烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

如果大家有蒲自由講場,或者會睇過edea話我近排做咗打工一族,所以少咗上bk。

我最近的確係忙咗好多,少咗入黎出聲,但我都有留意大家傾緊乜架。

我出咗黎做嘢,為咗堅持我慳家本性,梗係會帶飯盒返公司啦,有時我會夜晚煮多d留飯,有時就朝早趕頭趕命煮。

今日我個午餐有莧菜+冬菇木耳炆火腩+白飯,因為買唔到瓜,焗住煮莧菜,而莧菜唔適合煮起放太長時間先食。

大家最近有何新搞作? 交流一下啦

盡我一己之力,發放正能量!

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我報到先, 今晚飯盒餐

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

召藥師 發表於 12-4-5 17:33
如果大家有蒲自由講場,或者會睇過edea話我近排做咗打工一族,所以少咗上bk。

我最近的確係忙咗好多,少咗 ...

咁你有無睇我d是但求其作呀, 你可以參考下喎, 5難煮, 相信對你無難度

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

uhtcl2006 發表於 12-4-5 17:36
咁你有無睇我d是但求其作呀, 你可以參考下喎, 5難煮, 相信對你無難度 ...
妳近排掛住搵雞喎

個排骨菜飯真係好正,放假時我去99度睇吓佢有冇指天椒先,d指天椒真係好勁,隻手點完慶好耐,有次我唔小心捽埋眼

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我有朋友佢爸爸係中醫話, 菜唔適宜隔夜, 瓜就無問題, 我自己都唔係好清楚

水晶宮

召藥師 發表於 12-4-5 17:42
妳近排掛住搵雞喎

個排骨菜飯真係好正,放假時我去99度睇吓佢有冇指天椒先,d指天椒真係好勁,隻 ...

咩呀, 邊有掛住搵雞, 我day 2已經找到啦
個菜飯我覺得一流呀, 超正~
而家比你咁講一講, 我又想食啦
不過又5一定要用指天椒既, 除非你好食得辣啦.....
我果次係一落指天椒就即時關火炒2下上碟~
不過我5小心喺整辣椒時, 手指頭點到d'銀', 搞到手指頭痛左2日呀~

超級版主

Mimmy 發表於 12-4-5 17:44
我有朋友佢爸爸係中醫話, 菜唔適宜隔夜, 瓜就無問題, 我自己都唔係好清楚
http://happypama.mingpao.com/cfm/health3.cfm?File=20100731/hnea/gma1h.txt

葉菜硝酸鹽超高 嬰兒多吃變藍血
泡水難除 忌吃隔夜不新鮮菜

文章日期:2010年7月31日

【明報專訊】本港過去兩年先後有兩名嬰兒因吃莧菜粥和白菜粥,攝入過多亞硝酸鹽,令血紅蛋白未能帶氧到身體組織,導致俗稱「藍血人」的可致命病症,食物安全中心化驗顯示,本港蔬菜中的葉菜硝酸鹽含量極高,含量最多的莧菜、白菜和小棠菜,以水洗也無助減少硝酸鹽,即使成人正常食用攝入,已超安全參考值近十倍。

水焯菜減硝酸鹽12%至31%

放大及觀看全部圖片(1張)放大及觀看全部圖片(1張)

專家警告,蔬菜隔夜或欠新鮮,硝酸鹽會轉化成亞硝酸鹽,嬰孩食用尤其高危,成人亦應避免食用。食物安全中心提醒市民,研究顯示,用水浸泡蔬菜(如菜心、莧菜和西芹),無助減少蔬菜硝酸鹽,若用水焯菜1至3分鐘,硝酸鹽含量則能減少12%至31%。

香港中毒諮詢中心總監劉飛龍指出,香港分別在06年、08年和09年發現因食用蔬菜攝入太多亞硝酸鹽而患正鐵血紅蛋白血症(俗稱藍血人),身體組織缺氧令皮膚和嘴唇發紫。其中06年一名50多歲女病人一次過吃了一斤馬齒莧出事;前年和去年個案患者為8個月大和6個月大的男嬰,他們分別吃了莧菜粥和白菜粥出事。

令人關注是,硝酸鹽常見於蔬菜尤其葉菜,蔬菜中的硝酸鹽更會受細菌影響轉化成亞硝酸鹽,食安中心昨公布的本港蔬菜硝酸鹽和亞硝酸鹽含量調查顯示,葉菜類硝酸鹽含量平均達每公斤含2100毫克,含量最高的莧菜樣本每公斤更含6300毫克硝酸鹽。

