自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

香港仲未夠衰咩, 俾大陸人係度搞搞震,
現在仲要俾個地下共產黨做特首? NO WAY!
我唔信隻狼會為我地捍衛新聞自由, 言論自由, 集會自由。

現在時勢, 我寧要豬, 要何, 都唔要隻狼。
一隻狼嗜血, 係唔會改變。

珍珠宮

siumachu 發表於 12-3-20 12:33
曾贪官不是共产党啦,贪赃枉法,包庇唐营,任人唯亲,好有法治没?

人的本性才重要!不论梁是否共产党,我 ...

我唔係想駁斥你,當年羅飯焦就夠想攪好教育啦,結果攪左咩出來?

picc  簡體字的!  發表於 12-3-20 12:47
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

男爵府

我初時都buy 梁先生, 不過睇左兩次答問大會, 我覺得佢好遊花園, 一去到敏感問題仲答得閃縮過唐先生, 好多hidden agenda gum. 環觀政壇, support 佢ge都係de 本身唔係好受歡迎, 好主流ge人, 再加上唐先生爆ge料 (我對唐先生爆料呢個行為好反感, 不過佢爆左出黎又好似俾大家睇到大家唔知ge一面), 我覺得佢似乎真係有de野我地唔知, 而又令知ge人好恐懼. anyway, 唐先生我都十二萬分之唔buy, 希望無個得, 5月再黎過啦.

複式洋房

回覆:Pulmma 的帖子

咁cy 講話吳係你又信到十足

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

可能班80同90後幾Buy CY,但我係70後,在英國佬統治下長大,當年在中英談判時期我已經聽好多人講CY係共產黨係大奸人,所以一直對佢無咩特別好感。但現在CY當選似會成事實,香港早點由共產黨統治和大陸同化啫,我早就覺得點會五十年不變吖。
我立場係三個侯選人都啃唔落,最好流選,我情願係葉劉做

vanyau  見證回歸前後的過情.我一點也不怕回歸祖國,也深信中國無理由想香港死的.  發表於 12-3-20 14:02
chanwendy  但係好多 70 後都 buy cy 喎.  發表於 12-3-20 13:05
VKwan  早前我都情願係葉劉做,呢兩日我開始保留  發表於 12-3-20 13:01
circleda  你呢做結論真得意, 葉劉做野咪重狠??  發表於 12-3-20 12:44

伯爵府

VKwan 發表於 12-3-20 12:33
佢做人會見利忘義,出賣伙伴,而將自己置身事外,唔係可以安心合作的人。 ...
哦, 咁一D都唔奇, 如果唔係, 點會有今日, 佢又唔係好似龍豬咁含住銀匙出世.

龍豬而家爆行政會議內容出來, 都一樣好難安心合作啦!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

loveipbb 發表於 12-3-20 12:39
咁cy 講話吳係你又信到十足

我又冇信佢唔係, 只係講證據, 所以咪叫中央公開個黨員名冊來以証視聽LOR~~~~~

複式洋房

回覆:支持 ABC (anyone but CY)! <- 本人並不是唐英年fans

我只係吳想要一個sale自己吳係真係想實踐ge 人
點吹都得ge la 但係實吳實行到真係另一回事
起碼我信唐唐真係會落手去試下做

yukico  ellawyc, CY話廿年前他落手落腳教人度實用面積, 咁點解做咗咁多年都冇野睇?  發表於 12-3-20 12:56
ellawyc  係試咗9年, 政績就係紅酒稅同遺產稅囉~  WTF!  發表於 12-3-20 12:51
circleda  吓試咗九年......  發表於 12-3-20 12:46

男爵府

畀面勳章

算la, 讓CY上場,香港真真正正黨人治港~!大家會明白到現在係身在褔中ga la !
正如長毛, 曾是新界東最高票當選,佢唔上場大家都唔知佢幾唔掂! 

HappyDay2008  同意,香港人認命吧!  發表於 12-3-20 12:54

子爵府

親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

董伯伯同當勞曾當選前,民望、支持度同負面消息都比唐唐及CY好,但香港及佢哋嘅下場如果,大家都有眼睇。如果我可以投票,我一定會投白票,爛橙同爛蘋果食咗都會肚痛,我寧願唔食。

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

chungandlam 發表於 12-3-20 12:24
首先我唔係唐唐FANS,我唔贊成唐唐做特首,但我個人對CY有以下睇法:

商台事件及出防暴事件中,佢又話出律師信告唐唐誹謗,又話去老廉告唐唐,但已經兩日都冇做到,反而唐唐做咗,如果唐唐真係誹謗CY,咁點CY淨係出口唔出手?冇證據唔等於事件係假,咁CY有冇證據證明自己清白?
我信佢有講過, 但基於保密條例, 其他人不能企出來撐。

唐唐今次報ICAC, 以及出律師信, 我估唐營最終目的係希望能做到開庭審, 到時由法官頒令證人作供, 唐方人士便可以名正言順地企出來而不違返保密原則; 而支持CY的在場人士亦要如實作供, 因為上到庭要宣誓, 不可作假口供。

所以昨晚睇直播時, 當何俊仁話: 兩個人當中, 一定有一個講大話, 這人又有可能做特首, 在這麼重要關鍵時刻, 政府係咪應該做D野去搞清真相時, 我看見唐唐即刻笑容滿面。呢個人唔識講大話, 就係香港人都知的事實, 所以我敢肯定, 開庭肯定會對唐唐有利!

