跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

引用:有無囝囝囡囡將會今年入學n呀~其實我咩都唔

原帖由 SinmanL 於 12-03-08 發表
有無囝囝囡囡將會今年入學n呀~
其實我咩都唔識…有時睇 pn, etc.,字眼都不明白什麼意思
我囡考咗德宝但未有消息。恭喜你,普通班定國際班?我17号先考威廉, 但我感覺上覺得德宝好D, 因乾淨D,大D,老師多native

大宅

我個女上年開始讀PN,係 Int'l讀,最初覺得幾好,又幾多外藉老師,但係個女讀咗一個學期,轉咗好多位老師,其實對小朋友就唔係幾好,因為亞女比較怕陌生人,要時間適應,佢返到屋企都同我講,掛住之前個老師,除咗係禁,應該其他都好過威廉掛,起碼環境比較清潔.你有無再考其他,ST.C,學之園重好,以前我諗住讀PN近屋企就無所謂,只考德寶一間,不過唔係囉,跟住重煩,K1要再同佢揾好啲嘅學校,佢去咗威廉考K1,好容易就考到,比起前一年佢考德宝PN重易,如果得兩間我就一定會choice德宝.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

SinmanL 發表於 12-3-12 15:18
其實pn是不是=pm班的Nursery?(我真係不太懂這些用字,正在努力中)
其實當初我是先打電話問了是否可以兩邊 ...
PN 是= Pre-Nursery,唔等於pm=(下午班), Int'l 係國際班,因為得寶係有分中英文班,
在二期讀,七期同九期都係國際班,但九期係全英的國際班,七期就係英普班,我個女
雖然考到威廉K1,但係唔會讀,出年K1會讀York,現在係讀得寶,應該係好過威廉.

複式洋房

小女4月插班入pn,試徵校服tks

大宅

黃埔德寶有三間,校服顏色係不同,點解會插班,我個女都係四月出世,不過我無比佢上年插班,因為讀得幾個月就放假,所以我都係新學期先比佢返,如果你係下個新學期先返,我都可能可以讓比你.

禁止訪問

回覆:FIFIT 的帖子

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆 SinmanL 的帖子

我個女學費$3,450係七期讀,最初學校話有全英及中英班,我撰了中英班,係個半鐘中文及另個半鐘英文,之前學校無同我講有英普. 後來我個女返學,因唔習慣成日喊,老師通知我將亞女轉咗去同班房,但另一張枱果班係小朋友係大啲,會定啲,原來就係英普班,因為個女返到屋企唱國語歌,所以我先知道.
不過我同你哋講,如果你哋諗住K1都係得寶讀,就要PN時諗定,現時二期果間讀K1先有學券,其他兩間都無學券,不同之處,就是英文堂,只當做一個學科,諗住想比小朋友接觸多啲英文就唔好撰二期,但就平啲,自己諗諗.

禁止訪問

別墅

我兩个女緊9期德寶国際7月完成PN, so far so good. K1 轉去另一間幼稚園, 所以我有兩套女生校服出售, 有興趣 PM 我!

大宅

回覆:SinmanL 的帖子

個Miss話亞女同啲比佢大嘅小朋友一齊會定啲喎,所以轉咗佢去英普班,不過唔夠兩星期又轉返亞女去返自己果班,老師話英普班已經好多小朋友,驚個老師兼顧唔到,又話亞女都OK所以就調返原來個班。

禁止訪問

引用:個Miss話亞女同啲比佢大嘅小朋友一齊會定啲

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

回覆:黃埔德寶2012

我個仔上年都係讀德寶(7期),老師好好,好有愛心和耐心,英文老師係native speaker, 英文好好聽!我好鍾意呢間學校!唯一唔好係成日𨍭老師,我個仔係細仔,12月入學,到6月轉左3次老師!雖然3個老師都好好,但小朋友又要再適應囉!

大宅

SinmanL 發表於 12-5-29 18:45
下…轉泥轉去…事前有無通知你架?

唉…最近我有點擔心囝囝既說話程度…因為見網上面過差不多同月既小 ...
當然無通知啦,上學期係比家長送入班房,我入到去知到轉咗老師照顧佢,問老師先講. 我個工人話亞女個老師幾日都無返,亞女話老師病咗,我諗可能又轉老師,不過唔理禁多,讀多個幾月就算,講真一年轉三位老師都唔係幾好,
如果越轉越好就無乜所謂,應該唔係囉,亞女話掛住之前果兩個老師,尤其是個外藉老師. 其實你話驚你個小朋友唔同人哋,每個小朋友去到唔同階段,就會變,不過有快有慢,唔駛禁驚,講嘢多數係女仔叻啲,男仔會大膽啲.

別墅

回覆:FIFIT 的帖子

我想問如果想報PN,幾時會有得報名呀?其實我小朋友得6個月大,應該幾時開始幫佢揾學校呢?thanks

首頁

尾頁

跳至