親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

一家6口, 3大人,3位中童
機票己出, 酒店己book, 自由行,
英國 12日, 去3個地方, 法國4日只留巴黎,
不會大購物, 只會周圍觀光, 細路買小小手信而己,
出發前唱幾多 英磅, 歐元cash 好?

侯爵府

回覆 TINGMUM 的帖子

如果唔係budget問題, 到步用atm提款, 仲方便

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

伯爵府

好媽媽勳章

pyjess 發表於 12-3-29 13:16

如果唔係budget問題, 到步用atm提款, 仲方便

How about in Germany? Is it convenient to withdraw cash from ATM machine in German? How is the exchange rate and any handling charge? Thanks!!

侯爵府

回覆 elysemama 的帖子

I haven't been to Germany.

But having consider that exchange for HKD to Euro in HK and then Euro to CKZ in Czech means double exchange different, we withdraw money from ATM at the airport. Charge is around HKD30 / withdrawal.

I saw recently in HK ATM that oversea withdrawal charge is now HKD20.

elysemama  Thanks  發表於 12-3-29 14:06

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

elysemama 發表於 12-3-29 13:31
How about in Germany? Is it convenient to withdraw cash from ATM machine in German? How is the ex ...

我搵晒成個德國, 真係唔多見有銀聯的機, 我張提款咭可以係銀聯免手續費提$$, 但無提款機, 點用??

一定要係HK換歐元, 因為帶港元係德國換歐元, 手續費超貴..

伯爵府

好媽媽勳章

Thanks 焯媽媽,
咁我會唱鬆d過去了;原本唸住如果嗰邊方便提款的話,就算唔夠的話也可以到時再提錢!

大宅

我會計每人每日用在食,交通及景點費用, 再預鬆點.
或者如果諗住簽卡的話就不需預多好多, 例如巴黎麥當勞用信用卡俾錢可以自助,不用排長隊

TINGMUM  巴黎下下可以簽卡, 咁歐元我可以唱少d去.  唔該晒.  發表於 12-3-30 13:20

侯爵府

TINGMUM 發表於 12-3-29 13:05
一家6口, 3大人,3位中童
機票己出, 酒店己book, 自由行,
英國 12日, 去3個地方, 法國4日只留巴黎,

自駕嗎?

我自己7月去法國玩到去意大利, 除機票酒店和火車證外, 預每人每日1000元港幣..

不過歐洲好與簽卡, 買2杯咖啡十歐都簽卡的..

如果要帶CASH, 一定要係HK換定先, 因為歐洲個RATE好差..

我見過德國的找換店換港幣, 要11.X港元換一歐, 但YAHOO同一日個對換價係9.X港元換一歐..

男爵府

我前年去英國十二天, 兩大一小,用了大概二千英磅, 不計酒店及機票。

男爵府

我前年去英國十二天, 兩大一小,用了大概二千英磅, 不計酒店及機票。

侯爵府

elysemama 發表於 12-3-29 22:23
Thanks 焯媽媽,
咁我會唱鬆d過去了;原本唸住如果嗰邊方便提款的話,就算唔夠的話也可以到時再提錢!
...

歐洲好興簽卡的, 買杯咖啡都簽卡..

去SUPERMARKET都簽卡, 所以唔使帶太多CASH..

我一般2大人, 2星期, 帶4000歐, 但一定會用剩, 去到機場, 退完稅, 又有幾百歐..

侯爵府

回覆 焯媽媽 的帖子

在捷克, 我先生用銀聯無法提款, 但我用匯豐就無問題, 雖然兩卡背後都有"LUS"字樣
不但在機場, 連在CK也可提款, 只要提款機上有"LUS"字樣, 就可以了

如果你是台灣出的卡, 聽說要事先申請; 但若是香港出的匯豐卡, 應該沒問題

fong媽  請問用匯豐卡提款,密碼仍好似香港咁6位數字嗎??睇網上有人話4位數字的  發表於 12-4-3 12:06

大宅

回覆 焯媽媽 的帖子

唔該晒, 而家大約知唱幾多cash去.

係英國打算自駕. 邊間租車公司好d?
法國雖4日, 但頭尾兩日冇左半日, 所以只會坐火車去景點.

大宅

回覆 pyjess 的帖子

我好怕到鄉下地方要周圍搵atm禁機. M年前去外地旅行試過兩公婆明明有plus字都係atm draw唔到錢, 搞到我以後成了習慣, 出門一定袋夠一些基本cash來方便自己.

大宅

回覆 cherubic 的帖子

可否分享下你係英國12日行程供參考?

別墅

去年我一家二大二小去英法三個星期,法國七天,十四日英國,帶埋煮食煲,隔幾天在酒店煮,很開心,計晒所有費用,大約12萬。

大宅

回覆 claralee 的帖子

唔該晒. 比你的費用我參考. 唔計己BOOK好的機票同酒店, 咁我可預計其他洗費BUDGET應可控制到10-15萬左右.

男爵府

Day 1 早上六時到達 Heathrew , 坐巴士去 Oxford
Day 2 Bath
Day 3 Birmingham cadbury chocolate factory
Day 4 & 5 Lake district
Day 6 to 10 London, Greenwich, Windsor Lego land

大約是這樣,頭尾十二天, 二大一小,大概用了五萬多。

TINGMUM  Thx! 去CADBURY CHOCOLATE FACTORY,LEGO LAND,細路開心死!:-P  發表於 12-3-30 22:55

珍珠宮

減齡達人勳章

if you use credit card in UK or France, some small shop they need you to entry the password of your credit card! For security only!

TINGMUM  明白, 唔該晒!  發表於 12-4-1 15:14
TINGMUM  明白, 唔該晒!  發表於 12-4-1 15:14

侯爵府

所以我唔係去鄉郊地方提款, 而係在機場提....

前天, 在台灣機場兌換, 今天現金不足, 在捷運站提款, 仍很方便

首頁

尾頁

跳至