少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

環保接龍勳章

小朋友2歲,想同佢轉大人床,昨天午睡同佢玩咗2小時,極倦下成功了。
今天玩咗2•5小時,我頂唔順,放返床仔bb即睡著。
我想試bb係大床午睡幾天,接受到至拆床仔。
各位有經驗的媽咪,俾d意見?

侯爵府

要買一d佢鐘意o既野伴睡, 例如, 我小朋友鐘意車, 我地買左套床單, 枕頭套, 有佢鐘意o既車車公仔; 另外, 張床唔好太闊太空盪, 如果闊床, 俾d佢鐘意o既公仔/攬枕放佢旁

另外, 一定要俾心理預備佢, 同佢講, 你2歲, 大個喇, 要瞓呢張床...

我個仔而家3歲, 佢幾個月前轉床, 佢當然鐘意張床單, 但叫佢轉床, 佢想一想, 然後話: "唔洗喇..." 我話: "唔得喎, 瞓唔到bb床喇", 佢再想一想: "3歲喇, 大個仔喇", 當晚就瞓大床

之後, 會有時喊, 因為張床係sofa床, 空間大左好多, 人仔又好細...所以佢喊, 我地會去同佢講: "唔洗驚, 爸爸媽媽o係房之嘛, 有xx公仔陪你喎" 我地開少少房門, 有房射出去o既光, 佢就會安心瞓
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

回覆:轉大人床未成功,有冇好方法?

我仔都係兩歲時轉大床,而家已經瞓咗兩個月喇,bb亦已送人。我都係用阿仔鐘意嘅公仔人物嘅床單,比佢自己選buddy陪佢瞓,係佢兩邊都放cushion,由午睡開始,試咗兩日無問題就連夜晚都瞓埋。比d時間佢啦,佢要適應之餘,大人都要,我果時真係唔慣,話晒佢出咗世兩年都同我同房!慢慢佢就會習慣㗎喇!加油!

大宅

係bb床送咗比人!

sasabi  Agree !  發表於 12-3-31 09:38

珍珠宮

我大女,先係收起bb床,在原來的位置俾佢訓地下,用返以前的床肉同被,過左2個月便換大床,上面放好多佢鍾意的公仔,同佢講,大個要訓大床了,bb床會頂頭訓唔到。細女,一半歲,即係而家,俾佢訓地下,因為佢試過由bb床爬出黎跌落地,跟住我立刻收起bb床。我覺得一訓大床就唔好俾佢訓返bb床,收起跟住送俾人。

子爵府

cat1028 發表於 12-3-27 17:25
小朋友2歲,想同佢轉大人床,昨天午睡同佢玩咗2小時,極倦下成功了。
今天玩咗2•5小時,我頂唔順,放返床 ...

樓主夠唔夠膽狠心d收咗張BB床先? 2歲都識性, 見張BB床仲係到覺得嗰個喺佢地盤, 梗係想返去BB床瞓啦!
我個仔1歲9個月已經睡小童床, 我地同佢一齊去買床, 返去比佢睇住張BB床拆, 再砌張小童床佢, 話佢知大個仔可以轉新床啦, 佢可以喺小童床自出自入, 不知幾開心!

首頁

尾頁

跳至