在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我住馬鞍山申請咗新翠果區, 但我問過今年應該排唔到. 但其他區可能會有位. 唔知大家會唔會一樣送去呢? 我知有間好大機會, 但比新翠遠要多半小時車程. 依家都諗緊如真係有位去唔去好. 要老婆同只有兩個月的bb同人迫火車出九龍, 真係唔太忍心. 我見妳們個個都係搵好近屋企的, 現在十五十六.

大宅

回覆 dormami 的帖子

你排幾耐先等到?我啱啱寄from, 話有三佰幾人排隊(航空業一旺角)
另外,家維邨我係親身交表,佢地見我有申請延長服務,就提我條隊好長,如果一般服務時間條隊短一半,咁我就即時改資料,但都唔知要等幾耐。
依家馱住5個月,2月尾出世啦,我想bb3個月時可以去育嬰院,到時我可以返工。
但似乎我plan得太理想,難以實現

大宅

回覆:LittleCS 的帖子

我就係航空業果間呀!我有左5個月準時去排隊,佢果時話最快年尾,我都係前兩星期先通知我有位。原本安排6299湊住先,而家有位就入。

大宅

咁妳排咗幾耐呀? 旺角這間條隊勁長喎.

珍珠宮

2024年龍年勳章

我個囡返緊育嬰院架, 院長話佢地好少人申請資助架喎!!!

我不知見幾多都係工人接送呀!!!
希望每天開心渡過 ;-)

大宅

跟據我所聽所看的,入得育嬰園小朋友的家長很少攞綜援。試想想點樣拿得綜援,要低收入。既然拿得綜援冇事幹,通常都自己湊番啦!

說回正提,我都係全數支付育嬰園(四千幾,只包食唔包片)。小女都係育嬰園大(銅鑼灣慈善機構),園內空氣流通,天台又有地方俾小朋友當操場/遊樂場玩。小女由我坐完月(一個多月)開始托到入k1(佢係細女,依當時規定,如果小朋友於9月1日仍未足兩歲可以留多一年。當時都有諗過出去讀N班但最後冇轉到,園方當見到小朋友到適合年齡便會教一些類似N班學既嘢,咁同返N班分別唔大,小朋友又開心啲。由於囡囡自小在園長大,佢一直當嬰園係佢第二個家。嬰園的好處,我想信這裡的jm已講了好多。與其被一啲唔專業既人湊自己bb,何不交給一些專業人士湊呢?佢哋有一系列的規矩,作息時間。一年見兩次家長,離開校園時(我好少會同人講佢返嬰園,我覺得佢似返學學習多啲)會收到小朋友在校園的生活記錄(由老師制作,有圖畫有文字)。好老實亦好彩的講一句,小女的應對、自理不算差(反而離開嬰園後,於脾氣和自理方面差咗),相信很大部份因為嬰園老師教得好,我在家中繼續執行佢哋既規矩而得到的效果。在嬰園的兩年多生活裡,囡囡的發展亦比其他的好。

囡囡現讀k2,我用過工人姐姐、育嬰園和本地鐘點(最初和現在用緊),我得出既經驗喺各有各的好與壞,作出決定前最好了解自己最需要的才選擇。放嬰園對小孩最好,但父母就好辛苦(以冇工人或老人家幫手),我嗰時每天日曬雨淋,風雨不改朝八晚七接送囡囡返放學,最辛苦時期係小朋友剛行到一兩步但唔穩,好多時要抱住上落(環境開揚的代價喺每次喺該機構的大門口行到園的門口要10分鐘,由港鐵行去機構門口快都要10分鐘,每天兩次就已經過半小時(當然唔喺間間都要咁行法)。到小朋友病時要想辦法揾人睇住(有段時間囡囡病得好多,我就俾阿媽罵我點解湊到咁,搞到個囡既身體咁差,好心就請番工人啦。99都有叫請工人,但佢住得遠,我又少聯絡。嗰時講到好似我太硬頸,要個囡受苦咁)嗰時真喺好難頂,自己亦一齊病,病假多又比公司乍型,自己又暴輕(兩三個月內輕10磅,差啲要做檢查)。我哋冇放棄,換來的是現在囡囡總算機靈,亦很適應校園生活,就算喺細囡亦不會跟不上同班較大的小朋友。請姐姐無疑係自己舒服好多,有番私人時間,但很大機會小朋友會被寵壞。我囡囡就喺咁開始冇咁聽話(佢知道工人姐姐只是工人,雖然會錫佢,到現在姐姐走了半年仍然記得佢,會問吓佢狀況,但當時佢一樣蝦姐姐不敢惡佢)。到現在用鐘點姨姨,囡囡同佢哋熟咗都會蝦姨姨。很多人話我哋與其請兩個鐘點,不如請工人姐姐仲抵,但其實花費差不多。現在雖然有些家務要自己做番,但不用担驚受怕姐姐邊日唔高興去借錢,或扭計,做錯嘢要佢哋走仲要俾機票、一個月代通知金。唔好彩返得一日頂唔順都要補,咪搞我!我算辛好彩,現在其中一個姨姨亦有心機敎我囡囡,每天同佢講故事,要佢做寫字練習,確實又比用工人姐姐時的好(當然煮食和家務方面就唔好有要求,我亦要求佢哋清潔,只但求先要照顧囡囡,接送佢返放學搭校車)。不過私人時間就冇晒!

