烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

我跟Christine receipe整湯種腸仔包,用kenwood 450搓麵糰,機內發酵1小時後,取出麵糰想分割,但痴手到咁!究竟有什麼地方出錯了?
我跟此食譜。

大宅

回覆:求救呀!點解痴手到咁?

痴手的程度是這樣。我今次要掉咗呢堆嘢!請幫忙給點意見呀!謝謝!

holanlac  我仲喺BK猛POST問人添!這PAT嘢會焗唔成形架!(我失敗了很多次,依家仍「努力中」  發表於 12-4-5 12:46
holanlac  係呀, 我都係用bm450搓粉, 竑就變成好似你呢「pat」嘢咁,我仲以為yeast唔work,  發表於 12-4-5 12:44

水晶宮

加手粉咪得囉.....

咁就要掉....

伯爵府

親子王國15週年勳章

係咪唔小心量多咗水? 姬絲汀個食譜液體份量唔算多o架喎
另外湯種本來就比較痴手, 你嗰堆其實用多少少手粉搓都可以做落去o架, 掉咗太浪費喇

大宅

係咩??噢!浪費咗添!但呢堆麵糰像一灘極軟的東西,我已用手粉但卻黏著10隻手指,我覺得它搓極都不會變成一個球狀呀!但發酵過的麵糰是否可以再加入麵粉再搓啊?

男爵府

dj127 發表於 12-4-4 19:30
係咩??噢!浪費咗添!但呢堆麵糰像一灘極軟的東西,我已用手粉但卻黏著10隻手指,我覺得它搓極都不會變成 ...
唔需要,亦最好唔好咁做
新加既粉影響粉水比例,而且冇搓過影響整個麵糰筋性
加多D手粉去處理就得

成人每日應進食400g蔬果

珍珠宮

畀面勳章

求救呀!點解痴手到咁?

同我尋曰—樣。

加手粉

男爵府

我都係跟christine 的食譜,也是用BM450,跟你一樣做湯種腸仔包,我有用手粉,但一樣癡到做唔倒形!但我照焗,出爐ok!第二次在這裡討教,很多人教我放小15 ml奶,果然之後一路都ok 唔癡手。如用水代替,要小20 ml才ok。

男爵府

大廚勳章

我覺得隻隻粉既吸水程度都有D分別, 所以我唔會一開初就加晒D液體落去, 通常都會留D, 再寫低, 幾多液體至夠. 下次再跟自己個液體份量來做. 我昨天都做了個湯種, 都無跟佢既液體份量, 部機一路攪, 我一路加水, 直到成團同唔太乾為止.

侯爵府

我之前用這個食譜都係咁,之後我用左紅豆包個譜的份量,再轉其他咸料,好好多。

男爵府

我跟過佢呢個食譜整過好多次腸仔包同其他包,因為要加湯種,所以係比較濕少少,但唔會好似你嗰團咁濕喎!係咪量錯咗份量呀?我都試過用唔同牌子嘅粉,但都唔會差咁遠喎....

大宅

引用:我都係跟christine+的食譜,也是用BM450,

原帖由 SinCnai 於 12-04-04 發表
我都係跟christine 的食譜,也是用BM450,跟你一樣做湯種腸仔包,我有用手粉,但一樣癡到做唔倒形!但我照 ...
多謝你們的意見啊!我下次試吓減水,看會否做到。

大宅

引用:我之前用這個食譜都係咁,之後我用左紅豆包

原帖由 一人之下 於 12-04-04 發表
我之前用這個食譜都係咁,之後我用左紅豆包個譜的份量,再轉其他咸料,好好多。

...
我比較過腸仔包和紅豆包的食譜,好似大致一樣啊,請問你跟的紅豆包食譜係點樣架?

大宅

引用:我跟過佢呢個食譜整過好多次腸仔包同其他包

原帖由 Katzecat 於 12-04-05 發表
我跟過佢呢個食譜整過好多次腸仔包同其他包,因為要加湯種,所以係比較濕少少,但唔會好似你嗰團咁濕喎!係 ...
我想我應該無量錯啊。不過發現最近可能濕度高,麵糰係較濕,但都未試過濕到咁,基本上無可能滾圓,因為佢一灘咁黏著手指。

翡翠宮

引用:同我尋曰—樣。 加手粉 +

原帖由 dincat 於 12-04-04 發表
同我尋曰—樣。

加手粉
請問甚麼是手粉?

大宅

回覆 回覆:dj127的帖子

我都有用呢個食譜,但我會在打面粉時目測再加粉,因天氣都會影響面粉受水的。

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我尋晚跟佢的湯種整包,分量一樣,我冇用機,用手搓,搓了半個鐘便成,淨係一開始放枱搓時放溥溥一層粉,一,二g左右。之後由佢痴手未加過粉,就gum搓搓下快半個鍾時就冇黏手了。你唔介意可以用手搓,效果不錯的。

伯爵府

親子王國15週年勳章

依稀記得姬絲汀提過當時佢對湯種越玩越入迷, 不斷研究湯種比例, 最後好似有一次連佢自己都話難搓, 所以學樓上咁都係減少d 液體比例, 一路搓一路加比較好

首頁

尾頁

跳至