跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

就嚟搬屋,有自己個yard,心思思想種啲嘢.... 大家有冇tips?

別墅

Hello 你好。我家後園種了這些:
水果:strawberry, blueberry, 沙田柚,fuji apple, pear, fig, and lemon

瓜菜:合掌瓜,potato, green onion, tomato, corn, green bean. 以前種過生菜,豆苗,不過唔想用農葯,又冇太多時間打理,結果係蟲和蝸牛食得多過我地食。

花:鬱金香,百合, 康乃馨,銀柳 等。

唔好以爲我種咁多一定好識種嘢,都係試下咁,種死過好多架。

你住邊?天氣都會有影响架。

別墅

For any BK families in the Bay Area, I have a few 合掌瓜種 to give away. Let me know if you are interested.

禁止訪問

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:mrschao 的帖子

嘩!你喺咪已經種咗好多年?請問邊樣易種,我係完全新手

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我有興趣,唔知合掌瓜除咗煲湯仲可以點食?煲湯有有食療作用?

禁止訪問

回覆:有冇mommy鐘意自己喺屋企種花/菜?

別墅

除咗煲湯,炒合掌瓜都得。 切薄片或切條,淸炒(加少少鹽或雞粉)都已經好好味,想香D就加隻疍或加D肉。小貼士:切合掌瓜時有很多黏液,先切去合掌瓜頭瓜尾,然後整個瓜放在淸水裡浸幾分鐘,用刀在切口刮去黏液,才開始切片或切條,切時就唔會再有黏液。

合掌瓜而家係時候落種喇,到九月十月左右有得食。

Tomato 同 green bean 都好易種。tomato 有好多品種,去Homedepot之類舖頭睇下。tomato同green bean係一年生植物,每年要重新種,而且最好每年種在唔同地方。種呢兩樣我唔使殺蟲,只要施肥淋水。

babytomato,你住在Bay Area 嗎? 如果係,我可以俾D合掌瓜種你呀!

Ms_Bear, chayote=合掌瓜,祝好收成!!

男爵府

我以前有種, 但啲收成唔好, 啲農作物係mini size, 又俾虫食, 搞到無心機, 爛尾。

後來種香草, 因為佢地本身氣味重, 通常啲虫唔會蛀, 種過泰國basil 同sweet basil, 蔥, 芫荽, 好易種,又食得,好有成功感。所以建議你種啲香草。

蕃薯葉又係超易種,去trip10 日, 無淋水, 枯左, 返黎淋返水, 又生過。 我個仔好鍾意食。去超市, 買蕃薯, 連皮切件, 埋係地就會生。啲花花好靚添呀。

spring break同個仔睇完Lorax, 散場就即刻去買種子, 的起心肝再種野。買左mix wild flowers, carnation, daisy, sunflower, cabbage, carrot, lettuce, 上星期二落種, 而家已發芽, 好開心。

而家日日出去除草,check 下有無蝸牛咁, 希望無虫蛀, 一有虫蛀, 我就唔識搞。

我住土地肥沃既夏老威, 基本上, 你是但掉啲種子落泥面, 佢都會標芽。

大宅

make sure whatever plants you buy are suitable for your climate zone!

some flowers only last 1 year, some will come back year after year.

we have no patience for gardening...

男爵府

kutase 發表於 12-3-25 05:39
make sure whatever plants you buy are suitable for your climate zone!

some flowers only last 1 year ...

係呀。有次我想種lavender, 落左種子, 出左芽後就C 哂。後來睇報紙先知, 原來lavender幼苗唔come曬, 原來係夏老威既太陽曬C 左佢地。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

Mrschao, I live in bay area too, let me PM you to discuss the details

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:muimui313 的帖子

I want to grow herbs too, basil, cilantro, etc.... Used to grow mint in a pot before but it attract lots of tiny white flies, 搞到唔係好敢食啲薄荷葉

蕃薯葉可以點食,係咪好似菠菜咁㗎?

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:kutase 的帖子

I live in the bay area so I think is zone 10? Don't want to waste the good weather here

I'm thinking some fragrant plants like 白蘭 or 薑花 or honeysuckle.

男爵府

babytomato 發表於 12-3-26 14:06
I want to grow herbs too, basil, cilantro, etc.... Used to grow mint in a pot before but it attract ...
都有啲似菠菜咁既質地。
我都係上網睇啲人點煮~~滾少少水, 加油, 加薑,落菜, 6一陣就食得。
我識得啲人當普通菜咁炒, 好快熟。

大宅

試過種葱,不過種出嚟啲葱好幼,唔知係咪我哋唔識種。

男爵府

big007 發表於 12-3-27 03:00
試過種葱,不過種出嚟啲葱好幼,唔知係咪我哋唔識種。
施左肥會粗壯啲㗎嘞。我用黃豆渣, 咖啡渣, 茶葉渣, 蛋殼碎做肥, 屋企有邊樣就灑邊樣, 幾樣撈埋仲好。成效唔錯㗎。

大宅

muimui313 發表於 12-3-28 04:58
施左肥會粗壯啲㗎嘞。我用黃豆渣, 咖啡渣, 茶葉渣, 蛋殼碎做肥, 屋企有邊樣就灑邊樣, 幾樣撈埋仲好。 ...

乜原來要施肥?我哋只係將啲葱種子放落啲泥度,每日淋吓水。
係呢,你用邊啲泥吔?
我哋用番個 yard 果啲。

男爵府

big007 發表於 12-3-29 02:20
乜原來要施肥?我哋只係將啲葱種子放落啲泥度,每日淋吓水。
係呢,你用邊啲泥吔?
我哋用番個 yard 果啲 ...
我都係用番yard果啲泥, 無另外買泥, 慳錢麻 。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:big007 的帖子

可以Check下你住個city,好似加州mountain view, Sunnyvale, palo alto嘅residents 可以免費去個smart station度攞compost, 好似啲有機泥咁,對植物好有營養

首頁

尾頁

跳至