母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:埋身餵,好難介夜奶!

我囝現在八個半月,我放工又係埋身啜,半夜都未戒夜奶

大宅

我個仔五個幾月先戒夜奶,但係到而家歲幾都無訓過夜,點到要起一兩次身!但係我肯定佢夠食因為全人奶唔夠兩個月體重由50%條線跳到75%,三個月後跳到90%!
所以係睇BB個性,同埋睡眠質素

別墅

回覆 odiedie 的帖子

我又係睇左"從零歲開始"呢本書,所以2個半鐘餵一次,但有時b仔好大食,未夠兩個鐘又要食,結果追時間表追得好辛苦。
我都唔知跟邊派好,一派係任佢食(唔好理隔幾耐),一派就好似"從零歲開始"咁講,一定要有時有侯。

總知,要等自然介夜奶,唔通有排等?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我囡囡個零月自動自覺隔咗喇,
我都冇點跟時間表嫁

洋房

我個囡囡宜家13個半月都要食2-4次夜奶, 有時都唔敢同人講. 不過健康院姑娘話可能食唔夠固體食物同當咗我係奶咀, 夜晚試下忍心d由佢喊, 攰就會自己瞓. 試咗幾晚, 瞓前食一次奶, 發現只係老公同佢瞓, 佢見唔到我既話, 最初喊好耐至瞓, 漸漸喊既時間愈短, 呢2晚10分鐘就搞掂. 到第二朝6至7點再食早奶. 大家努力, 個個b都唔同, 媽媽只可試下唔同既方法啦!

男爵府

如果環境許可,feed on demand吧。研究話架,BB將來讀書會好D!

http://m.guardian.co.uk/society/2012/mar/17/babies-fed-demand-better-school?cat=society&type=article

洋房

BB防敏心得分享勳章

我bb都係咁啊,晚晚都要埋身餵

別墅

Hyda 發表於 12-3-21 06:27
如果環境許可,feed on demand吧。研究話架,BB將來讀書會好D!

http://m.guardian.co.uk/society/2012/ma ...
我都有睇呢個報導,真係各派有各派好喇!
我只好學下順其自然,相信每個BB都是獨特的!

別墅

回覆 Carman_Y 的帖子

你bb幾大呀?

男爵府

我都係餵到五個幾月,bb就自己介左,都唔係一朝一夕就介,都過左幾個星期反反覆覆先介到。或者試下比奶咀佢,睇下佢會唔會訓返。

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 回覆:duceduce的帖子

我成日見人話食左隔唔個幾鐘再食,即係唔夠飽,但係我b 就係個幾兩個鐘食一次,又係滿月到兩個月由 50 去到over 75 啦,我b 少食多餐,食得多成日嘔

水晶宮

BK猜猜猜慶中秋

回覆 todayisagift 的帖子

我個囡大約四個月大左右自己介左

洋房

BB防敏心得分享勳章

回覆 todayisagift 的帖子

两个月~~

禁止訪問

大宅

christytsui 發表於 12-3-21 15:09
我成日見人話食左隔唔個幾鐘再食,即係唔夠飽,但係我b 就係個幾兩個鐘食一次,又係滿月到兩個月由 50 去到 ...

個幾鐘再食?夠飽啦.. 我試過45分鐘食30分鐘, 一日十幾餐, 健康院姑娘叫我由佢喊, 至少要等2個鐘(因為夠重)... 結果喊沙左聲一個禮拜呀!!

大宅

我個仔13個月啦,佢都唔係全人奶,但夜晚一醒就要搵我啜,根本戒唔到.我要返工,呢一年簡直虛脫

大宅

我都係....
我個囡14個月....有時晚上仲要食...
我又要返工...超辛苦...
超想介....但唔知點介...
我忍唔到佢喊...又怕嘈人....

別墅

duceduce 發表於 12-3-23 13:44
個幾鐘再食?夠飽啦.. 我試過45分鐘食30分鐘, 一日十幾餐, 健康院姑娘叫我由佢喊, 至少要等2個鐘(因為夠重) ...
喊沙左聲一個禮拜? 你真係好忍得呀,有時見bb喊成咁,我就忍唔住比佢食啦!

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

9星期大,BB自己戒.

公爵府

全埋身,滿月自動戒。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