自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

CD_BB 發表於 12-3-20 12:47
算la, 讓CY上場,香港真真正正黨人治港~!大家會明白到現在係身在褔中ga la !
正如長毛, 曾是新界東最 ...

我e+既感受,好係睇住香港死又無力挽救咁!

Vanessa_818  無論點, 我地仲有手, 有口, 有腳!  發表於 12-3-23 12:14
I/LOVE/3T  唔水咁驚,準備糧草,隨時走佬。  發表於 12-3-20 13:10
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

大宅

VKwan 發表於 12-3-20 13:03
At least you try la...
We will see each other on the street next 7/1!

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

禁止訪問

子爵府

而家好明顯係,除左cy,係人都撐5年後一人一票,但cy連講都吾敢講,
佢跟本亦吾buy一人一票. 最怕呢幾年連言論自由都無, 問你怕未.

萬一佢真係選到, 怕且我都要改頭換面,換過身份,重新做人, 如果吾係,
d前共黨人都吾洗一反轉豬肚,即要流亡海外.

我帶頭反佢, 以佢記仇及共產背景, 實死無生....

circleda  你都好睇得起自己, 劉曉波都未死, 咁快到你  發表於 12-3-20 16:01
bobosweet  呢個世界真係有UFO  發表於 12-3-20 14:26
meow~meow  除左cy,係人都撐5年後一人一票-----pls post 詳情 or news  發表於 12-3-20 13:50

男爵府

回覆 yukico 的帖子

但是,明知那些人會攪攪震,都要做擔保??俾我都會學cy遊花園.
做唔到,都無胃講大話啊!!

yukico  這是大是大非問題, 並不關乎邊個乖, 邊個曳。  發表於 12-3-20 14:14

男爵府

回覆 circleda 的帖子

我昨晚都有問我老公,有傳cy當選,會有很多AO走人,是不是事實.
他說沒有喎!
咁我又奇怪點解會有這些傳聞呢??

WChan  傳聞, 梗係有人傳先有人聞啦! 邊個會傳呢d野出嚟?  發表於 12-3-23 16:05

大宅

支持流選!
支持ABC!
不要糖!
不要鷹!
可惜小市民根本無發言權

子爵府

所以一人一票係一定要, 台灣都搞得好好,點觲香港吾得. 但選cy5年後就未必
有啦, 佢琴晚都吾敢講,連幫香港人爭取都吾敢,唉!

WChan  台灣都搞得好好???? 仲未內傷完呀!!!  發表於 12-3-23 16:05
circleda  台灣都搞得好好 <--- 真係無話可說  發表於 12-3-20 16:02

珍珠宮

VKwan 發表於 12-3-20 12:08
我真係唔想開名,有d事知道個來源的確應該保密,但我忍得實在太辛苦,我認識某退休政府高層人士,佢老人家 ...

好囉!人家都自動開聲講,唔洗我好似爆響口咁。我就一早都風聞過狼既為人,所以從來都唔可能支持狼,甚至早前都有想過下移民就係咁解!我冇吹水,信不信由大家!

當選在望的梁振英,真面目漸露出。前政務司司長陳方安生接受《華爾街日報》訪問時,以「 Chameleon(變色龍)」來形容梁振英,批評他人前人後兩個樣,並斥責中聯辦要求選委投票給梁振英是嚴重破壞一國兩制,呼籲市民看清候選人真面目。
陳方安生昨在訪問中指出,特首選舉顯然並非公平、公正、公開,香港逾 300萬選民中,只有 1,200人有投票權選特首,背後更全由中央透過中聯辦明目張膽地操控,包括要求選委支持梁振英。她怒問:「一國兩制去了哪裏?」

「最懂迴避問題」
過去曾在行會與梁振英合作的陳太,被問及對梁振英的評價時回應:「哪個才是真正的梁振英?他就像一條變色龍,見人講人話,最懂迴避問題。」她舉例說,梁振英日前出席立法會西九聆訊時,「不是暫時失憶,就是不明白或忘記」。
陳太希望市民想清楚究竟想要一個怎樣的特首,「到底是一個會與港人同樣捍衞核心價值,尤其會保障公民權利、民主和自由經濟的人,還是一個被指是中共地下黨員的人?」
陳方安生指自己無投票權,因此不用說明唐、梁之間她會如何選擇,「我只想公眾看清楚兩名候選人的真面目;我知道大部份人都不太喜歡他們兩人,事實卻是他們其中一人會勝出」。她更指所有人都曾犯錯,「你要比較梁振英和唐英年所犯的錯誤,問問自己,從你的角度,甚麼是最重要的?」
此外,已提名梁振英的瑞安集團主席羅康瑞昨坦言梁振英近兩、三年有很大轉變,指梁為了競選特首不時落區,「笑容多咗又好咗,有人情味咗」。他承認梁振英之前與其他人「有距離」,但說「作為朋友,我一啲都唔驚佢,一啲都唔覺得佢可怕」。羅康瑞堅持挺梁到底,但就算梁振英當選特首,他也不會返香港發展,因香港的投資項目「太細」。
《蘋果》記者 3.25特首選舉投票日前夕,因中聯辦力壓選委支持梁振英,令政商界瀰漫白色恐怖氣氛。前任政務司司長陳方安生憤然質問,中聯辦如此明目張膽為某候選人拉票,他一旦當選要如何報答?她呼籲選委憑良心投票,選一個符合香港整體利益的人,就算最終流選亦並非壞事。記者:陳雪玲

