2012年媽媽會

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

我就了6月20日開刀,定了標準房,4 個人住。

聽人話,非香港人只可選私家或二人房。

唔知有無人同我同日入院呢?

別墅

我今胎BOOKED咗1/6仁安開刀. 對上一胎係2008年生哥哥時都係仁安生, 當時要求住同港人share二人房, 反而大多數內地人都係住4人房. 佢哋通常住3日就趕住坐車走. 好彩咁啱係3樓有個床位, 同餵奶房同一層可以近好多. 因為我好怕d同胞會成村人咁全日係醫院紮營, 到時不停去餵奶已經夠累, 返到房想靜吓都難.

公爵府

畀面勳章

引用:見人地有topic, 等我又開返個!! 一齊share

原帖由 magmagmag 於 12-03-09 發表
見人地有topic, 等我又開返個!!
一齊share一下!!
唔知大家唸住開刀定順產呢? 我想順產, 但因為自己比較矮, ...
magmag我開刀呀!

各位服用任何中藥前,應先向中醫師請教為宜!

用戶要求終止服務

回覆:6月仁安生bb的媽媽~~

約咗幾時呀?我仲考慮緊,32週bb 2kg, medium size! 醫生話我鐘意順產開刀都得!

複式洋房

咁多位你地好...我會6月13日係仁安開刀, 不過唔清楚係2人房or4人房

大宅

引用:回覆+magmagmag+的帖子 我都差唔多收拾好

原帖由 Hellokitty610 於 12-03-10 發表
回覆 magmagmag 的帖子

我都差唔多收拾好啦...放埋D哺乳睡衣,就DONE....
要拾啲麼啊,哺乳睡衣同普通睡衣要麼分別?

大宅

回覆 catherine_yly 的帖子

哺乳睡衣有
1) 授乳口如圖
2)比普通睡衣長身差不多至膝上(我自已觀察發現)
3)褲頭可較鬆緊
其實有好多開口款式, 我選以上授乳口有bark鈕,中間如普通睡衣有鈕扣, 你可以去淘竇search 下"月子服" "哺乳睡衣", 好多款色你可以睇下,
記得買長袖+長褲,可選春夏料, 較薄, 開冷氣恰好陪月話一定要選長袖呀...出院後屋企都可以著!

個人認為買深色好,如黑色, 上下滲漏野都無禁覺ma...

我走佬袋分兩袋, 一袋自已,一袋阿b, 阿b個袋最尾出院先由老公拎來, 自然個袋都係d日用品(好似去旅行禁執)因為仁安一定要join package又咩都包, 無咩特別野bring...

複式洋房

我會6月7日開刀, 林醫生
BOOK左4人房, 住院D嘢都差不多
到時見!

大宅

引用:回覆+catherine_yly+的帖子 哺乳睡衣有1)+

原帖由 Hellokitty610 於 12-04-30 發表
回覆 catherine_yly 的帖子
好詳細,謝謝!淘寶有沒link,質地好嗎? 如有可以pm 我嗎?

公爵府

畀面勳章

引用:約咗幾時呀?我仲考慮緊,32週bb 2kg, medi

原帖由 magmagmag 於 12-04-28 發表
約咗幾時呀?我仲考慮緊,32週bb 2kg, medium size! 醫生話我鐘意順產開刀都得!

...
我22/6開刀呀,唔知會唔會撞到你呢,你edd :18/6?

公爵府

畀面勳章

引用:我想問你哋落訂嗰陣有冇問你book咩房架?係

原帖由 ivorymel 於 12-03-10 發表
我想問你哋落訂嗰陣有冇問你book咩房架?係咪可以要求2人房架?
我以為到時有咩房就要住咩房...

...
落訂時冇問,去講座時順道響cs講低唔同b6一間房,先知佢本身幫我訂左4人房!

用戶要求終止服務

回覆:siutreasure 的帖子

Yes, edd 18/6, 今日入咗院,肚痛要休息打針食葯!

公爵府

畀面勳章

引用:Yes, edd 18/6, 今日入咗院,肚痛要休息打

原帖由 magmagmag 於 12-05-02 發表
Yes, edd 18/6, 今日入咗院,肚痛要休息打針食葯!
入左仁安?

公爵府

畀面勳章

引用:我就了6月20日開刀,定了標準房,4 個人住

原帖由 nekomom 於 12-04-27 發表
我就了6月20日開刀,定了標準房,4 個人住。

聽人話,非香港人只可選私家或二人房。
我22/6開刀喔,可能撞到你

公爵府

畀面勳章

引用:約咗幾時呀?我仲考慮緊,32週bb 2kg, medi

原帖由 magmagmag 於 12-04-28 發表

...
我果日都同醫生傾,佢都話我順或開刀都得,我稔我都係開刀喇!

大宅

hihi...我上胎在仁安2人房, 今次想慳皮少少住4人房, 但又worry會同到d大陸人一齊, 真係好煩!!!!! 諗住到時先算ja>....仁安的service 好到不得了,各位jm 放心!!!

btw, 我上一胎都有買哺乳衫,但係著落又好似麻麻地。雖然佢breast 位係有一條打橫or 打豎的開口位for BB 飲奶,但係左右/上下果2塊布成日都會"嬲"住BB個面同嘴, bb 好似唔係咁舒服 ... 上次我好低B地要用個夾仔夾住件衫邊lor !! so 今次我唔會用返d 哺乳衫,拿老公d 裇衫仲好, 餵奶時鬆開多幾粒鈕仲好... 大家可以參考下

p.s. 我會在6月5日開刀~

大宅

回覆 applemore 的帖子

hi hi applemore, 你上胎係米都係開刀呀? 想問下個程序係點? 可唔可以分享下?

大宅

回覆 applemore 的帖子

重有想問下第一日開完刀都唔可以下床, 禁係米第二日先下床可以去餵人奶, 醫院有無分相隔幾耐先可以餵一次? THANKS

大宅

hellokitty:我上胎諗住順產的,但係原來已經穿左2日水都唔知... 見紅入院時已經要立即emergency開刀...

係冇咩心理準備之下就俾人推左上床,老公在另一間房著衫standby。有麻醉師會同你傾下計,and 將你個身捲埋, 在你spinal 度打針... 打好針, 醫生都set 好晒"架步"後先會叫你老公入黎 ... 其實老公都未企得定,醫生已經手起刀落幫你拿左個bb 出黎,俾你講下佢。醫生一定要你自已講係仔定女,,, 好搞笑。then 幫bb 清潔後叫老公cut 臍帶 --> 影全家幅。

跟住老公會出返去,醫生會同媽咪做埋d手尾,包括出胎盤、聯針等等,跟住推返去病房 ---> 大功告成!!!!!!!!!!!!!!

大宅

haha... 我都唔記得太清楚lu, 好似真係第二日先可以落床喎...

入院的時候仁安姑娘會俾定哺乳及親子時間表你既,你要預先同姑娘講你想自己餵人奶,如果唔係姑娘就會快手幫你餵奶粉,你就冇得餵架喇... detail 時間你要睇返個時間表,但係一定是4hrs 一次,到淩晨都有既... 記得預鬆好多時間俾自己 "lan"去哺乳室... 但係開完刀一定行得好慢, 遲左去,姑娘又已經手快快幫你餵埋架喇... hahha

講多少少,一日好似有2-3次親子時間的機會俾daddy入 (好似只可以任選1個時間)... daddy 好好珍惜喇~~ 好開心架!!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至