論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

唔知呀女會有咩反應﹐可唔可以請教下各位媽咪點同女女講架?

男爵府

瞓得好勳章

我囝囝果時冇乜野WO,但姐姐走前果一星期,我有同囝囝講,姐姐要走,姐姐會返屋企,啊B要乖乖啊,就咁咋

子爵府

2018復活節勳章

上一個工人做左四年返印尼(佢自己話揾夠,唔續約),個細仔出世之前已嚟,亞仔果日送佢佢搭机場巴士,兩個係車站都喊哂,

我係工人走之前一個月,久不久就同亞仔講, 工人ee要返印尼湊佢個仔仔,佢仔仔好掛住自己個媽咪.

後來,亞仔都好快忘記左呢個舊ee了,而家咪痴實個新ee.

水晶宮

仲有一星期姐姐就完約返印尼...

樓主,你小朋友幾大,工人凑了她多少年?

水晶宮

個b幾大呀?

別墅

就黎3歲.. 姐姐黎左兩年... 其實呀B平時都唔特別跟姐姐...但我地再請新姐姐時她話唔要新姐姐.. 要E+呢個...因呢個姐姐都真係好錫她既... 我怕她會好唔慣..

男爵府

回覆 卡樂B~ 的帖子

已pm.

男爵府

引用:就黎3歲..+姐姐黎左兩年...+其實呀B平時都

原帖由 卡樂B~ 於 12-03-17 發表
就黎3歲.. 姐姐黎左兩年... 其實呀B平時都唔特別跟姐姐...但我地再請新姐姐時她話唔要新姐姐.. 要E+呢個... ...
咁點解唔續約?

大宅

果時我預先一個月時不時同囡囡(2.5歲)講姐姐要返屋企喇, 因為掛住爸爸, 我地會有新姐姐, 仲帶埋佢去買新姐姐既杯, 當時佢好期待新姐姐咁. 點知到左last day, 佢望住姐姐拖篋開門, 喊到拉住姐姐猛話 '姐姐唔好走', 我. 囡囡, 工人三個係門口喊住拉拉扯扯左一陣, 工人話 '姐姐好掛住你'. 我喊到都講唔到野, 只做手勢叫佢打返來. 之後就夾硬閉門比姐姐走... 而囡囡, 咸左成個幾鐘. 猛問我姐姐去左邊, 我話去左坐飛機, 囡囡即時跑去望住個天話 '叫姐姐坐完飛機返來啦.' 好天真, 回想返都好傷感.

而家, 囡囡間中都有提起舊姐姐, 不過就無再傷心. 可能慣左.

有d人會唔比個小朋友望住姐姐走, 不過我就想佢有機會親口say goodbye, 因為佢地感情真係好好. 雖然last day當日大家都淚流滿面, 比我揀多次, 我都會比囡囡送別呢位出世以來既first friend.

首頁

尾頁

跳至