CY開始時澄清:他沒有講過要用坦克車催淚彈去對付反對廿三條的示威者。咁會唔會佢講呢番說話時, 所針對的並不是"廿三條", 而是其他反對聲音, 示威遊行呢? 捉字蚤??? 都好想知道真相。

珍珠宮

琴日何講左一個好重要既訊息,至怕未等到普選就落實23條!咁到時睇怕港人再無得要求普選。所以我怕cy,就係因為我知佢能幹,驚佢硬推23條,反而隻豬咁死蠢,大家嘈下嘈下,又推唔成。

familyking  以佢既強硬作風, 到時佢叫呀爺出坦克車, 然後話都係'為大家好'咋....唉!  發表於 12-3-20 13:35

禁止訪問

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

HappyDay2008 發表於 12-3-20 12:40
可能班80同90後幾Buy CY,但我係70後,在英國佬統治下長大,當年在中英談判時期我已經聽好多人講CY係共產黨係 ...

唐 ICAC備案告梁

梁振英連日否認說過出動防暴隊和建議縮短商台牌照年期,唐英年昨在論壇透過,昨日曾到廉署備案,投訴有人作虛假陳述影響選舉。

唐英年又稱,已向梁振英發律師信,要求對方收回言論和道歉。
遭多名前行會成員力挺的梁振英堅持唐英年誹謗他,「有人抹黑另外一個人,唔需要提證據,亦都冇其他嘅人出嚟支持佢嘅講法,只有人否定佢嘅講法。佢話人哋誹謗佢,用中國人說話講,呢啲叫做賊喊捉賊」。
唐英年昨稱,甘願付出政治代價爆大鑊,是要還公眾知情權,將梁振英在處理社會矛盾和解決危機的手法公開。他直指梁振英在高層會議上發表防暴隊論和打壓商台一事上「愚不可及,只會激化矛盾,我唔認同呢種不顧國家同香港大局形勢」。
唐英年其後在記者會首次證實,他所指的「高層會議」就是行政會議。
據了解,這次行會是在 7月 3日或 4日舉行,即逾 50萬港人 7.1上街後。會議上討論是否硬推 23條立法、如何處理市民包圍立法會等,梁振英在會上堅持硬推 23條,更表明若有市民反抗,政府應出動防暴隊,田北俊當時在會上表示異議,認為會影響香港的投資環境。

田北俊昨公開指,只要翻查立法會會議紀錄,可知當時有人提出一旦政府硬推 23條立法,立法會外面示威者多達十多萬,若警方未能應付,會否出動解放軍鎮壓示威,「大家可特別留意當年葉劉淑儀嘅講法」。

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20120320&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=16171928

so........

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

VKwan 發表於 12-3-20 12:49
琴日何講左一個好重要既訊息,至怕未等到普選就落實23條!咁到時睇怕港人再無得要求普選。所以我怕cy,就係 ...

我唔驚佢推23條呀~~~~ 佢夠POT 咁推LOR, 到時咪又有50萬人上街, 再睇下有冇防暴隊~~~~

小妮子  如果有呢,到時係咪血洗中環呀....我唔想見到...  發表於 12-3-20 14:41

大宅

唐上場後,5年後還有機會真普選!

CY上場後,這5年一定會進行大清洗<-------所謂的change!

所以我都支持 ABC (anyone but CY)!

小妮子  冇錯,我希望5年後有機會真普選....  發表於 12-3-20 14:42

男爵府

回覆 lovehkpower 的帖子

其實, 呢度梁ge 打手同唐ge打手係一.... 樣... gum...多!!!

大宅

We must be prepared to defend our judiciary system and freedom of speech if CY gets elected. I personally dislike Mr Pig as well (for his stupidity) but it's true that he doesn't have the courage to push 23条 for 中央. I also hate 社民連 and their style of politics but if they lose their freedom of speech, so will the rest of us. The only reason why most people still prefer living in HK compare to mainland China is because our government is relatively corruption-free (I emphasize "relatively", even in Western European countries there are small-scale corruptions). This system can only be defended by an independent judiciary system and the right to criticize the government. If you bet on CY, it will be a gamble between (1) marginal improvement of 民生問題 vs (2) political mainland-ization of HK.

Do you want to live in a society where you can bribe for a job / a school placement / a judge?

Best case now is 3/25 流選 and 3rd party run in May. Better to waste tax-payer money than to risk our freedom!

gemiling  stated all my thoughts~  發表於 12-3-20 14:21
familyking  100% support and fair to all!  發表於 12-3-20 13:38
I/LOVE/3T  You read my mind.  發表於 12-3-20 13:07

珍珠宮

Pulmma 發表於 12-3-20 12:51
我唔驚佢推23條呀~~~~ 佢夠POT 咁推LOR, 到時咪又有50萬人上街, 再睇下有冇防暴隊~~~~ ...

你敢博我唔敢博!我唔想香港有64重演!

珍珠宮

yukico 發表於 12-3-20 12:48
我信佢有講過, 但基於保密條例, 其他人不能企出來撐。

唐唐今次報ICAC, 以及出律師信, 我估唐營最終目的係 ...

我就係貪隻豬唔識講大話,講親都會比人踢爆,粗粗地用住5年先,希望5年內有轉機

yan511229  同意  發表於 12-3-23 21:14
ivyscyip  真系發覺你同我的諗法一樣﹗隻豬蠢都係一件好事﹗  發表於 12-3-23 10:10

首頁
23456...7

尾頁

跳至