跳至

首頁

尾頁

大宅

小兒兩間都收咗下午班兩歲班,家住小西灣。如果讀迦南行5分鐘就到,維記就要爺爺車或搭校車(來回共一個鐘車程)。理論上幼兒班近屋企好重要,但維記就每日都有1.5hr NET,迦南每星期只有兩堂15分鐘,怕小朋友上小一跟唔上。但其實我自己䇦文又比中文好,所以在家中是講英文的。

我想他小學讀傳統小學。因我們都在外國長大,小學冇分,要rely on 派位或佢自己考。

請問那一間升小較有優勢?小西灣迦南會否真的太淺?

好頭痛,請幫手分析!謝謝!

別墅

畀面勳章

按你的家庭背景, 如果經濟又負擔到, 當然係維記啦.

始終維記語文方面較為有優勢, 不過小朋友的自由度大, 紀律未必係最好(相對更嚴緊的幼兒/幼稚園).

至於升小一, 如果是選擇官立津小, 維記同迦南都沒有比較, 因為你住的區域是16, 是按你住的區域派位抽籤. 只能祝大家好運.

當然經濟許可, 選擇私小及直資也不錯. 按維記的畢業生入小一的資料, 很多學生都被私小及直資取錄.

大宅

回覆 回覆:EricAmy的帖子

2歲班要好早起床可以嗎?

大宅

回覆:請給意見: 中康維記定係小西灣迦南?

謝謝回覆。

請問有冇讀迦南家長可以分享程度深淺及升小transition?

請問在那可以知道迦南升小allocation?

禁止訪問

請給意見: 中康維記定係小西灣迦南?

大宅

如果唔計學費為其中考慮因素呢?

珍珠宮

你想佢讀兩歲班係學野? 定寄托吓呢?
如係寄托吓, 讀迦南....

但K1, 我會俾佢讀維記.
因應該維記既程度比迦南好.

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果有一定經濟能力, 一定揀維記!

我朋友個女讀小西灣加南, 第一輪派唔到學校, 佢又想比個女讀直資, 可惜冇一間學校肯收。另一位朋友個女讀維記, 英文同國語底好, 入直資好順利! 所以如果揀好既學校, 又許可既話, 維記係好好既選擇!

bobbob  agree,維記入直資有優勢,亦識人響k1轉去d傳統名牌幼稚園  發表於 12-3-23 10:42

公爵府

如果小學想讀傳統官津小學,漬迦南,佢唔淺架,朋友仔仔k3每日中英數都有功課,小一會快啲適應。

如果想小學讀直資或私小,讀維記。

即是如讀維記但走出來讀官津小學,花的錢就好唔值得。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

複式洋房

我同你個 case 一樣, 你決定到未?
知唔知有無校車返維記?

大宅

末決定。同一些考完小一的家長傾過,佢哋又話其實考小一時讀邊間幼稚園doesn't make a big difference. 有些反而覺得維記太free,讀傳統小學( as in not international school),可能transition 末必好。有冇過來人可比意見?

現在心大心細!咁細乘校車好似好慘。

複式洋房

我同老公最頭痛既問題就係點返學, 問左校車, 要12:00 上車, $1070 一個月, 但係兩歲又唔放心比佢自己坐, 我家姐姐又係一個傻大姐, 老公又好唔放心佢送.
至於升小學, 我想考直資, 所以可能維記好D.

伯爵府

引用:我同老公最頭痛既問題就係點返學,+問左校車

原帖由 huimcedu 於 12-03-28 發表
我同老公最頭痛既問題就係點返學, 問左校車, 要12:00 上車, $1070 一個月, 但係兩歲又唔放心比佢自己坐, 我 ...
搭校車,無問題架!我見維記勁多兩歲B,同埋佢架校車算舒服吖,只要阿B肯上校車同扣安全帶,一定Ok!我阿仔剛兩歲矇盛盛都無問題!

大宅

係lor... 搭校車的話,時間又係一個問題。返三個鐘學total要4個半鐘。

複式洋房

今朝落樓下睇下維記小朋友等校車, 架車準時7:45到, 係 van 仔, 不過比普通個D長, 每個位既空間係闊D, 一上車, 姨姨同佢地扣安全帶, 係包埋膊頭個款, 個個都好乖, 坐定定, 7:50 就開車.
唔知佢地幾歲, 不過個個都好細粒, 好可愛.

大宅

維記校車好安全,用背式安全帶!我仔每日搭校車都好開心!

複式洋房

回覆 AdrianChowB 的帖子

想問你仔仔係唔係由N班一開始就搭校車? 開頭佢有咩反應?

大宅

回覆:huimcedu 的帖子

係呀,n1開始!頭一個月大人陪佢搭(大人收一半$),到九月開學自己搭
校車姨姨好好,老師係學校接學生都好好,如果落雨,老師們會一字排開拿傘給他們由下車到學校

首頁

尾頁

跳至