基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

10幾年都是做garment跟單的工作, 而家有2個小朋友 (17, 14), 因跟單的工作長期ot至深夜, 工作壓力很大, 時常失眠, 基本沒有時間陪伴及教導小朋友, 而我自己亦沒有時間靈修親近神, 感謝神的帶領及聖靈的感動, 上年後半年, 我思想是否應該轉行, 並與老公商量, 老公都贊成我轉行做文員或接待員的工作, 結果跟單的工作做至1, 現在已經是新的工作了.

這份新工作是接待員, 但必須每天早上做清潔, 抺檯, 抺玻璃門, 80個垃圾桶, 每日吸塵2,500 (公司共1萬呎), 因清潔part time亞姐退休了, 我要做完清潔才可坐在接待處做接待員, 我自己本身沒有做開家務, 所以真的好吃力及辛苦, 我自己又大汗, 每天早上都做到一身臭汗, 必須換衫, 但這份工作時間好 (8:30-5:30), 5, 星期六唔駛返, 很近屋企, 可以6:15pm前回到家, 但我真的很不習慣亦很不開心要做清潔的工作, 覺得很不甘心, 雖然自己不是什麼高學歷, 但普通的文員或接待我是可以應付的.

我有個姊妹同我說, 神已經應許我, 給了最好的時間及地點給我, 我現在還在計較不開心, 我應該順服及喜樂的去做, 但我現在的心仍然很不開心, 而且我仍在找一份不用清潔的文員或接待員的工作, 你們說是否應該順服去做 ? 還是另找一份工呢 ?

子爵府

回覆 yingheibb 的帖子

計我話,不用另找工作,也不用太早甘心於長遠性做這清潔工。
如:這份新工作是接待員,(不是清潔工人), 因清潔part time亞姐退休了, 你才暫時要做完清潔才可坐在接待處做接待員。
做一排,先做好印像分,(不是為神做的,是為軟弱的老板做的),過了試用期後再跟老板 坐下慢慢談個協議。問清 公司 有沒有資源請個清潔part time的職位來補那退休了的清潔part time亞姐。 公司應該有。若老板不想請,因為你做兩份工做得很好,那麼你就要求公司給你倆份工資,一份文職,一份清潔part time工。這是合理的要求。若你覺得就算公司加多份清潔part time工資給你,你也不原意做,那麼就列出你做兩份工影響你文職工的工作效率的理由來決絕接受這安排。理由就是:“我自己本身沒有做開家務, 所以真的好吃力及辛苦, 我自己又大汗, 每天早上都做到一身臭汗, 必須換衫” 一身汗味,如何見客,如可尊重客人呢?這影響公司對客的服務素質喔。
若公司應承會請清潔part time工人,那麼,你要問公司拿出辦這招聘的事的證據,好叫你安心留在公司暫時身兼兩职的過渡階段。

神也不是一下子就給我“夢”想的工作環境的。也是我一一和老板講數講回來的,當然由結果裡發現這是否神的旨意最重要嘛。如:我要求留在家工作半年或更長時間直至我的新生B 女誡掉沒三小時要吃人奶為止。結果上司(老板、管我的經理)特開恩准許我。當然,升職加薪的,我就比同事少了。但我還可以有這份近家的工。我現在雖然回公司工作,但中午也近道可回家吃飯。
說不定神透過這安排,是給你一機會表現給你老板看你是能屈能伸的好職員。因而為日後公司經濟不景時寧願調你職也不裁掉你而垫下的基礎呢?使你有安穩的一份近家的師奶工呢?

大宅

回覆 ndw 的帖子

其實我在半個多月前, 已與hr manager傾過, 我說令願減些少人工只做接待, 不做清潔, 但她已明確告知我, 公司只會請一個位做2份工作 (接待+清潔), 他們不打算另請part time清潔了, 因接待沒有什麼實際的工作, 所以才要同時做清潔, 就算我過不過試用期, 他們都不會另請清潔亞姐的了, 這是一定的, 而我自己個心真的好難受, 我見工的確有講到要做清潔, 但到實際要做的時候, 原來是那麼不開心及難受的, 而家我又未搵到其他工作, 我真係唔知點算, 唔通神要我順服做清潔 ??

