懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

其實我都未有第三胎, 事關我細仔11年7月先出世, 依家得7個月, 而大仔都只係得2歲3個月, 但係同老公諗緊係唔係要第三個就快d生埋佢呢...? 但係愈諗就愈唔知點預備, 大家可以分享下心路歷程或者為老三預備左d 咩嗎???

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆:呢度有無懷緊第三個BB o既媽咪黎分享下...?

Me
My third bb will born next month la

子爵府

hudsonchui 發表於 12-3-9 21:04
Me
My third bb will born next month la
wah~ 恭喜晒呀!!!! 咁你大o個兩個係仔仔定係女女..? 定係已有一仔一女呢...? 初初有你o既心情如何呀!? 會唔會有好多人問你...wah~ 你仲生呀!?? 你地經濟支唔支持到呀!??? 等等呢d 問題呀!?

小小B 會係開刀定係順產呢?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

引用:Quote:hudsonchui+發表於+12-3-9+21:04+Me+

原帖由 寶寶熊 於 12-03-09 發表
wah~ 恭喜晒呀!!!! 咁你大o個兩個係仔仔定係女女..? 定係已有一仔一女呢...? 初初有你o既心情如何呀!? 會 ...
Two daughters one is 7 and the other is 6 :順產我會,this bb also a girl at
I don't care what other people said,of course they will ask me many things,like你掂唔掂訝??

大宅

引用:Me+ My+third+bb+will+born+next+month+la +

原帖由 hudsonchui 於 12-03-09 發表
Me
Me too

大宅

我大女三歲半,細仔兩歲,細女兩星期前出世。初初擔心家姐同哥哥會呷醋,不過so far佢地都好鍾意同細妹玩!我覺得最緊要唔好俾大嗰兩個覺得爸媽淨係錫個細。

大宅

80後肯生三胎真唔多嫁!我身邊就未有呀!
我大仔07年10、細仔09年11,現懷有10W BB,希望係囡囡啦!不過我都有心理準備又係仔囉,串燒三兄弟!
朋友都話佩服我咁有

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都係80後架
大女07年,細女09年,B仔而家33weeks...好開心可以生三個!

大宅

我都係80後,大女0711,細女0903,現在26week.
有能力有心機就得,使乜理人點睇

大宅

我都係80後....大女06....細女09...細仔11...開頭唔習慣....好辛苦...因自己一個湊...但現在習慣了....所以冇又怕...最緊要EQ高

男爵府

陪月勳章

我都係80後,大女0602.二女1010.依家有左34w.
因為我細粒+個樣細個,d人睇到我大肚仲拖住2個女都會
大女好多野都識自理,二女暫時由99湊,所以我依家都仲好輕鬆,但細b出世後我會餵人奶,到時又驚好困身,又湊唔到二女(我好唔捨得佢俾99湊)

子爵府

hudsonchui 發表於 12-3-9 22:49
Two daughters one is 7 and the other is 6 :順產我會,this bb also a girl at
I don't ...

係呀! 我就係好怕人地成日問我呢D 問題!! 因為我依家都同我DAD AND MOM 住, 大部份O既人都覺得我係靠亞爸亞媽LO..其實佢地兩個都要返工, 點會真係好似佢地想像中咁幫我湊o者..咪又係我自己湊.....!! 但係湊住兩個, 陀B 係唔係好辛苦??? 你老公會幫手嗎..? 佢攰時又會有怨言嗎?

子爵府

teresa_timothy 發表於 12-3-10 00:02
我大女三歲半,細仔兩歲,細女兩星期前出世。初初擔心家姐同哥哥會呷醋,不過so far佢地都好鍾意同細妹玩! ...

teresa,

你好勁呀!! 真係3年抱3呀!! 但係勁辛苦啊...你有無咩又陀又湊o既經驗同我share 下呀!???? 咁你依家湊細o個個會多d, 咁大o個兩個會唔會又要成日痴住你...?????

因為我要生, 都應該同你差唔多時間...3個B d年紀都會好似....

子爵府

i-cloud 發表於 12-3-10 02:09
80後肯生三胎真唔多嫁!我身邊就未有呀!
我大仔07年10、細仔09年11,現懷有10W BB,希望係囡囡啦!不過我 ...

i-cloud,

e..o者係你o岩o岩發現有bb wor...恭喜晒你呀!! 係唔係plan ga!??? 我都覺得依家肯生3個真係唔多啦..依家同d雙非o係咁爭~~~~~ 我都係80後ga~~~~ 基本上我應該會隨時有老三!! 但係真係好怕人地問我d 問題我唔知點答, 會令我覺得每次聽到都好有壓力~~

子爵府

conniecheung 發表於 12-3-10 02:13
我都係80後架
大女07年,細女09年,B仔而家33weeks...好開心可以生三個! ...

ha~ connie,

估唔到會有咁多80後有三名BB ar!!!!! 你地係唔係好鍾意小朋友o既呢? 好開心可以生3個..haha!! 33weeks..就黎可以生ga al wor...開刀定係順產?

子爵府

060911 發表於 12-3-10 03:17
我都係80後....大女06....細女09...細仔11...開頭唔習慣....好辛苦...因自己一個湊...但現在習慣了....所以 ...

我都好同意你o既講法呀!!! EQ 最緊要夠高...!! 同埋其實真係要為佢地放棄好多野....!!!

子爵府

mandy22626 發表於 12-3-10 02:53
我都係80後,大女0711,細女0903,現在26week.
有能力有心機就得,使乜理人點睇
...

mandy, 你咁講都o岩o既..但係係最怕d長輩話我"你有無諗過ga!? 無計劃o既咩? "

子爵府

miu2012 發表於 12-3-10 03:47
我都係80後,大女0602.二女1010.依家有左34w.
因為我細粒+個樣細個,d人睇到我大肚仲拖住2個女都會:surprised ...

miu,

你依家細女直情同99住呀!??? 咁佢有無唔捨得你呀!??? 你會唔會覺得自己依家雖然唔想佢跟99住, 但會唔會又覺自己有心無力呢...?? 我都好唔想要分開住咁樣啊..~~ 所以好明白你話好唔想同個女分開咁...!!! 你又係就黎生得ga la wor...會o係邊度生呀!? 同埋屋企係唔係多左好多野呀!? 會唔會執得好煩惱呀!???

sorry ar~ 咁多問題tim~~ 因為我想知道下...可以點樣為第三個預備...第一、二個會點轉變等等...

複式洋房

我係70後,大女07年10月,細仔09年10月,b女預產期3月16。我想生4-5個架。我好彩能負擔兩個工人,但食飯,沖涼,帶返學放學,都係自己做番。我唔覺屋企多左好多野,多左少少0者,我最擔心係b女訓覺時,老大同老二太嘈。其實都無乜要預備,因為用番d舊野,係奶泵,奶樽哩d買新蘿,最重要解決到房間編排問題就得啦。我一早已經安排老大同老二既職責,例如逗妹妹開心呀,拿尿布呀哩d濕碎野俾佢地做,佢地好興奮架!

大宅

回覆:寶寶熊 的帖子

壓力只來自自己唓,點諗一切都源自你,但要有EQ就真嘅。第三個我計劃咗但好耐先有喜,時間又剛剛好喎,二仔返咗學先到預產期,個天都幚我,要感恩呀。
小朋友係自己嘅,外人講咩問咩都只係好奇八下唓,唔需要為人地說話上心嫁!
我相信有能力生三個係前生收到既福份!
所以俾多啲時間佢地都冇得計呀!

首頁

尾頁

跳至