論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

請工人成本,按基本2年合約計﹕
1. 按每月基本工資3740計,2年便是89,760;
2. 每年7天大假,2年其14天(3740*12/365*14)=1721.42;
3. 每年12天法定大假,2年24天(3740*12/365*24)=2951.01;
4. 吃 (min. 775/月*24)=18600;
5. 住(當在您家租床位成本800/月*24)=19200;
6. 來回機票=3000;
7. agency fee 3000;
總數=138, 232.44,除翻24個月計,我們現在請工人每月的最少支出為5,759.68。

上述費用,仍未計入工人如果玩野尺抄,您要補一個月及有關大假再加機票送走溫神...再加錢給agent從新請工人,和您自己/或親人可能要請假照顧小朋友的假期錢....

看您們現在家裡工作的姐姐,值得嗎??

我覺得,有時候d agent很無良,只顧多代理費,便老作工人資料...坦白講,雖然我接受海外工心是白紙一張,但也沒可能要求香港僱主用5760元請一個連飯都吾識cook的工人吧?!
而斷約工人,明知十個佔8個(因我仍相信會有2個工人可以是僱主問題才斷約)都有問題...為何d agent吾check下 d工人背景又sell給別人來害人呢...天理何在...

請問是否有人可告訴我,究竟我們在那裡可申訴慘況....讓我們在職mama多一些申訴渠道,為請左公主工人爭取一下合理待遇....如何可令一些無良agent關門...因作為agent,..是有責任提供"合適"的工人給僱主,而不是有人便塞過來...

SandraLo  生養死葬及医療  發表於 12-3-18 11:31
禮媽媽  仲有勞工保險  發表於 12-3-15 23:59
333s  偷竊 + 打斧頭 未計算在內.  發表於 12-3-14 23:19
fungcarmen  agree.  發表於 12-3-14 13:36

禁止訪問

回覆:請工人成本計算! 值得嗎?

大宅

我都唔想請工人
但2個小朋友,我同先生又要返工,亞媽年紀大,只可以勉強湊一個小朋友。只有揾工人幫手啦。唔好計算成本值唔值得,需要請工人就得請

水晶宮

我而家哩個賓賓好好, 真係超晒值

cfbb  琛媽,真係恭喜你,我就哭緊  發表於 12-3-15 12:00

生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

dadayip 發表於 12-3-14 12:57
2. 每年7天大假,2年其14天(374 ...

3. 每年12天法定大假,2年24天(3740*12/365*24)=2951.01;
係咪每年7日大假?唔係每年12日。

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

你個問題報紙都有提過,不過政府都無理,d法例保障工人仲多過我地,但無辦法,因我地對外傭仍有需求,只希望好彩請個乖乖地的工人!自求多福!

大宅

畀面勳章

回覆 hotsing 的帖子

法定大假是指新年等勞工假(如1月1日)..因她們放假都會有錢麻...這也是我們的僱主成本..
其實我只是粗略計算一下,未必好精準...只是想提一下,我們現在俾的,不只3740/月...

吾好被人講到我們好似請左d廉價勞工...我們好著數甘。

我想反映,我們僱主請工人的成本也不算平...

大宅

請工人是要生養死葬的..............
中風、癌症、半癱、全癱、愛滋、車禍或工傷致殘,通通要醫佢.....
死亡、山長水遠都要包運佢條屍回鄉.............

大宅

Yes, very expensive actually, and sometimes, need to treat them well, coz i am afriad she would do something bad to my little son who is only 1.5 yr old. So, sometimes, i feel angry with her, but cannot show them i am angry, so poor.

happy_cowcow09  yes. agree. poor employers like us.  發表於 12-3-15 15:33
hotsing  totally agree!  發表於 12-3-14 15:28

珍珠宮

冇得計

男爵府

回覆:請工人成本計算! 值得嗎?

仲有保儉、驗身費呢?

大宅

我都好想知道到底我們可以係邊到申訴~

大宅

睇你有幾需要同有無得揀

大宅

回覆:ifdbb 的帖子

你都好呀,有老人家幫下,我屋企得bb同工人,政府仲叫人生三個,都痴x線

男爵府

引用:回覆 hotsing 的帖子 法定大假是指新年等

原帖由 dadayip 於 12-03-14 發表
回覆 hotsing 的帖子

法定大假是指新年等勞工假(如1月1日)..因她們放假都會有錢麻...這也是我們的僱主成本 ...
佢地放勞工假係會有錢,但$3740已經包埋,而唔係另外再俾錢佢wor,你無另外攞錢出黎㗎wor,如果你咁計咪重覆咗lor

大宅

畀面勳章

回覆 wing007006 的帖子

其實所謂僱主成本,我只是粗略計算一下,未必好精準...只是想說,我們現在請工人所付出的,肯不只3740/月...

吾好被人講到我們好似請左d廉價勞工...我們好著數甘。我想反映,我們僱主請工人的成本也不算平...

FlyCatcher  agree  發表於 12-3-15 13:37

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

wing007006 發表於 12-3-15 01:58
佢地放勞工假係會有錢,但$3740已經包埋,而唔係另外再俾錢佢wor,你無另外攞錢出黎㗎wor,如果你咁計咪重 ...
扣返12日法定大假,平均都成$5,6XX,仲未計佢整爛我d嘢,义我d電,打斧頭,食我d零食.....
嘩,真係幫佢地打工

michelle2307  Also, if we need to hire them for more than 4 yrs, need to pay the long term service fee!!!  發表於 12-3-16 09:58

珍珠宮

BK Milk勳章

totally agree

大宅

因有實際需要,所以明知蝕本、無回報、高風險、多問題都要請!

FlyCatcher  無奈  發表於 12-3-15 13:37

首頁

尾頁

跳至