自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

回覆:支持 ABC (anyone but CY)! <- 本人並不是唐英年fans

啲人支持cy係因為佢表面上比較關心基層之嘛,我絶對唔想共產黨執政

水晶宮

Montreal 發表於 12-3-20 12:14
啲人支持cy係因為佢表面上比較關心基層之嘛,我絶對唔想共產黨執政

我只知道 香港不需要一個代表資本家的特首

小妮子  唔選唐唐,但係咪一定要選CY呢....  發表於 12-3-20 14:33
Bye

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

yukico 發表於 12-3-20 12:08
昨晚淨係睇CY完全唔敢正面回應若他當選, 會否幫沒有回鄉證的港人, 例如何俊仁, 向中央爭取回鄉證, CY只是一 ...

咁CY 咪話唔係淨係幫何俊仁LOR, 佢話做中間人幫所有有需要的人士同中央溝通幫佢地手LOR~~~

caramelpudding  到時港人要求解決雙非同自駕遊嗰陣,佢都會咁答架啦!  發表於 12-3-23 10:21

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

還有一點, 睇完好心寒: 當被問及當選後的"用人"原則時, CY回答他會用"相同理念"的人才!
原來佢要的唔係係果個範疇裡面的專才, 而係要同佢"理念相同"的人; 若理念、意見跟他不同(即指那班唔聽佢話)的人, 就咪使旨意可以撈到一官半職------聽完即刻倒抽一口冷氣!

唔怪得出口術話想做政務司司長的葉太, 突然撐CY啦。

caramelpudding  到時香港就唔有一個聲音,其他..  發表於 12-3-23 10:22
picc  呢個應該係大陸撐cy上台原因!  發表於 12-3-20 12:44

水晶宮

人地都聲明講咗唔係地下地上共產黨, 你地又唔信硬要話人地講大話. 不如叫中央出來澄清好唔好!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

小妮子  尋日聽電台節目講,就算係地下共產黨員都唔可以認,呢個係黨規呀....  發表於 12-3-20 14:34
meow~meow  叫中央出來澄清??mouth:  發表於 12-3-20 12:21

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

水晶宮

仲有呀, 唐生一句: 香港係冇地產霸權, 就係E一點, 我就知佢唔係真心為香港市民做事啦.

super888    發表於 12-3-23 10:27

珍珠宮

familyking 發表於 12-3-20 12:08
你睇佢話要比鄧小平和平獎,就知佢係贊成用坦克車啦. 咁既人, 點選得落.
咁多平民死左,視而不見, 落order個 ...

我真係唔想翻板64發生係香港,好話唔好聽你我大家既仔女都係度生活架!就當我敏感又好,唔理性又好,唔講道理又好,屈左cy都好,如果我有票一定唔投比佢,唔怕一萬最怕萬一,我唔想bk mami變天安門母親呀!

小妮子  我就係最驚呢樣野....我有兩個小朋友.....  發表於 12-3-20 14:35
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

公爵府

好媽媽勳章

meow~meow 發表於 12-3-20 11:51
問題係CY究竟仲有幾多野隱瞞大家,係無從得知, 因佢地做得太乾手浄腳, 毫無痕跡, 絕無指紋............
莫須有式的抹黑 wor....
係囉.....亦可稱為"行事小心冇手尾"

好似cy呢個年紀嗰一輩, 由低打拚上黎嘅人, 好多都比較謹慎, 會珍惜自己所有, 道德觀亦比較強
我舊老闆就係咁嘅人
做人唔好想埋一邊, 自不會行差踏錯; 你只行正途, 最多蝕底, 但唔會錯, 唔會失信於人.

我唔信CY係好人, 從政唔奸唔計算, 真係靠實幹的話, 阿茂識你咩~~
但係, 如果佢真係有計算, 搵到個positive solution, 奸又如何?
起碼, 佢唔係富豪傀儡, 我安心好多.

toamtl    發表於 12-3-23 19:34

大宅

引用:還有一點, 睇完好心寒: 當被問及當選後的"

原帖由 yukico 於 12-03-20 發表
還有一點, 睇完好心寒: 當被問及當選後的"用人"原則時, CY回答他會用"相同理念"的人才!
原來佢要的唔係係果 ...
佢回答呢部份時佢自己身體語言出賣咗佢

禁止訪問

回覆:支持 ABC (anyone but CY)! <- 本人並不是唐英年fans

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

Pulmma 發表於 12-3-20 12:16
咁CY 咪話唔係淨係幫何俊仁LOR, 佢話做中間人幫所有有需要的人士同中央溝通幫佢地手LOR~~~ ...
呢個咪訧係叫做"語言技巧"囉, 係講完一堆可以由不同人有不同理解的話(亦即似是而非的話)來作回應, 但實際上卻完全沒有回答到原來的問題。