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

既然未搵到其他工,屋企要開支,不如做全先,再搵工,祈禱話比神知你既情況及訴求,尋求佢既帶領開路。不過都要忠心做好呢份工,盡人事去做,然後交比神為你開路..... 有時神都要我地學下唔同功課,學下處卑賤,放低自己,又學下處豐富......

子爵府

原來如此。不是雇主給的貨不對版,而是工作上實質要求高過你所能承受的。既然是試用期,這並非單向的試用期,雇主試用你之時也是你試用雇主新工之時。也給你自己同樣的試用期來試做。我提議若試用期滿,你真的適應不來才辭職吧。一路做一路與老公商量看看你是否得到老公的支持來辭職。

當時我一大學畢業出來揾工作,親戚和父母都說我要騎牛揾馬,不要嫌這低薪,那太辛苦,不要低不就,餐館工也應來做住先。不斷給我施壓力。好似覺得神唔會一畀就畀份夠我一家用既專業工我0甘。我老公卻另有看法。他說我要揾的那是專業工,不可能先低就來一邊做住餐館工一邊揾我要入的那行業。我要入的那行系要用全時間去揾的工。隨時有電話到要我去見面,我不能話,等我看可不可以請假來見啦。 再說,一家(包括我父母)靠曬我0既飯碗揾飯食,我就算低就肯挨份餐館工,因一份餐館工人工低,都不能維持我們在這裡生活指數高的地方生活。我還有支持我老公讀一門專業裡的最高學位呢。

我想,神開路給我老公一讀書機會,我們才搬到這城市居住,我孤注一扎都要試試找份我讀的那專業的高薪來做,趁著我們在這新地方可逗留的時間還沒有用盡,好讓我日後無悔。大不了就是老公離學,我們執包袱返回舊居的城市卷土從來,那時我和老公才死心塌地低就什麼清潔工都做住先來慢慢還債吧。

結果,我聽老公話,唔去揾與我讀的那行無關的工種。結果,爆曬我親戚和父母眼光的冷碗。我那時才知道主的旨意是要我們留在這城市,老公可以上學讀書。神既供應夠用。

後來,老公畢業後揾的一份教職,老公辭職的其一原因是雇主給他的貨不對版。剛好,我有機會做“壞”馬吃回頭草,舊雇主肯請翻我,人工照加。結果,我就一直、、、

老婆揾$揹起成個家, 老公係家庭主男同湊細路。有無擂同?
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1722683&extra=page%3D2

大宅

我老公不是基督徒, 但他唔贊成我resign, 因他鍾意我呢份工可以早d返屋企看小朋友, 星期六又唔駛返, 他認為已經達到當初轉行的目的, 但我心裡真的不開心, 我祈求神為我開路, 但距離試用期滿, 現只有個令月, 我不想過了試用期才resign (因需1個月通知), 沒有新公司願意等我1個月的, 我而家真係唔知神的旨意是什麼 ? 衪要我在呢間公司做 ? 衪帶領我去新公司做 ? 我唔知道, 亦好心煩.

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

其實你心煩,係因為你接受唔到呢份被大部份人認為卑賤既工作。有人攞碩士都只係做保安,因為真係唔容易搵到份稱心既工,所以唔好唔開心。如果神開路,我好相信有公司肯等你一個月。唔好用太多人既意念去挷住自己......如果真係過唔到自己,求神憐憫幫助,為你開路...

