親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

唔知點plan, 能同一日去

請指教,謝謝

別墅

請問有無人試過呀?
可否提供建議

thanks

大宅

chiuyuki 發表於 12-3-12 10:53
請問有無人試過呀?
可否提供建議
試過呀, 時間足夠, 先去青桐,十分, 返瑞芳火車站對面搭巴士上九份, 或者搭瑞芳車站前的士, 政府規定唔睇標, 2010年收費係NT$180 一車. http://www.traffic.ntpc.gov.tw/_file/1559/SG/25450/D.html#black5

九份去饒河夜士(松山車站)有巴士直接返台北, 經松山車站, 車程大約1hr. 當然亦可以返瑞芳轉火車到松山車站.

上午先到青桐十分會較好, 因為一入黑便很靜, 但九份傍晚時份商舖仍然營業.

大宅

回覆 RossoPig 的帖子

如果住台北車站但帶住小孩, 可唔可以跟你講嘅方法去,唔包車?
青桐有咩玩?
十分係咪放天燈,瀑布?
九份就食嘢買嘢?
金瓜石就去博物館?
基降夜市呢?可唔可以去埋?

大宅

小朋友有多大? 如果5+ yr 而平時有去公園跑吓玩吓就應該無問題.

我係2004同2005年去過, 不過應該都無大改變.

十分係放天燈同瀑布, 車站附近有簡餐供應.

菁桐就係睇木結構的車站同埋舊煤場遺址, 仲有一個小型展覽館.

整個十分﹑菁桐主要就係小鎮風情﹑天燈﹑支線火車﹑煤礦.
去基隆夜市都得, 但係就唔夠時間去饒河夜市.

另外如果要去埋金瓜石就有點趕, 咁就真係要考慮包車, 而且應該要超過8小時

一些我在十分﹑菁桐﹑平溪影的相:
http://photobucket.com/TW2004

伯爵府

Rossopig,

睇完D 相啦, 十分暴布好美哦 想問有幅吊橋相在那裡呢 ?

想知道你一日只是去左十分, 菁桐, 平溪嗎 ?

自己己計劃4月份去台北玩幾天 , 所以要四處取經

大宅

peckykoo 發表於 12-3-15 00:19
Rossopig,

睇完D 相啦, 十分暴布好美哦 想問有幅吊橋相在那裡呢 ?

吊橋是在十分車站行往十分瀑布時會經過的.
我2005 年那次是一天去了十分﹑菁桐﹑平溪, 下午去九份的.

2004那次則是下午到九份住民宿, 第二朝到瑞芳搭火車遊十分﹑菁桐﹑平溪, 住平溪的民宿, 第三朝早上回台北的.

如果一天遊的話其實可skip 平溪, 只玩十分及菁桐, 再去九份/金瓜石 (視乎時間).
我建議可以早點出發, 咁反而途中唔駛太趕, 視乎時間再加減行程, 輕輕鬆鬆慢慢玩. 今次玩唔晒唔緊要, 下次又再去玩埋其它地方.

有唔清楚隨時上嚟bk傾吓

may: 因為是平日, 九份的民宿我是去到才找的. 也可以在網上找, 再跟店主email 聯絡

maycheng  請問九份你住邊間民宿, 點樣訂房?  發表於 12-3-15 15:36

男爵府

Rossopig
我對十份, 九份的路線好迷糊, 我由台北車站出發, 到端芳後應該點行先最順呢?

大宅

MandyLau13 發表於 12-3-15 09:51
Rossopig
我對十份, 九份的路線好迷糊, 我由台北車站出發, 到端芳後應該點行先最順呢? ...
台北車站搭火車到瑞芳後可以(不用出閘)先轉平溪線火車到十分﹑菁桐一帶. 玩完就搭返火車返瑞芳出閘, 轉公車到九份, 咁樣時間會比較容易控制:
台北--> 瑞芳 ----->(火車) 十分 -->(火車) 菁桐 -->(火車) 瑞芳 -->(巴士/的士) 九份

簡單講就係台北先到瑞芳再轉車, 瑞芳去十分就搭支線火車, 瑞芳到九份就轉巴士. 九份同十分之間沒有直接交通工具.

p.s.1 : 火車到瑞芳轉平溪支線可能會在不同月台(但同站), 月台會有職員(平日)或者義工(假日), 可以問清楚到十分是用那個月台. 火車轉火車時間較易控制, 但注意火車有時會delay 的, 所以要預鬆少少.[
p.s.2: 如去九份, 在瑞芳火車站出閘後到站前空地對面的巴士站可以等到九份(金瓜石)的巴士.

