在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

做過好多份工,跟過~10個上司,曾經遇過有女上司會直接/間接批評(女)同事衣著。並非保險見客sales那類工,其實公司通告要求斯文已可,更有policy鼓勵環保smart casual 。但呢類女上司就好介意女同事著咩,保守到暈。

大家有冇遇過這些女上司?

別墅

回覆:辦公室衣著

曾遇到男上司話着得唔夠smart

大宅

我之前個老細出埋dress code添,唔跟就入去照肺!變態㗎!

wcpcelia    發表於 12-3-10 15:30

男爵府

引用:我之前個老細出埋dress+code添,唔跟就入去

原帖由 beechu 於 12-03-10 發表
我之前個老細出埋dress code添,唔跟就入去照肺!變態㗎!
咁都好變態,咁專制不如俾制服大家著。:;pppp:

男爵府

DRESS CODE

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我估視乎係咪大公司啦, 大公司就可能會麻煩d, 我都試過見一間公司, 講到明女仔一定要著裙, 唔可以著褲, 連好斯文的裙褲都唔得, 但就可以著牛仔裙喎, 都唔知咩規矩:;pppp:

男爵府

引用:我估視乎係咪大公司啦,+大公司就可能會麻煩

原帖由 miumiu0101 於 12-03-10 發表
我估視乎係咪大公司啦, 大公司就可能會麻煩d, 我都試過見一間公司, 講到明女仔一定要著裙, 唔可以著褲, 連 ...
可以去平機會喇,早前校長規定女教師著裙咁。:;pppp:
我遇過係公司已有規則,但上司自己諸多限制批評。

子爵府

畀面勳章

聽過有d公司唔俾著露指鞋,唔知露下腳指有咩問題呢

wcpcelia  真係未聽過呀mouth:  發表於 12-3-10 15:30

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

仲有添呀, 以前有間公司唔比著拖鞋型的涼鞋, 話涼鞋一定要有後面果條帶喎, 不過, 無人理佢之嘛:;pppp:

珍珠宮

zitayan 發表於 12-3-10 10:42
聽過有d公司唔俾著露指鞋,唔知露下腳指有咩問題呢

如果公司對衣著要求講究, 唔比著露腳趾鞋, 我又理解喎, 覺得唔端莊.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好彩我公司無呢D規則...加上我又超低級,太唔起眼了

大宅

都試過公司唔俾著無後帶鞋,但露趾就OK。不過都唔理,修褲長啲遮住。

首頁

尾頁

跳至