少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 Angelrose2011 的帖子

樓主媽媽, 其實我都覺得妳有多少諗多0左.... 係唔係妳自己都成日"形"住女女同別人有不同? 如果係, 媽媽既擔憂, 唔多唔少會影響到小朋友, 令佢自己變得沒有信心. 我一點點都不覺得兔唇朋友是有問題的(而且做手術了, 更看不出) 我相信其他家長都不會這樣想)

不過我不是當時人, 我很難感受到妳的憂慮, 但我明白父母都疼愛子女. 為了女女, 妳一定要努力!

子爵府

回覆:各位媽媽,請問介唔介意自己三四歲仔女同有兔唇bb玩?

點解要介意?如果我小朋友驚我仲會教返佢。其實唔需要介意,我相信真正有教養嘅媽媽係明白事理嘅。

男爵府

唔會介意, 亦唔洗擔心. 我叔叔有兔唇. 佢個仔亦係兔唇.親友/朋友唔當一回事,就算小朋友講幾句. 唔好糾纏在同一個問題上,便無事. 如果小朋友表達唔到開, 做父母盡心領聽, 可以在其他方面,E.G 音樂/學業, 幫小朋友取得小小成績,從面增加信心.

PS 堂弟讀書好叻, AL 兩條A. 會考28分.
我仲有個朋友仔仔都是兔唇. 在英華讀小一直到現在S1. 讀書同樣很叻.
樓主,你住邊區, 我唔仲意囡囡識多個朋友.

珍珠宮

當然唔介意,做朋友主要看品性!

我個仔快4歲,佢都成日同個鄰居小朋友(約6,7歲)一起玩,個小朋友係自閉加過動,佢哋無溝通架!不過會一起玩同一樣嘢!
我覺得咁樣好好,從小學懂接納不同的人!

其實你囡囡外表應該不大看得出來,咁根本不成問題!

禁止訪問

回覆:Angelrose2011 的帖子

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

唔介意.....

別墅

BB防敏心得分享勳章

嗯~~唔可以歧視人地噶~~其實我噶話我就唔介意~~又唔系咩傳染病~你細路仔性格比較內向其實都唔洗甘擔心~~每個人噶性格都唔一樣噶咩~其實唔洗刻意要小朋友甘認識新朋友~~好似你甘~~都唔系同個個都玩得來噶嘛~遇上興趣相投噶朋友系一種緣分~隨緣吧~

大宅

引用:+本帖最後由+miffymiffy+於+12-3-20+17:52+

原帖由 miffymiffy 於 12-03-20 發表

我小朋友無咁大...但點解要介意? 就算唐氏 / 弱智都無問 ...
Totally agree!! They need more attention and love from people around! Totally support!!!

首頁

尾頁

跳至