男爵府

想問有咩推介景點一定要去呀? 同埋瑞芳去十分, 十分去菁桐坐火車要幾耐? 班次好唔好好密?
thank you so much

大宅

MandyLau13 發表於 12-3-15 13:13
想問有咩推介景點一定要去呀? 同埋瑞芳去十分, 十分去菁桐坐火車要幾耐? 班次好唔好好密?
thank you so mu ...
十分去菁桐大約20分鐘, 瑞芳去十分大約係25分鐘
詳細時間:
http://twtraffic.tra.gov.tw/twrail/
大約一小時一班, 三條支線鐵路之中(平溪, 集集﹑內灣)算是班次很密了

都無話一定去的景點, 主要都係十分睇瀑布, 吊橋, 放天燈咁, 同埋火車將近到十分站會近距離通過兩旁的民房其實都係特色之一. 景點都係 #5 講果D. 如果時間唔夠可以考慮唔去菁桐.

其實十分仲有一個煤礦博物館, 但我沒有去過, 唔敢推介, 亦唔知仲有沒有營業
更多的資料:
http://www.coalmine.com.tw/travel.htm
[url=http://guide.easytravel.com.tw/scenic.aspx?CityID=3&AreaID=27&laceID=3065]http://guide.easytravel.com.tw/scenic.aspx?CityID=3&AreaID=27&laceID=3065[/url]

台灣網友的blog:
http://tw.myblog.yahoo.com/helenchen6282000-helenchen6282000/article?mid=13409&prev=13444&next=13372&page=1&sc=1#yartcmt

男爵府

多謝您呀, 等我返去慢慢plan下先.

RossoPig  有問題再上來傾, 祝旅途愉快  發表於 12-3-15 23:40

男爵府

O岩晒, 多謝!

RossoPig  You are welcome  發表於 12-3-15 23:40
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

伯爵府

咁如果去基隆夜市點去呢?

可否教2個前往方法呢?

1) 由九份出發

2) 由菁桐, 平溪出法

TKS

大宅

peckykoo 發表於 12-3-15 17:06
咁如果去基隆夜市點去呢?

可否教2個前往方法呢?

1) 九份去基隆搭巴士可以直達(不要搭錯去台北的巴士), 巴士會經過瑞芳以基隆火車站為總站, 基隆夜市在仁三路近仁愛路, 巴士不需搭到總站, 可以問一問司機在那個站下車

地圖: map

2) 平溪去基隆有兩個方法
a) 火車到瑞芳出站, 在站前巴士站等從九份開往基隆的巴士
b) 火車到八堵站, 轉乘往基隆站的火車, 出火車站後沿海邊的忠一路直行, 去到愛三路口轉右沿愛三路行一個街口便到廟口夜市, 大約步行10~15分鐘

男爵府

好媽媽勳章

九份去基隆大約耐車程?

大宅

che9 發表於 12-3-16 01:52
九份去基隆大約耐車程?
大約45min, 連埋等車預1hr

伯爵府

去台灣坐巴士是否要預備多D 硬幣呢?

大宅

peckykoo 發表於 12-3-16 12:55
去台灣坐巴士是否要預備多D 硬幣呢?

買張 "悠遊咭" 得啦, 即係我地o既八達通就得, 便利店﹑捷運站有售. 如果俾現金都唔怕無硬幣, 因為去買野﹑夜市掃街都實會找到硬幣

但要注意有一些巴士係上落車都要拍咭的, 所以留意一下其他乘客點做或者問一問司機.
搭巴士去九份就更要特別留意, 2010年時 基隆<->瑞芳<->九份 的巴士上落車都要拍咭, 否則會被鎖咭. 現時唔知有無變所以最穩陣都係問一問司機.

大宅

請問基隆夜市 跟 饒河夜市那個較吸引?

首頁

尾頁

跳至