在職全職

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

taboba 發表於 12-4-4 17:43
我在社處找過,只有十幾間而且好小位。我住馬鞍山果邊,最方便只有新翠。請問是不是只有這廖廖十數間?那申 ...

政府育嬰院學位真係好少(可能社會文化關係, 好多人都不能接受育嬰院), 私人我唔知那裡有.

我不是你嗰區, 我附近嗰間要有出世紙才能申請, 我等咗半年, 因為申請時我坦白講我唔係最急嗰隻, 初生我有老人家睇住, 所以等到下學年(BB 10個月大)才入校.

別墅

回覆:ppsfung 的帖子

將軍澳M丅R附近有冇?

別墅

將軍澳M丅R附近有冇?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Daycare 有咩唔好? BB又可以同其他小朋友玩,自己間屋又唔駛俾多d位出去讓俾工人住,迫自己同工人相處。樓主你d親友冇見識而已,唔好嬲。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

LPCL 發表於 12-4-4 20:45
將軍澳M丅R附近有冇?

全TKO只有一間育嬰園, 就係保護兒童會維景灣幼兒學校嬰兒部. 我個女就係返呢間, 我覺得非常好. 但佢係長期full的, 分分鐘要等一年先有位.

大宅

回覆 回覆:taboba的帖子

我囡囡係讀新翠個間,我一有左就報名啦。

[url=http://www.friso.com.hk/index.jsp][img]http://friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=MIKE&mn=AMY&y=2011&m=11&d=7&bg=bg3&mk=pragnancy2.png[/img][/url]

大宅

回覆 回覆:amykurama的帖子

今日打去新翠問過,佢話依家入紙申請排140。咁我個b九月先出世,咁係咪應該好低機會呀?請問妳等咗幾耐先入到學呀?

大宅

引用:+本帖最後由+ppsfung+於+12-3-13+14:15+編

原帖由 ppsfung 於 12-03-13 發表

我依家放BB係育嬰院, 因為我和C6都有工作,
我覺得你選擇得好啱,3個小朋友1個工人姐姐點湊,更何況好多人係經濟冇問題,只係吾放心比工人睇初生而選擇育嬰院

複式洋房

畀面勳章

回覆:有無人放BB係育嬰園又無申請津貼 ?

有無人知天水圍附近有無好既育嬰院同排得耐唔耐?

禁止訪問

大宅

回覆 回覆:taboba的帖子

我5月申請,12月有位。

[url=http://www.friso.com.hk/index.jsp][img]http://friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=MIKE&mn=AMY&y=2011&m=11&d=7&bg=bg3&mk=pragnancy2.png[/img][/url]

大宅

引用:今日打去新翠問過,佢話依家入紙申請排140

原帖由 taboba 於 12-04-05 發表
今日打去新翠問過,佢話依家入紙申請排140。咁我個b九月先出世,咁係咪應該好低機會呀?請問妳等咗幾耐先入 ...
你咪好囉,9月剛有批BB畢業轉讀幼兒園,即刻有位可入!我B舊年12月出世,由大肚到而家排左成年又點?都未入到,仲排緊廿幾!佢地話最快都要九月

男爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+taboba+於+12-04-05+發表今日

原帖由 pokey 於 12-04-07 發表
你咪好囉,9月剛有批BB畢業轉讀幼兒園,即刻有位可入!我B舊年12月出世,由大肚到而家排左成年又點?都未入 ...
下...我預產係12月,新翠排到14x啦,佢地話呢次9月得30個b去nursery...咁排法2歳都可能入唔到...

禁止在頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

男爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+pokey+於+12-04-07+發表你咪

原帖由 emiliarabbit 於 12-04-07 發表
下...我預產係12月,新翠排到14x啦,佢地話呢次9月得30個b去nursery...咁排法2歳都可能入唔到...

...
Sorry係11月預產。

禁止在頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

別墅

想問下除了每月入息需要資產審查?

大宅

emiliarabbit 發表於 12-4-7 21:18

...
咁又唔會既,因為途中有好多媽媽都會放棄,請左姐姐/姨姨,或者搵左第二d方法,所以仲有機會fill up o個30個位
好似我咁,到時佢都9個月大,都唔知仲放唔放佢入去好,而家老爺奶奶揍住先,到時佢地可能唔捨得唔畀我放(其實而家已成日話唔想佢入育嬰院)

男爵府

陪月勳章

引用:Quote:emiliarabbit+發表於+12-4-7+21:18+

原帖由 pokey 於 12-04-07 發表
咁又唔會既,因為途中有好多媽媽都會放棄,請左姐姐/姨姨,或者搵左第二d方法,所以仲有機會fill up o個30 ...
哦,咁又係,而家都係塡張form,我dad mum都有嫌貴同驚staff睇唔哂。
想問咁入幼稚園又要幾時apply?而家好似度度都爭磞頭。

大宅

回覆 locust 的帖子

多呀,但兩歲左右就好好多。

複式洋房

回覆 回覆:ppsfung的帖子

如果BB得兩個月大,放育嬰院怕吾怕,始終個心不放心

複式洋房

回覆 回覆:ppsfung的帖子

如果BB得兩個月大,放育嬰院怕吾怕,始終個心不放心

首頁
12345...7

尾頁