親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 pyjess 的帖子

係台灣禁機又真係好方便, 個RATE都O.K.

侯爵府

回覆 TINGMUM 的帖子

嘻嘻, 不過香港兌英磅好方便, 各大銀行都有, 只係到時唔夠錢時, 可以試下提款

你會留英國邊個點呢?
除左london, bath, york, edinburgh 都好靚, york minster 係我見過最宏偉o既教堂....不過幾個點, 分在東南西北, 由london上edinburgh 要搭5小時火車, london去bath, 都要3小時

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

唔該晒! 我會係HK D BANK唱定英鎊, 一家有老有嫩去,多換多少少CASH傍身安心D。 到時大數碌卡, 小數比CASH, 最後唔夠先去禁機.
你去D地方都好正,  而我不計坐機時間, 實際上只有12日係UK, 會去 LONDON, MENCHASTER(呢個點係為左探親),同埋SCOTLAND。 每個點約留4日。之後去巴黎4日就要趕住返港開工。仔女好想坐火車歐遊一個月,可惜我公司唔放人。

呢次老公交由我呢個未去過英法的盲鐘鐘編行程。要再睇多D天書先至搞得掂個行程表!!哈哈!!

侯爵府

TINGMUM 發表於 12-4-2 19:02

唔該晒! 我會係HK D BANK唱定英鎊, 一家有老有嫩去,多換多少少CASH傍身安心D ...

呢次老公交由我呢個未去過英法的盲鐘鐘編行程。要再睇多D天書先至搞得掂個行程表!!哈哈!

其實我覺得歐洲一D都唔難PLAN, 只要勤力D睇書, 上網做足功課便可以,

我相信只要認得26個字母就可以去歐洲了.. (當然要有足夠的銀彈啦..)

反正歐洲人都唔多識英文..

推介2個網站..

http://www.tripadvisor.com/

http://www.backpackers.com.tw/forum/forumdisplay.php?f=114

侯爵府

我唔係去旅行, 而係O係英國生活過一段短時間

如果唔係為探親, Manchester都唔太值得去, 除非一定要留Manchester 4日, 否則都可以SPARE一日去YORK (除左York Minster, 仲有火車博物館, 館藏包括火車頭, 仲有4整列皇家火車....唔好意思, 懷勉中), 反正LONDON上SCOTLAND, 隨時都經過附近

英國交通都幾貴, 睇下幾個仔女有無得買平車票, 以前有D車票可以cut 3份1價錢, 或者買家庭票
www.qjump.co.uk
http://www.nationalrail.co.uk/

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

回覆 焯媽媽 的帖子

唔該晒焯媽媽! 網站好有用!

仔女學左幾年法文, 今次比個機會佢地實戰. 己同佢地講明無論問路, 買野食野睇地圖都由佢地兩個用法文負責, 睇下佢地D有限法文是否同當地人溝通到. 亞仔呢輪特別勤力,成日研究一D可能用得著的法文句子, 呢股自學動力, 好過返補習社!

大宅

好提議! 一於咁話! 咁可以加去YORK一日, 改LONDON或MENCHESTER 少一日. 如去YORK, 便要在YORK過夜嗎? 咁就要改一改HOTEL 安排.

係英國火車票係咪早D BOOK 會有EARLY BIRD價 架?

我都相信去英國自由行不難, 最主要是行程如何編得好D, 遲D行程上有唔明, 我會再向你請教. THX!

而家入下你LISTED 的WEBSITE 睇睇先.

男爵府

可否分享行程及住宿, 我們一家大小也想計劃一個英法兩至三星期行程

侯爵府

"fong媽 請問用匯豐卡提款,密碼仍好似香港咁6位數字嗎??睇網上有人話4位數字的 發表於 1 小時前"

若你的是香港發出的匯豐銀行提款卡, 用6個字的, 跟香港一樣的提款程序及密碼

你說的4字pin, 是台灣的銀行發出的提款卡; 若是台灣發出的, 聽說這個4字pin要另外申請的

fong媽  唔該晒  發表於 12-4-3 13:53

侯爵府

TINGMUM 發表於 12-4-3 10:55
回覆 焯媽媽 的帖子

唔該晒焯媽媽! 網站好有用!

睇下佢地D有限法文是否同當地人溝通到.
一定無問題, 我只識幾個法文字, 都可以同法國人溝通啦..

侯爵府

除非你鐘意Manchester United, 否則少D時間都得, 最記得都係遲左去球場, 無得入去, 另外Old Traffold Mall 好大, 仲有Tram...不過呢D, 香港都有

London太多野睇, 一個星期都未必夠, 喜歡的話, 可以去睇場Musical...

Scotland, 我只係去過Edinburgh 的 Edinburgh Castle, 行下公園, 大街小行, 感覺同London 完全不同 ...Scotland其他地方就無去過LU

York, 留一個full day 就得, 當然, 你地攞住行李, 同我以前在當地住, 可以DAY TRIP, 唔同玩法喇, 所以, 留一晚, 再上Scotland都係好O既, 無咁辛苦

首頁

尾頁

跳至