子爵府

0甘吖?
方案一:等到試用期滿前一日或安全D 幾日前就辭職 。真系支持唔住而失曬見證,犯曬沒有耐性,溫柔,忍耐的罪啦。就辭職 , 為了不再受引誘犯罪而辭職 。 0甘唔使日後要等一個月啦。
方案二:順服老公對你提出這不是犯罪的要求,不辭職,繼續盡自己能力範圍做,不要強難自己的身子,保護好自己的身體在先。因為你還要留來照顧家中各人呢。家庭比工作重要。被動式等雇主裁員裁到你才開開心心走,相信神以此對你說是時候要離開這工作崗位了。

我覺得方案二更合乎神的旨意。因為可以順服丈夫,這是合乎聖經的教導。

我現在都不想出來打工,神畀得一日我做,我就專心以家庭為重然後才工作來過每一日。我都等緊神幾時辭我回家全職用勞力加智力加 E.Q. 來照顧孩子,老公,和年邁的父母。

我曾聽一姐妹的見證,她剛轉新工,就是貪新工近家,上下班固定。在試用期間發現老板特難服侍得滿意。總覺得自己達不到老板的要求。結果出了辭職信給老板。老板讀完,當住她的面把她的辭職信丟入垃圾桶。說:“我不接受你既辭職。” 我想這或是那老板表示對我那姐妹朋友滿意的方式吧。於是那朋友如是者繼續做落去。一做就做了好幾年。現在,老板如常不變,老板 病臥在家還一日許多電話找我朋友打聽公司情形。 我們想那老板都知自己難服侍,因為以前當過我朋友這職的人無一人做得這麼長。所以很欣賞我朋友待他的方式。

順服丈夫,這是合乎聖經的教導:
摘自聖經和合本:

以 弗 所 書 5:22
你 們 作 妻 子 的 , 當 順 服 自 己 的 丈 夫 , 如 同 順 服 主 。

以 弗 所 書 5:24
教 會 怎 樣 順 服 基 督 , 妻 子 也 要 怎 樣 凡 事 順 服 丈 夫 。

歌 羅 西 書 3:18
你 們 作 妻 子 的 , 當 順 服 自 己 的 丈 夫 , 這 在 主 裡 面 是 相 宜 的 。

提 多 書 2:5
謹 守 , 貞 潔 , 料 理 家 務 , 待 人 有 恩 , 順 服 自 己 的 丈 夫 , 免 得 神 的 道 理 被 毀 謗 。

彼 得 前 書 3:1
你 們 作 妻 子 的 要 順 服 自 己 的 丈 夫 ; 這 樣 , 若 有 不 信 從 道 理 的 丈 夫 , 他 們 雖 然 不 聽 道 , 也 可 以 因 妻 子 的 品 行 被 感 化 過 來 ;

彼 得 前 書 3:5
因 為 古 時 仰 賴 神 的 聖 潔 婦 人 正 是 以 此 為 妝 飾 , 順 服 自 己 的 丈 夫 ,

子爵府

唔通神要我順服做清潔 ??

我0念,神並非要你順服做清潔工。而是要你順服丈夫。
引用你說過的情況: “

我老公不是基督徒, 但他唔贊成我resign, 因他鍾意我呢份工可以早d返屋企看小朋友, 星期六又唔駛返, 他認為已經達到當初轉行的目的,

” 。

“順服做清潔工”沒有經文的支持,但“順服丈夫”就有許多聖經的經文的指導和合乎神的心意。

願你靠明白主的話語聖經来行出主的樣式。願你靠主行出主的心意來。

大宅

其實我知道要順服丈夫, 但係每天做到身水身汗, 而且腰骨痛+手背皮膚敏感, 覺得好唔開心, 個心好難受, 可能我坐開寫字樓, 而且屋企有工人幫忙, 從沒有做過這樣體力勞動的工作, 可能真係的覺得這是卑微的工作, 時常在想, 為什麼要到如此地步呢 ? 普通文職我是可以應付到的.

