少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

上網search左好多, 但都係希望問下大家, 我小朋友情況應該點做先好。

其中search到一篇好好的, 分享下, http://blog.yam.com/baobaohuli/article/29478021 但不適合我個仔了, 因為俾我寵壞左。

我仔仔兩歲三個月, 係我一直冇堅持佢自己食飯, 加上佢對食的興趣一向唔大, 到而家仲係要餵, 有時要睇住書, 最近仲開始在highchair上轉黎轉去, 餵佢又推開我隻手, 唔肯食, 餓佢佢又唔覺餓, 我又衰, 有時忍不住俾佢食零食....

而家應該點教返好佢? 可以真真正正狠心要佢自己食, 唔食就收起, 到佢話餓再熱返俾佢食? 但突然咁轉變佢會好難習慣嗎?

水晶宮

回覆:兩歲食飯問題

兩歲餵住先啦,但就要戒郁來郁去,睇書呢啲先,再加俾佢自己食下,買佢鐘意既餐具,俾佢自己㨂,整食物整得得意啲,例如兩粒車哩茄做眼,菜做頭髮,腸做咀,務求吸引佢食先。佢肯坐定又讚,肯自己食又讚,又可以叫佢餵你食,或者一齊食。總之就要佢食得開心。慢慢來,唔贊成一下子轉收碗呢個方法。

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

禁止訪問

大宅

回覆 jenniecatcat 的帖子

已經買左好多佢鐘意既餐具架啦, 呢兩日都食餵, 但冇再俾玩具佢, 戒晒零食, 佢唔肯食/郁黎郁去就放佢走, 等下一餐再俾... 今日兩餐都算食得好左!

大宅

回覆 cj56_2009 的帖子

唉, 真係好苦惱, 好後悔之前冇堅持佢自己食!擦牙又係, 日日好似打枚咁迫佢...

男爵府

回覆 Yoio 的帖子

留意自己定的標準唔好成日變.....就算兩歲的小朋友也是會懂得試你底線的

Yoio  多謝提醒... 呢樣都係我做得唔好的地方... 唔係日日叫佢擦...........  發表於 12-3-21 19:42

水晶宮

引用:回覆 cj56_2009 的帖子 唉, 真係好苦惱,

原帖由 Yoio 於 12-03-19 發表
回覆 cj56_2009 的帖子

唉, 真係好苦惱, 好後悔之前冇堅持佢自己食!擦牙又係, 日日好似打枚咁迫佢...
所 以小朋友乜都day 1就set好,但都唔包以後都好架。2歲又係差啲既,我仔都係,2歲前刷牙好乖,但有一排真係打仗,人都癲。但堅持左一排,(包括鬧,打,鎖佢係厠所)佢又正常反。所以加油,真係鬥堅持,鬥硬頸,佢點扭你都不為所動,過一排就會跟你規則做架啦。仲有,佢做到記得讚佢,好重要架,唔好齋鬧呀!

大宅

我個仔仔一樣, 都唔知點算..

大宅

我都想用強硬手段!!! 但老公驚佢會怕左擦牙.... 有咩方法呢?...

水晶宮

引用:回覆+jenniecatcat+的帖子 我都想用強硬手

原帖由 Yoio 於 12-03-21 發表

我都想用強硬手段!!! 但老公驚佢會怕左擦牙.... 有咩方法呢?... ...
所以點解要讚囉。又唔好怕佢怕左,2歲都知,而家你唔企硬,佢知只扭就得,咁佢會乜都扭,到時你仲多野煩。仲要睇性格,強硬到乜地步要你去衡量啦。我仔好硬頸,所以我唔可以放鬆佢,一定要佢做,氹唔掂,鬧唔掂,利誘唔掂,老公先出到關佢係厠所呢招。都仲要關好幾次先識驚。但佢一做到就要讚。都要一排呀!都有你而家既疑惑架!昨日先同老豆講過:佢話我對個仔太多 discipline ,我就話而家咁細佢都可以唔聽話的話,大啲冇得教架啦,佢地呢代唔係我地以前,以前678 歲都仲會聽老豆強硬手段,而家佢地56 歲就唔強硬得啦!所以我寧願而家惡啲囉。

大宅

回覆:Yoio 的帖子

我個女兩歲三個月,返咗一個月pn學,開始自己食。未返學都要工人姐姐喂!我相信係學校教佢,吃茶點時小朋友自己吃。所以,K1會好D㗎喇!

大宅

我個女二歳四個月,響學校老師話佢好中意食野(茶點),響屋企就唔肯食飯!
佢又偏瘦,唔餵怕佢越食越少,餵又怕養成不良習慣,唔知點好。

大宅

Yoio, 我個仔又係咁,佢都兩歲啦,其實佢對D粥粉麵飯興趣不大,所以一D都唔想自己不黎食,但去飲茶食點心就會自己不,我都冇計。

大宅

唉, 我都希望我做到, 加上有個一個月大既細佬, 佢情緒更唔穩定......

