自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

7周年華麗國民

我小朋友在屯門某一間幼兒學校讀N班, 孩子星期四放學收到有手足口通知,星期五仍有繼續番學~ 之後我和丈夫決定左星期一唔俾個仔番學, 但想避都避唔到, 當日夜晚孩子發高燒發左兩日(39.6度左右),跟住就喉嚨潰爛,手、腳、面、出紅點,生晒小水泡,會痕會痛~ 而中左潛伏期要3-7天。
星期二, 我通知學校話孩子確診左係手足口病,問過學校光是佢班已經第四宗,學校亦透露其他班d同學都有~我問學校為什麼唔停課,佢地話衛生暑唔需要,check 左學校冇野!
但今日帶個仔去覆診, 個口爛到食唔到野, 醫生亦透露屯門已有4間學校爆手足口, 仲話9龍學校仲爆得西利~ 我唔明甘多小朋友都確診患手足口病,但都唔停課。雖然衛生暑都有揾姑娘打黎了解情況,如果係好普遍既病,為何又打黎問呢? 係咪要有死亡個案至會對外公開?? 我懷疑衛生暑係咪怕家長會有恐慌,所以爆成咁都唔冇對外公佈,現時并沒有學校停課, 亦冇任何有關的新聞~
哩幾日個仔成日都話:「媽咪,隻手好痛呀!」 「媽咪,隻腳好痛呀!」 又成日指住個喉嚨喊:「媽咪,個口好痛呀!」 行路仲行到好似企鵝咁, 身為媽媽既我好心痛~ 我都擔心其他小朋友都會好似我個仔咁甘辛苦~醫生話手足口病冇藥醫,要自己慢慢好, 而且傳染性很高!(照顧佢地既大人都好容易會被傳染!) 為保護各位家長的小孩, 請把貼子傳出去, 給家長多加注意小朋友既身體狀況, 以減低此病既傳染性,謝謝!!!!!!

baby_cat    發表於 12-3-30 20:54
wcpcelia    發表於 12-3-30 13:52

複式洋房

7周年華麗國民

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

學校爆手足囗病, 衛生暑只低調處理!!!

當年豬流感係全校10%確診才需停課~
唯有教小朋友勤洗手和戴口罩保護自己

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:學校爆手足囗病, 衛生暑只低調處理!!!

我姑奶個仔上個禮拜先中左,又係屯門,家陣連個未返學既表弟都中埋,我都驚我對仔女中,不過個仔出過,唔知會唔會又再中

happyelimme  手足囗病中過唔會有抗體ga  發表於 12-3-30 13:58

複式洋房

7周年華麗國民

我個仔中左第五日至發出黎, 所以都中左都要等幾日至知!!

大宅

銀座 發表於 12-3-30 13:40
我小朋友在屯門某一間幼兒學校讀N班, 孩子星期四放學收到有手足口通知,星期五仍有繼續番學~ 之後我和丈夫 ...

荃灣有間幼兒園幾年前8個確診都冇停課
有d家長擔心自行停課lor

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我姑奶個仔上個禮拜先中左,又係屯門,家陣

原帖由 cherrie421 於 12-03-30 發表
我姑奶個仔上個禮拜先中左,又係屯門,家陣連個未返學既表弟都中埋,我都驚我對仔女中,不過個仔出過,唔知 ...
會再中架,小心D

複式洋房

7周年華麗國民

請各位傳出去,希望衛生暑可以做d野啦!!!

複式洋房

7周年華麗國民

成日見到佢喊話好痛! 但做父母既, 就幫唔到d咩! 好心痛啊!!!!

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

所以有D事情父母要果斷咁作出決定

比我都唔會比個仔番
不過想8下,屯門邊間呀
我都係住屯門架
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

複式洋房

7周年華麗國民

世佛會

jamieconnie  吓~~~  發表於 12-3-30 14:08

複式洋房

7周年華麗國民

我喉嚨都痛緊, 好怕自己都有... 醫生話大人中左仲慘過D小朋友~~成家好驚有..

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

銀座 發表於 12-3-30 14:09
我喉嚨都痛緊, 好怕自己都有... 醫生話大人中左仲慘過D小朋友~~成家好驚有.. ...
係呀, 大人慘過小朋友架
我同事之前都試過呀,
佢成口都係,真係未駛旨意番到工
睇見佢就辛苦了
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

洋房

我都係屯門讀緊中學,前排都中完
真係咩都食唔到,差啲要入埋醫院吊鹽水,好彩呀媽煲多d湯水比我補下先至無營養不良
而家d病菌真係好勁 診所條龍水蛇春咁長

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個女都出梗呀!佢夜訓訓喊醒左仲話好痛!仲叫救命!救我呀!聽到都心酸!我又幫唔到d咩!不過我學校就係南區,星期一出左通告話N班有人出,點知星期二下午個女就開始發燒啦!

複式洋房

7周年華麗國民

我奶奶聽啲阿太講,中學都有呀~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

最慘我又有左BB,我又要照顧佢,我都好怕自己出事呀!其實大肚中左會唔會影響到個B呢?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

手足口病有無疫苗打㗎?

複式洋房

7周年華麗國民

引用:最慘我又有左BB,我又要照顧佢,我都好怕自

原帖由 pccandy2000 於 12-03-30 發表
最慘我又有左BB,我又要照顧佢,我都好怕自己出事呀!其實大肚中左會唔會影響到個B ...
咁慘呀~我諗只要你唔中,肚個bb都會冇事既~~

首頁

尾頁

跳至