論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我家工人姐姐做咗兩年, 再續約兩年, 我問佢番唔番印尼探吓老公同個女, 點知佢話唔番, 咁我就以錢抵大假和機票, 今個月佢叫我早兩日出糧比佢連埋個筆錢, 冇所謂啦, 我咪早d出糧比佢啦, 點知佢琴日放假, 佢番嚟就買咗部手提電腦, 我當時有d嬲, 我叫佢係工作時間唔好玩電腦, 佢當然話會啦, 佢話想學電腦, 又想同老公internet, 我心諗如果你咁掛住家人, 應該番去睇吓佢哋啦. 我哋成日都冇人係屋企, 佢唔上網就怪啦, 我覺得佢已經開始變, 但又冇辦法, 唯有睇定d先作打算啦!

大宅

畀面勳章

回覆 回覆:littlecat的帖子

they have lots of excuses..just observe and see if you can set pw for the internet...or she uses her own wireless card... my sis friend helper uses the pc to find 'side' biz for weekend... I think u need to be careful la

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

小心d好

333s  要想方法制菲/印的冇法冇天的行為.  發表於 12-4-5 18:41
我要為小朋友做個好榜樣, 所以2015年要好好為自己和小朋友預備!!

公爵府

引用:我家工人姐姐做咗兩年,+再續約兩年,+我問佢

原帖由 littlecat 於 12-04-05 發表
我家工人姐姐做咗兩年, 再續約兩年, 我問佢番唔番印尼探吓老公同個女, 點知佢話唔番, 咁我就以錢抵大假和機 ...
你叫佢自己比上網錢的話,佢就會鏗住用架啦

公爵府

回覆:littlecat 的帖子

絶唔可以比佢用屋企WiFi,小心你自己財物同電腦個人資料!呢d醒目工人,我遇過,仲係賊仔添!用iPhone4㗎!

大宅

我個工人都有部netbook,我每見一次都同佢講,叫佢攞走佢,唔要再係屋企見倒。第三次見倒,我話係最後通碟,我話你已經成日义電話,現在仲要义埋電腦,電費唔駛你比呀。跟住佢夠膽死同我講,佢share 張bill,叫我比佢用。結果比我剷多一鑊,我話點share,收幾多至算合理。你係嚟打工,唔係來玩。佢地個腦真係唔知唸吔。

333s  你係嚟打工,唔係來玩。- i like it. 我都時不時教育佢..  發表於 12-4-5 18:38

大宅

子爵府

大假唔係就算番印都要照計埋錢比佢地嗎?我姐姐放大假就係又放假又攞錢架,好似平時勞工假甘計。可以比佢放假就唔比錢嗎?有冇人知吖?

333s  菲/印是放勞工假. 頭3个月冇薪假, 労工處網有相關資料  發表於 12-4-5 18:40

男爵府

引用:我個工人都有部netbook,我每見一次都同佢

原帖由 porkchop 於 12-04-05 發表
我個工人都有部netbook,我每見一次都同佢講,叫佢攞走佢,唔要再係屋企見倒。第三次見倒,我話係最後通碟 ...
下,好似d私家醫院咁扣充電費?

子爵府

to 333s: 我意思係如果D大假比佢番印就可以唔比錢嗎?大假算有薪定無薪呢?

大宅

引用:to+333s:+我意思係如果D大假比佢番印就可以

原帖由 PonyMom 於 12-04-05 發表
to 333s: 我意思係如果D大假比佢番印就可以唔比錢嗎?大假算有薪定無薪呢?
放左大假當然唔駛再俾錢la

男爵府

回覆 bonboney_bb 的帖子

做滿兩年便享有2星期有薪年假!即是工人做兩星期工,放兩星期假,就有差不多一個月糧。

首頁

尾頁

跳至