大宅

喺佢哋幾個月既時候,唔好以為嬰園只係俾食同瞓小朋友,老師們會幫佢哋做適當的瞓練(初時測試吓眼仔識唔識追物件走,但當然唔可以當係健康院的測試。跟住大、小肌肉鍛鍊等等),如果發現有些不妥,老師會通知家長。我初時都以為太細既bb入園應該老師們會好好做,睇返報告先知道嗰時都會有嘢做。

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

ewy_chu 發表於 12-3-13 14:10
我都係比全費嘅雙職媽媽喎..!!我眼見其他媽媽都好似有工返咁..唔似係攞綜緩無野做嘅人噃..!!我無工人...到 ...

申報減免最大原因係父母要雙職先可以減免, 所以係屋企冇做野的大懶蟲係申請唔到架! 佢地要比錢當然自己湊啦!
今晚又OT!!!!

大宅

回覆:taboba 的帖子

我3月中左右排,上2星期覆有位

複式洋房

我都問左好多間, 好多都要等出世先可以報名, 好擔心到時等唔到位

禁止訪問

回覆:有無人放BB係育嬰園又無申請津貼 ?

伯爵府

好媽媽勳章

CJ1stbb 發表於 12-10-8 14:04
I need to Sai Wan from Tseung Kwan O everyday becasue no place available for my son... :ig ...
西環有2間架, 你可以排左先~~

伯爵府

好媽媽勳章

LittleCS 發表於 12-10-10 13:43

你排幾耐先等到?我啱啱寄from, 話有三佰幾人排隊(航空業一旺角)
我囡囡3月時排家維村個間, 一直都plan想佢一歲開始返,
點知7月打來話8月份有位, (因為佢地8月先一個新學年)
但我地個時又覺得佢真係仲好細,
屋企又有老人家可以幫手睇住先, 於是改10月先返,
10月咁啱冇小朋友退, 冇位.....

而家就安排左11月返, 囡囡11月就9個半月人仔.

伯爵府

好媽媽勳章

我囡囡3月時排左, 下個月開始返.

身邊又係有好多人好多意見,
攪到我都有懷疑過自己既決定.......

睇完大家既分享, 而家都安心d

男爵府

我係比全費ga

男爵府

陪月勳章

引用:我住馬鞍山申請咗新翠果區,+但我問過今年應

原帖由 taboba 於 12-10-10 發表
我住馬鞍山申請咗新翠果區, 但我問過今年應該排唔到. 但其他區可能會有位. 唔知大家會唔會一樣送去呢? 我知 ...
你排左咩number?我估起碼要出年先有機lu

禁止在頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

大宅

回覆 emiliarabbit 的帖子

已由一五百外排到一百內了. 希望明年有位啦.

男爵府

陪月勳章

引用:回覆+emiliarabbit+的帖子 已由一五百外排

原帖由 taboba 於 12-10-19 發表

已由一五百外排到一百內了. 希望明年有位啦. ...
我只知今年走左60個位囉,你bb幾大啦?

禁止在頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

大宅

九月先出世, 兩個月都未夠.

男爵府

陪月勳章

引用:回覆+emiliarabbit+的帖子 九月先出世,+兩

原帖由 taboba 於 12-10-19 發表

九月先出世, 兩個月都未夠.
咁希望大家出年都入到啦!我聽聞今年的幼兒園都好緊張!我樓下個間都full曬,真係想政府多的support,唔知點捱到上去lu。

首頁

尾頁

跳至