子爵府

見工時僱主已告訴你這樣的安排, 你自己冇考慮清楚便接受, 又或者講, 你都未試過.
好了, 到而家試左, 若自己真的接受不了, 我認為辭職比較好. 反正你做得唔開心, 又唔甘心. 對自己, 對僱主都唔好.

再搵工時, 好好諗清楚自己的要求 + 唔好為今日的辭職而後悔便可.

個人又唔太覺得同順服唔順服有關. 從你的表達中, 感覺唔到你係因從神而黎的領受去做這份工. 若是領受, 便不用懷疑; 若不是領受, 不需講順服.

大宅

回覆 ndw 的帖子

多謝你的意見及方案, 我會再認真考慮去留的問題, 及祈禱尋求神的帶領及開路的.

大宅

回覆 being2011 的帖子

多謝你提醒了我, 今次的經歷, 都讓我知道神有衪給我的功課, 要我成長, 要我磨練, 要我順服, 要我將自己擺上來讓衪帶領我, 不要只用自己的思想, 自己的意志綁死自己, 衪自有衪的安排的.

禁止訪問

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

yingheibb 發表於 12-3-14 15:25
回覆 being2011 的帖子

多謝你提醒了我, 今次的經歷, 都讓我知道神有衪給我的功課, 要我成長, 要我磨練, ...

唔好客氣啦。人生路就係咁,有時康莊大道,有時崎嶇不平,有時輕鬆愉快,有時沉著應戰,不過最要緊既係有神同在與同行。神會幫助你。加油! 努力...互勉...

民房

有時候我覺得神要擺放我們在一個我們以為不太完美的位置上, 不代表祂為我們預備的未給我們, 只是我們覺得不理想而已, 其實我們也應該學習忍耐, 又或者將來有意想不到的事情發生呢?

就好似拿俄米及路得一樣, 當她們過着苦的日子時, 又哪會想到甘甜在後面呢?

對有讀過書的人來說, 清潔工作的確不好受, 但我們也可以從中學習放下自己, 認真做好神要我們做的事情, 我想神總有祂的心意的.

為妳代禱!

子爵府

yingheibb 發表於 12-3-14 14:13
其實我知道要順服丈夫, 但係每天做到身水身汗, 而且腰骨痛+手背皮膚敏感, 覺得好唔開心, 個心好難受, 可能 ...

"其實我知道要順服丈夫, 但係每天做到身水身汗, 而且腰骨痛+手背皮膚敏感, 覺得好唔開心, 個心好難受, 可能我坐開寫字樓, 而且屋企有工人幫忙, 從沒有做過這樣體力勞動的工作, "

我想撇開順服丈夫的事。假設你可以說服丈夫支持你或去或留0既選擇。

根據你以上既資料。
我有0甘0既邏輯同取舍既衡量:屋企有工人幫忙做清潔工夫,自己就去做翻同樣0既其實應該系更甚既清潔功夫,賺到0既錢再賠上自己0既健康 (腰骨痛+手背皮膚敏感)都補唔翻你使錢請工人來屋企幫忙做你家0既清潔工價。就算補得翻,0甘我斷估你家個個不需特殊照顧0既,不如我家0既 平安, 0甘我斷估你做翻你自己家既家務都無出去同公司做商業既清潔工0甘辛苦哇。0甘何必出去拿份要做到腰骨痛+手背皮膚敏感既工來打呢?

