自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

第一次同阿囡搞生日會, 會請哂成班同學仔, 共28人
但到今日為止, 我只收到3個mammy confirm我會到
我個生日會星期六就係, 仲有2日咋
我想問問大家, 大家既經驗係,
多吾多試過收吾到對方回覆, 但係又會出席既呢?
定係吾打黎confirm果d, 係默認左會黎既呢?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:心抱 的帖子

最好打電話去confirm下好d,預下人數食物幾多ma。

子爵府

Wacoal 發表於 12-3-14 18:54
最好打電話去confirm下好d,預下人數食物幾多ma。

就係無其他家長電話先慘
我係出哂成班小朋友既邀請咭, 叫個囡拎返去派
但係得3個覆我咋

大宅

回覆:小朋友生日會 - RSVP 問題

唔reply通常代表唔參加。

pamelaywy  我都係咁計  發表於 12-3-16 13:59

大宅

醒目開學勳章

小朋友生日會 - RSVP 問題

我仔舊年開生日會又係好多家長未覆,於是我同班主任傾可否幫忙聯絡d同學仔家長,班主任就出字仔便條我就收到好多回答,都係出動老師先得

manicheung    發表於 12-3-14 21:18

子爵府

引用:Quote:Wacoal+發表於+12-3-14+18:54+最好打

原帖由 心抱 於 12-03-14 發表
就係無其他家長電話先慘
我係出哂成班小朋友既邀請咭, 叫個囡拎返去派
但係得3個覆我咋
我又係今個星期六幫阿仔開生日會,我係今日先決定既,下午拿拿臨派左邀請卡,我係親自派既,順便了解下有幾多人可以黎

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

同意試下搵老師幫手,爭3個未覆就可以話唔緊要, 爭咁多個未覆, 雖然可能大部份嘢你都訂好咗, 但你都要安排下D嘢架

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

唔覆多數唔黎, 不過唔覆又真係...... 就算我唔親自覆, 我會同個女講覆返個小朋友囉.. 你有無問過小朋友有無人覆佢呀?

翡翠宮

car_li 發表於 12-3-14 19:40
唔reply通常代表唔參加。

係呀, 唔覆通常就係唔參加架嘞...不過如果係我, 我唔去都會打過電話比主人家, 等人地好安排....因為我以前係做PR架, 好明白搞活動的難處

lokyiumum  ME 2  發表於 12-3-15 11:45

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:第一次同阿囡搞生日會,+會請哂成班同學仔,+

第一次同阿囡搞生日會, 會請哂成班同學仔, 共28人
但到今日為止, 我只收到3個mammy confirm我會到
我個生日 ...
我女又係星期六開生日會你有冇寫低日期最後幾時覆?我寫今日最後覆,D家長好醒目,已經覆哂我。因為我開生日會地方係人頭計,所以聽日要確定人數你係邊開?

My Two Princess

大宅

醒目開學勳章

小朋友生日會 - RSVP 問題

d家長又係既收到邀請卡出唔出席都覆吓主人家都好嗎!唔到又唔會怪,打過電話幾咁難吖mouth:我果陣時出邀請卡差不多一半冇覆黎定唔黎?我先至叫老師幫手

侯爵府

有時小朋友收到咭吾記得俾大人
有時家長答應小朋友去,小朋友吾知要覆
有d家長收到咭就當係,諗吾起要覆人
最好直接聯絡家長

子爵府

yinyin.mami 發表於 12-3-14 21:16
我仔舊年開生日會又係好多家長未覆,於是我同班主任傾可否幫忙聯絡d同學仔家長,班主任就出字仔便條 ...

我都係叫老師幫我派邀請咭咋, 我都有諗過聽日出紙仔memo老師幫我再派, 但我驚會好煩, 又要老師多做左野

子爵府

LubiLubi 發表於 12-3-14 21:18
我又係今個星期六幫阿仔開生日會,我係今日先決定既,下午拿拿臨派左邀請卡,我係親自派既,順便了解下有幾 ...

如果有得親自派我都想親自派, 可惜阿囡間學校, 吾係企課室門口接放學, 係學校門口一條大隊排一層成四五班小朋友咁接放學, 又無家長交流日之類, 跟本都吾知邊個打邊個家長

子爵府

panala 發表於 12-3-14 21:21
同意試下搵老師幫手,爭3個未覆就可以話唔緊要, 爭咁多個未覆, 雖然可能大部份嘢你都訂好咗, 但你都要安 ...

係呀, 全部野都ready哂, 而家爭食物方面
回禮呀, 遊戲小禮物呀加加埋埋過百份, party姐姐魔術師都預好哂, 如果真係得3個黎, 我諗到時個場面一定好好笑
聽日真係要搵老師幫幫手, 煩都要架喇

子爵府

gogoblue 發表於 12-3-14 21:26
唔覆多數唔黎, 不過唔覆又真係...... 就算我唔親自覆, 我會同個女講覆返個小朋友囉.. 你有無問過小朋友有無 ...

我都係, 之前人地請果d, 我去吾去都一定覆人, 諗住以心為心, 我做既人地都會做.....
有問過阿囡, 佢話老師吾俾傾計, 吾敢問

我原本叫佢聽日再問, 而家都係叫老師幫手派紙仔

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

心抱 發表於 12-3-14 22:01
我都係, 之前人地請果d, 我去吾去都一定覆人, 諗住以心為心, 我做既人地都會做.....
有問過阿囡, 佢話老師 ...

咁無法啦, 你寫定紙仔, 最好講明"希望貴家長於xx時回覆以便作預算"囉.... 希望d同學仔得閒黎啦, 做大人搞一大餐都無所謂, 但都唔想自己小朋友開開心心有個生日會無人黎, 會好失望囉.

子爵府

pigpig 發表於 12-3-14 21:32
我女又係星期六開生日會你有冇寫低日期最後幾時覆?我寫今日最後覆,D家長好醒目,已經覆哂我。因 ...

無寫deadline呀....我估緊, 吾知係吾係佢地吾明咩叫 RSVP, 因為我囡學校好多單非架

我係會所開, D野我全部預多左, 預左40小朋友份量, 但如果黎得幾個小朋友, 真係預多左好多, 而家到會ORDER左 5盆食物咋, 吾敢ORDER咁多住

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:Quote:pigpig+發表於+12-3-14+21:32+我女又

無寫deadline呀....我估緊, 吾知係吾係佢地吾明咩叫 RSVP, 因為我囡學校好多單非架

我係會所開, D ...
你下次一定要寫日期幾時覆ga,聽日朝去學校會唔會見到D家長呀?

My Two Princess

子爵府

gogoblue 發表於 12-3-14 22:05
咁無法啦, 你寫定紙仔, 最好講明"希望貴家長於xx時回覆以便作預算"囉.... 希望d同學仔得閒黎啦, 做 ...

做大人搞一大餐都無所謂, 但都唔想自己小朋友開開心心有個生日會無人黎, 會好失望囉

呢句真呀, 用左幾多錢, 預備左幾多心血, 真係無所謂, 最驚係到時冷冷清清, 個囡失望呀, 特別係讀埋今年就幼稚園畢業, 希望佢有個好既回憶

首頁

尾頁

跳至