家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

有一日我無無聊聊, 係到計吓自己要有幾多錢才可以退休
計完之後, 原來好驚人的數字,大家俾d意見, 睇下我有冇計錯,
計我活到80歲,
如果55歲退休, 每月平均開支 $9,000 (係一般水平, 冇計去旅喇 ! ), 預每年通脹5%, 約五佰三十萬.
如果60歲退休, 約四佰六十萬.
如果65歲退休, 約三佰八十萬.

但我份工退休年齡係60歲. 如果60歲退休約有一百萬強積金 (如果無蝕的話).
咁我咪要努力儲多三百六十萬 ??
我淨係諗住老左過既係節儉生活, 慳慳地, 但原來都要咁多錢, 你地條數係咪咁計 ??

但如果計我活到70歲,
如果55歲退休, 約二佰五十萬.
如果60歲退休, 約一佰八十萬.
如果65歲退休, 約一佰萬咋.
咁係咪早d死好d呀 ! 以前我地咒人, 因住留尾個兩年, 咁而家應該係咒人, 因住留尾個十年呀 !

公爵府

回覆:你地有無計過要有幾多錢才可以退休 ?

唉!仲有呀,要睇埋自己父母,我直d講,如果自己退休,父母又未死,而以往一路有比開家用比父母,冇理由突然吾比,即係話,自己退休份糧要養3個人。好似我,而家每月比開8000父母,好似你計嗰條數,我每個月要有接近兩皮先掂。唉,千其咪咁長命

大宅

每年通脹5%
邊可能有咁高呀?!
其實想買5佰万股票
如果派息穩定係5%
基本上每年就有25万,足夠生活加再投資
而股票,好似中電、恒生咁
佢地每股股價會高左,股息率不變仍是5%
就算通脹,亦不會影響生活質素

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我都有諗過60歲退休後, 假如有80+歲命, 要幾多錢先夠用?

假設我有已供完的自住物業, 一個月的開支同你計的差不多, 不過我再加少少醫療費(臨老實多病痛...) 每月使費鬆動少少的話, 可能都要$12000+....
粗略估計應該要七,八百萬以上先夠退休用......

除左中六合彩, 我真係諗唔到點樣儲到咁多錢...
所以我真的不想太長命, 能夠富足健康地活到七十左右, 我就覺得係上天對我的恩賜了~

男爵府

回覆:phoenixM 的帖子

04年俾公司減人工,個仔上小學,學費,校車費,供樓,再加上剛剛出世既女,有一日我突然間發現原來每個月入不敷支,真系好傷心,即刻想辦法減開支,好在我呢個人花費吾大,加上後來升職加人工,而且在大陸樓價低時買佐樓投資,預備退休住,所以呢一年黎都有計劃十年八載個仔差不多大學畢業後我就退休,靠收租,所以我覺得機會時有出現,先儲錢,再等機會,而且我覺得最好可以:
1,早D結婚,兩公婆夾手夾腳一齊儲錢
2,吾好買名牌
3,機會黎到吾好猶豫
4,早D生仔看似加大負擔,不過亦可以早點結束負擔,我地而家都有比家用父母,我斷估仔女返工後都會比我家用卦,不過我就無計落退休收入道。

room2102    發表於 12-3-19 00:03

大宅

回覆 boris2600 的帖子

如果無5%就固之然好啦, 老左都唔想d野咁貴, 我回想番20年前, $10可以在大xx快餐店食個吉列豬扒早餐, 而家就要$26, 一倍唔止.
好似今年咁, 食物物價比上年高左成10%以上, 其他物價都上漲有6-7%呀 !

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

milimili 發表於 12-3-18 20:39
回覆 boris2600 的帖子

如果無5%就固之然好啦, 老左都唔想d野咁貴, 我回想番20年前, $10可以在大xx快餐店 ...

買樓收租作退休最穩陣,因樓價/租金係跟通貨膨脹!!

iusiube  agree!  發表於 12-3-24 16:20
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

咁計法, 真係唔敢退休 !!!!!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:咁計法,+真係唔敢退休+!!!!!

原帖由 Patsiu 於 12-03-18 發表
咁計法, 真係唔敢退休 !!!!!
唔係你敢唔敢退休,而係公司比唔比機會你做到退休

大宅

回覆 happyeasy 的帖子

你好叻呀 !

大宅

回覆 大力大力 的帖子

我都想買, 我有d朋友未結婚, 佢地可以買到一,兩層樓租, 真係好羨慕.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

milimili 發表於 12-3-18 21:03
回覆 大力大力 的帖子

我都想買, 我有d朋友未結婚, 佢地可以買到一,兩層樓租, 真係好羨慕. ...

佢地一出社會工作就努力儲蓄!!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆 大力大力 的帖子

係呀 ! 佢都好叻, 大力你仲叻啦 ! 又識投資, 又識買樓.

iusiube    發表於 12-3-24 16:21

男爵府

我都打算買樓收本租. 儲了首期, 但現在樓價實在太貴啦!!!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Patsiu 發表於 12-3-18 21:29
我都打算買樓收本租. 儲了首期, 但現在樓價實在太貴啦!!!

忍耐等一下!!

iusiube  cash is king!  發表於 12-3-24 16:21

買基金真係好傷

男爵府

引用:Quote:Patsiu+發表於+12-3-18+21:29+我都打

原帖由 大力大力 於 12-03-18 發表
忍耐等一下!!
我舊年初買佐層樓本來要自住,後來用佐黎收租,樓價居然再升佐百分之十,所以我覺得而家想買樓收租的話真系要等等,自住就好難講,因為就算樓價橫行租樓等待都未必著數。

大宅

回覆:你地有無計過要有幾多錢才可以退休 ?

大力兄,請問想買樓要等幾耐,我已經等左二年了,真係想出年年尾買樓。唔知樓巿會點?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

rambojai 發表於 12-3-18 22:09
大力兄,請問想買樓要等幾耐,我已經等左二年了,真係想出年年尾買樓。唔知樓巿會點?

...

唔回都要橫行!!

買基金真係好傷

男爵府

回覆:milimili 的帖子

多謝誇獎,我算比較幸運,畢業果年塭工吾難,如果遲幾年畢業遇著經濟低迷塭份工都難,所以我雖然吾系教徒,都好感恩。十年後父母已經七十幾歲啦,如果我退休有時間多D陪兩個老人家,希望自己可以做到。

大宅

大力大力 發表於 12-3-18 20:47
買樓收租作退休最穩陣,因樓價/租金係跟通貨膨脹!!

買樓收租一樣有風險,03記得嗎?
因為物質會老,包括單位同個人体力
但公用股\收租股,同部份大銀行股會自行更新
又唔使理大量文件

iusiube  it has all been recovered!  發表於 12-3-24 16:22

首頁

尾頁

跳至