陳方安生又暗示,在兩害取其輕情況下,泛民選委或寧選唐英年。陳方安生與李柱銘、李鵬飛等多名政壇元老一樣,對特首候選人梁振英的為人甚有保留。曾在行會與梁共事的陳太昨說:「我認識嘅梁振英,從來未聽過佢講大眾認同嘅核心價值。」反而,對於唐英年指摘梁打壓商台及說出「防暴隊論」,陳太就稱:「我認識嘅唐英年,我唔相信佢喺呢個場合(電視辯論)會講大話。」

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:+本帖最後由+familyking+於+12-3-20+11:27+

原帖由 familyking 於 12-03-20 發表

首先,我申報, 我並不 Buy 唐英年,佢並不是一個好的領袖, ...
Give me five!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

遲早都會來 倒不如揀個真係做野既
能深深感受市民聲音既凸手
打死都不要豬 :;pppp::;pppp:

伯爵府

畀面勳章

支持ABC

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

VKwan 發表於 12-3-20 13:03
今朝有酒今朝醉,明日愁來明日當。

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

VKwan 發表於 12-3-23 09:51
好囉!人家都自動開聲講,唔洗我好似爆響口咁。我就一早都風聞過狼既為人,所以從來都唔可能支持狼,甚至 ...
有冇睇星期日明報沈煜輝的萬言書?

香港的學者, 商界同一d真正同狼共事過的人都好怕佢

相反, 普羅市民好易比佢的口才吸引, 尤其是隻豬一d用都冇

但所謂江山易改, 品性難移, 狼就是狼

我不相信一個對中央唯命是從, 超級保守的人

會忽然廣開言路, 招攬人才, 政通人和

跟住呢5年, 難捱!

為了要收買人心, 要派幾多錢, 起幾多樓?

要用幾多特權去還佢今日借的票債?

掏空了庫房, 毀滅了法治, 言論自由 等核心价值

香港, 我土生土長的地方, 還有什麼?

我又可以留給我下一代什麼?

topkidsmom  "留給我下一代什麼?" 一份人壽保險來得實在  發表於 12-3-23 10:51
ingong  講中晒我嘅心聲  發表於 12-3-23 10:44
「政治乃眾人之事」-- 國父孫中山先生

珍珠宮

meia 發表於 12-3-23 10:19
有冇睇星期日明報沈煜輝的萬言書?

香港的學者, 商界同一d真正同狼共事過的人都好怕佢

我冇睇星期日明報沈煜輝的萬言書,我冇睇都知!係呢度d人唔知遮

我呢幾日日日都計住身家,c6事業係度,要走又唔係咁易,第日可能供個仔去外國讀完書順勢比筆錢佢去落地生根!

本來好地地有一筆應該好好地可以養老,如果比一大筆個仔帶走,攪到我同c6臨老唔過得世

familyking  番大陸讀,會易好多啦...哈!  發表於 12-3-23 12:02

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

引用:support,唔揀唐英年,都唔會揀梁振英.23條

原帖由 Hugo0804 於 12-03-20 發表
support,
唔揀唐英年,
都唔會揀梁振英.
八萬五唔係佢提出,只係有份提意見,唔係淨係佢一個提!董提出要經立法公討論,財委會通過至可以拍板,如要負責,現任好多仲坐係度的議員都要負。23條,開會brainstrom,冇前文後理又入人罪,是問公唔公平。

yan511229  咁自由行同輸入大6護士係佢提出啦!冇樣好野架佢!  發表於 12-3-23 21:19

子爵府

支持 ABC (anyone but CY)!

睇完呢個post, 由本來橕cy到宜家有d想轉軚, 但我真係好憎李+x治港, 咁點算?

同埋今日個個投票, 究竟亞爺聽唔聽個民意?

I love you once.
I love you twice.
Oh...I love you more than beans and rice.

大宅

是旦 發表於 12-3-23 10:52
睇完呢個post, 由本來橕cy到宜家有d想轉軚, 但我真係好憎李+x治港, 咁點算?

同埋今日個個投票, 究竟亞爺聽 ...
李+x我都極憎, 但現在反而想佢頂住隻狼。大陸財團點都衰格過香港幫, 隻狼上場, 香港人點會搵到食,
唔好信隻狼呀。

大宅

支持ABC!

首頁

尾頁

跳至