大家冷靜地仔細想一想, 要回答這個問題, 只需很簡單地答"會"或者"不會", 便已足夠, 不需要講那麼多冠冕堂皇的話, 但聽者卻無從在這一大堆話裏頭找到任何一個"會"或"不會"的答案。說到底, 這一刻, CY根本不想/不敢為港人去得罪中央。

meow~meow  唐話香港沒有地產霸權 = 真心為香港??  發表於 12-3-20 12:30
meow~meow  曾蔭權話香港人無餐桌禮儀....都好乞外人憎.... = 愛香港?  發表於 12-3-20 12:29
meow~meow  曾蔭權想、敢為港人去得罪中央???!!!mouth:  發表於 12-3-20 12:27

子爵府

親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

首先我唔係唐唐FANS,我唔贊成唐唐做特首,但我個人對CY有以下睇法:

响飯局事件中,佢全程話唔識XX仔,梁營仲話佢係不速之客。有冇可能呀!擺婚宴有人混吉都話啫,一圍枱入面都可以有人混吉?當我哋白癡咩!

商台事件及出防暴事件中,佢又話出律師信告唐唐誹謗,又話去老廉告唐唐,但已經兩日都冇做到,反而唐唐做咗,如果唐唐真係誹謗CY,咁點CY淨係出口唔出手?冇證據唔等於事件係假,咁CY有冇證據證明自己清白?

民意係CY支持率最高,但出於爛橙同爛蘋果中,CY冇咁爛,所以揀佢,定真係咁多人鍾意佢?

小ice  兩者中..cy的確無咁爛!你都識講啦~唐真是不值一提  發表於 12-3-20 12:35
meow~meow  XX仔自己都話唔識CY wor...  發表於 12-3-20 12:31

公爵府

好媽媽勳章

yukico 發表於 12-3-20 12:17
原來佢要的唔係係果 ...
"相同理念"何錯之有?
你明唔明白一個團隊, team spirit, 向心力, 比諸佢係咪箇中翹楚, 更為重要?
佢叻到識飛但大家行事方針不一致, 處事文化不一樣, 影響可以好大!

toamtl    發表於 12-3-23 19:36
yukico  咁你可以去問問教育界人士對羅太的看法。  發表於 12-3-20 13:06
queeniechung  你咁講,令我諗起當年的陳四萬與董伯伯  發表於 12-3-20 12:48
Jasber  support  發表於 12-3-20 12:42

子爵府

佢係選舉初期,點鬧個星島記者,仲瀝瀝在目. 人地淨係問在d佢吾合佢意既問題,
佢即刻變晒面, 又話要告人..狠相盡出. cy d fans好似忘記晒. 佢只喜歡聽自己
想聽想聽....

meow~meow  share the news pls!  發表於 12-3-20 12:31

伯爵府

VKwan 發表於 12-3-20 12:08
我真係唔想開名,有d事知道個來源的確應該保密,但我忍得實在太辛苦,我認識某退休政府高層人士,佢老人家 ...
唔開得名, 咁舉D具體例子得唔得?

佢老人家話"唔信得過", 佢既角度係點呢? 係有緊密工作關係, 比佢冼定推卸責任? 定係佢老人家覺得佢唔幫屬下擋箭? 太多可能亦太多利害牽連, 真係好難講.

我信CY係個好無人情味既人, 亦因此得罪好多人, 但而家唔係叫你同佢做人世, 又唔係同佢共事, 考慮唔應該淨係"唔信得過".

複式洋房

我想問下

珍珠宮

呢壇野點講都講唔清,因為係兩係截然不同但無法回頭既路,同時當你選其一,永遠無法比較另一條路既結局!算啦,都係睇天意啦!要討論既討論過,無怨無悔啦。

伯爵府

曾贪官不是共产党啦,贪赃枉法,包庇唐营,任人唯亲,好有法治没?

人的本性才重要!不论梁是否共产党,我觉得他是有心搞好香港!

谁当选都要受命共产党啦,甘怕不如移民吧!

珍珠宮

circleda 發表於 12-3-20 12:27
唔開得名, 咁舉D具體例子得唔得?

佢老人家話"唔信得過", 佢既角度係點呢? 係有緊密工作關係, 比佢冼定推 ...

佢做人會見利忘義,出賣伙伴,而將自己置身事外,唔係可以安心合作的人。

yan511229  agree~其實呢度咁多記者狗仔等可以追查下佢之前的鄰居,就知佢兩公婆係咩人  發表於 12-3-23 21:05
queeniechung  即係點呀~?  發表於 12-3-20 12:50

首頁
12345...7

尾頁

跳至