論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:一個工人照顧兩個小朋友, 可以嗎?

其實係一定唔得。如果得就唔 駛送全日幼兒班。得嗰d係因為有老人家幫,自己張就,送全日班等。若冇都得一定係隻眼開隻眼閉。我自己係過來人。

侯爵府

陪月勳章

點解唔得
大把工人一個湊2個甚至3個
當然清潔方面無咁完美

複式洋房

回覆 estherlai 的帖子

agree

大宅

多謝大家意見... 我仲有兩個星期就返工, 打算觀察下先!

大宅

我果個工人都係睇兩個小朋友,1歲同3歲半(返半日班),清潔差DD~

大宅

回覆 kathyjoey 的帖子

其實將心比己, 湊住小朋友真係好唔得閒, 可惜我呀媽有時黎到就不停complain... 我左右做人難呀.....

大宅

通常有BB,平日日頭工人就以揍BB為主.........
家務就少做.................
夜晚主人番黎接力揍B,工人就去煮飯做家務............
平日就不要苛求工人多做家務,因為揍B很辛苦............
而且做清潔又揍B,唔衛生............
星期六,主人在家就叫工人大掃除..........
佢做得辛苦,第日假期佢就唔會四圍去...........
佢放假就會搵地方休息訓覺.................

Yoio  很有用的意見, 謝謝!!!  發表於 12-3-17 20:16

男爵府

I'm thinking that problem too.....如要求不高是可以,但清潔冇乜時間做,照顧兩個一定唔放心!我自己都做唔切啦,何況是那些"聰明人"

大宅

點解唔得?我想問吓如果個bb喊到死要食奶但個兩歲或三歲係到走圍走跳沙發點算?仲有好多好多我親身遇遇喞問題。得都真係呃自己同隻眼開隻眼閉。

大宅

should be ok laaaaaaaaaaaa

男爵府

有D JM話OK係因為其中一個返左學,我個人經驗黎講一個睇兩個真係唔WORK......

好似我上面講,一個訓訓下醒左,如果要你拍/哄,另外果個勁喊,大果口訓唔到,細果個又扭,點攪?

同埋2歲應該介緊/介左片,如果餵緊個細,大果個要去便便,又點?

同埋點同佢地沖涼呢?趁一個訓左再沖另一個?但有時係同時訓左,有時食飽奶又唔沖得住......

如果兩個都無訓,但係又趕住煮野俾大果個食呢?

就算工人唔做家務,奶樽都要洗掛?(我試過好多次忙完一輪想餵奶先發覺早上用晒D樽未洗)

總之就十萬個忙!咁當然我都覺得唔係完全唔work,但真係要唔介意尤得佢地爆喊,但求食得飽著得暖就算.....

我FD個工人都係知道太太有BB立即話自己湊晒OK,SO FAR我唔知佢點,但我估佢都係因為唔想多個工人/太太辭工所以咁講......

我工人黎之前響星加坡做過3年,都係湊1.5歲加NB(同我CASE一樣),我細B未出世之前我媽問佢一個睇兩個掂唔掂,佢話其實好難,初時我都但我諗呢個係佢經驗之談,唔敢簽空頭支票......

結果就係我同佢兩個睇兩個都累到死死下......

首頁

尾頁

跳至