大宅

我都係,好頭痛

水晶宮

引用:回覆+jenniecatcat+的帖子 唉,+我都希望我

原帖由 Yoio 於 12-03-22 發表

唉, 我都希望我做到, 加上有個一個月大既細佬, 佢情緒更唔穩定...... ...
仲有個細既!明白!因我都剛經歷左!唉,咁真係kick 手啲...咁既情況我會顧左佢既感受先,即唔強硬住,等佢習慣左有細佬/妹先,因呢樣對佢來講非常大沖擊!佢咁扭計可能因為多左個細,你又成日抱住個細既餵人奶,之前24 小時對住佢,而家佢成日冇得痴你,幾大分別呀!又唔識講喎,咪搗蛋囉!唔好用強硬先啦,對佢又唔好,對你都唔好呀,產後"益屈"呀!有冇人幫你?有就個細既俾哂人照顧,一餵完奶就陪反個大,等佢有反安全感,唔會冇左亞媽,就會扭少啲同冇咁痴,都要時間架。至於刷牙,同佢一齊㨂牙刷牙膏,對我個仔有幫助。我同佢一齊買完,佢當晚即冇扭計!幾神奇!

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

我個仔以前又係咁, 之後佢唔食就真係收起, 仲要食剩咗果d我係唔會倒ge, 我會留返比佢下一餐食返, 唔新鮮都係咁話, 我要佢知道就算佢今餐唔食, 下一餐都係要佢自己食返, 唔可以浪費食物同等佢知道佢係無得逃避ge, 加上就算佢其間肚餓都係無零食架, 最多提早少少比佢食飯~
呢招對我個仔黎講好work, 就算佢而家6歲出街食飯, 佢order咗又唔食果d食物我都係用個盒打包返屋企, 佢自己食返架~

Yoio   我就係想用呢個方法!!! 咁你覺得兩歲可唔可以餵住先呢?  發表於 12-3-23 08:31

大宅

係呀, 佢覺得媽媽成日抱住細佬餵奶, 所以唔開心, 但佢冇講, 每次見我抱細佬就唔開心咁粒聲唔出行開, 我見到都心痛...
一齊刷我都試過, 一歲o個時ok的, 但有一日突然唔肯擦, 可能有自己主見, 又或者覺得唔好玩了....

anyway, 多謝你鼓勵! 照顧兩個真係好辛苦, 但我覺得你講得o岩, 要照顧左佢感受先... 希望佢慢慢會乖d啦!

子爵府

Yoio 發表於 12-3-23 08:30

係呀, 佢覺得媽媽成日抱住細佬餵奶, 所以唔開心, 但佢冇講, 每次見我抱細佬就唔 ...

樓主不如你試吓呢個方法, 叫貼紙/印仔獎勵法! 我個仔都係用呢個方法, 暫時佢仲好受落, 我用咗喺4個範疇, 分別係食飯, 刷牙, 穿鞋和穿衣(我個仔3時多時開始用, 所以要求佢做ge嘢較多)!
我做咗個表, 又影咗佢食飯呀刷牙呀嗰時個相曬咗出嚟, 貼喺個表隔離, 因為佢地唔識字嘛就要用圖, 再解釋佢知, 若你嗰日可以乖乖刷牙同食飯, 就可以在當日嗰格貼張貼紙或蓋個印仔, 儲滿幾多呢就可以得到一個你想要ge獎賞, 因為我個仔大d, 所以佢要儲兩個月先可以得到一份禮物, 但若做得唔好冇得蓋印仔仲要打個cross落去, 若有10個cross就冇禮物, 佢試過真係有10個cross, 本來期待咗兩個月ge禮物冇咗, 咁之後兩個月佢為咗得禮物, 樣樣都做得好好囉!
樓主即管試吓!

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

lambing 發表於 12-3-23 00:01
我個仔以前又係咁, 之後佢唔食就真係收起, 仲要食剩咗果d我係唔會倒ge, 我會留返比佢下一餐食返, 唔新鮮都 ...

我覺得好睇小朋友性格喎, 你仔仔本身唔鐘意食野好難要佢自己食, 不過你可以試吓生果同小食就佢自己食試吓先, 慢慢先主餐要佢自己食, 我以前係叫個仔自己<不>咗之後就叫佢比佢<不>咗果d食物請我食ge, 之後我會扮晒野好好味咁咋帝食咗, 之後推返隻匙比佢個口到, 佢自己就好自然咁食咗架喇, 我老公話我呃鬼食豆腐喎 但好work 喎, 你又試吓吖~

比個貼士你吖, 你開始時用d佢鐘意食ge野叫佢請你食先, 佢通常都唔肯架, 你要扮晒搶佢d野黎食咁, 之後佢就食得好快架喇

首頁

尾頁

跳至