我好明白清潔工既辛苦,因為我有來自兩方面既背景.
一、家母自帶著我移民到香港,為了生計,沒有其他選擇,不得不放棄了二十幾年0既最重只執支粉筆0既教書行業,做過許多操重工,地盤裝修都做過。最後退休前0既清潔工算比較上在香港做過既最輕松0既工。家中唔靠父母公一份婆一份,根本我地就無飯開,唔使講有乜余錢請工人翻來幫手家務。 而你家系有余錢請工人喔,0甘就算揾唔翻你LEE 份要做清潔工既人工,你辭左LEE 份工翻屋企解雇左自己工人,自己來做埋工人分清潔工都好過出去同人做清潔。出面既清潔工環境惡劣過正常家務清潔公好多。我見我媽媽做過嘛。真系過D 工業用既清潔劑特別傷皮膚,眼睛。代價系我媽媽既皮膚和眼睛都有永久性既敏感後為症。

二、現我家有個要特殊照顧既女兒,平安。我和老公雖然讀過書,但系,神都擺我每天做電腦工之前和之後要做一些非尋常既屎尿清潔衛生0既事。家裡沒有工人,就算有工人,我0念工人都做到怕怕,而且唔會做到我0甘小心,溫柔同細心同干淨衛生 。如就今日,做到我十指手指連手腕都一味洗不去0既屎味。平安 柯左有兩個拳頭大既外面如爛泥裡面如石頭硬既屎。爛泥屎彪到長褲內面都系。我清潔時不想用手術用既手套,因為我的指頭會失去對屎既感應而漏了哪些有屎既地方沒有抹都唔知。真系可以用一大撇,一大片壓扁既爛泥0甘。臭到從睡房出廳。我老公都忍唔住,要入來幫我手快快搞掂D屎臭。我閘住老公話:咪來搞屎,我一手搞開屎,我知邊樹有,邊樹無。等我繼續兩手搞會干淨同保存衛生好多。又要趕返工,所以都無時間幫平安洗白白。所以,我這種情形就叫做系神擺我響這清潔崗位上。你這種未算系神擺你0既。你可能真系有較好既選擇喔。

這不是覺唔覺得這是卑微的工作的問題,我十分尊敬我媽媽和所有清潔啊嬸。但系,若果我有更好既選擇,我都唔會特意去選商業清潔工來做,除非別無他合法0既方法代替這份收入而這收入是必須的。如果你覺得神要放你順服與清潔工,那倒不如全職順服於自己家裡0既清潔工好過出面既。要學習磨練都要從淺入深嘛。唔使一跳跳到好似我媽媽那樣嘛。神都唔系一擺就擺我響如此田地嘛。都系透過過去十幾年慢慢0既一步一步既磨煉嘛。

子爵府

所以你先說服老公同意你辭職再慢慢揾過份全文職,若久久未揾到純文職又准時上落班0既,屋企D谷種又食得0甘上下,0甘就裁左家裡個工人,自己做家務省錢。若0甘都經濟出現問題,先再好似我媽媽當年0甘出去做清潔完翻屋企中要做家務。叫個女我幫手洗碗,老公(我爸爸)就話:“唔好叫 DW 做家務啦,等佢有多D時間溫書嘛。” 激到我媽媽彈起。我做女既就奉曬旨唔做。之我又唔專心讀書喔。

我意思覺得,無乜事發生,唔好逼自己做唔做到既事。等到神將“萬事”逼到埋來,無得唔做,先去做啦。這些事系指不與罪有關0既事。

願你在試用期內同老公拆掂去或留既問題。若果你說服唔到老公支持你去,0甘就唯有順服老公的意思,繼續挨LEE 份工啦。因為在做與不做這不犯法的事上而不順服老公真系有違神0既旨意嘛。

大宅

在我家庭環境, 家中有老爺奶奶, 我2個小朋友, 及我和老公共6個人, 因2個老人家跟本照顧不到2個小朋友, 他們自己都周身病痛, 感謝主, 我同老公已供滿樓, 每個月不用為層樓煩惱, 但亦不可只依賴我老公的收入來維持家庭開支, 所以我必須出來工作, 屋企亦必須請工人照顧2老+2小朋友, 如果環境不是這樣, 只有2個小朋友照顧及基本開支, 我都令願不工作, 全職照顧家庭及小朋友, 總好過現在, 自己在不開心的工作環境中渡過.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至