莧菜驗出含量最高

若以分別30公斤、70公斤、50公斤體重的小童和成年男女計算,一日食上述莧菜400克,攝入硝酸鹽已超出世衛和農糧組織專家委員會建議每日可攝入量的22、13和9倍。

中大內科及藥物治療學系教授陳恩強指出,雖然硝酸鹽本身無毒性,卻會受細菌影響轉化成亞硝酸鹽,已煮的隔夜蔬菜或菜粥,以至未煮的不新鮮蔬菜硝酸鹽含量會變多。外國已定下參考指標,若每公斤蔬菜的硝酸鹽含量逾2500毫克,即達「極高」水平,市民最好盡量少吃,建議選擇一些硝酸鹽含量低的蔬菜進食。

他說,葉菜硝酸鹽含量高的原因之一,可能是化肥增加泥土含氮量,當局除要繼續監察本港蔬菜中的硝酸鹽含量,亦要作應用科學研究,看如何把硝酸鹽減少。

劉飛龍亦提醒家長,不要為數個月大的嬰兒餵食上述硝酸鹽含量高的菜粥,並要記緊菜粥要即煮即吃,切勿隔夜,若必須預早煮製,則要將之放在-18℃或冰箱內,以防菜粥受細菌污染。

rose-mag  thank you   發表於 12-4-6 17:20
潮媽小巴    發表於 12-4-6 01:12
kokobear  Thx for the info   發表於 12-4-5 18:02
Mimmy  謝謝  發表於 12-4-5 17:58

超級版主

uhtcl2006 發表於 12-4-5 17:49
咩呀, 邊有掛住搵雞, 我day 2已經找到啦
個菜飯我覺得一流呀, 超正~
而家比你咁講一講, 我又想食 ...
其實我只鍾意少辣,唔好大辣,但我奶奶有種指天椒,有得用就唔好sai

我會用水邊沖邊去d籽

我老公同個女好怕辣,我次次一煮辣就要煮多味畀佢地兩父女食

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:各位好煮友,最近有咩新搞作可以分享吓?

竟然迫到你露面

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 召藥師 的帖子

而家食咩都死,。。。。近在排掛住左揼揼右揼揼^_^。。所以無咩新搞作
少年耆英..為藝術而偽術..偽術煮意

超級版主

晴B媽 發表於 12-4-5 17:58
竟然迫到你露面
咩迫喎

我尋晚有去種植版出聲架

種完黎煮,煮完黎食,食完再傾,一條龍

水晶宮

召藥師 發表於 12-4-5 17:55
其實我只鍾意少辣,唔好大辣,但我奶奶有種指天椒,有得用就唔好sai

我會用水邊沖邊去d籽

我5太食得辣, 年小時食得辣多, 搞到胃好差~
仔又細, 都5食得辣....
不過而家有時食星洲米, 我會叫小辣, 個仔都食到

水晶宮

見到親愛既召版出現, 即係好warm好滿足 ~

今晚可以食多半碗飯 ~

召藥師  肥咗唔好入我數就得喇  發表於 12-4-6 01:14
uhtcl2006    發表於 12-4-5 18:49

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

有 jm 在自由報料, 話 Jusco 三文魚排 買一送一, 噚日整咗,就咁 grill 原汁原味 配薯菜, 超正

水晶宮

topkidsmom 發表於 12-4-5 18:46
有 jm 在自由報料, 話 Jusco 三文魚排 買一送一, 噚日整咗,就咁 grill 原汁原味 配薯菜, 超正 ...
有無相

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

uhtcl2006 發表於 12-4-5 18:49
有無相
食晒 lu, 應承 你, 下次再有 買一送一, 一定 post 上嚟, 引你..........

水晶宮

topkidsmom 發表於 12-4-5 18:57
食晒 lu, 應承 你, 下次再有 買一送一, 一定 post 上嚟, 引你.......... ...

好呀

子爵府

月餅勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:Mimmy+發表於+12-4-5+17:44+我有朋友

原帖由 召藥師 於 12-04-05 發表
http://happypama.mingpao.com/cfm/health3.cfm?File=20100731/hnea/gma1h.txt

葉菜硝酸鹽超高 嬰兒多吃變 ...
咁即係可以食咩菜會安全?已冇留隔夜菜好耐了。莧菜之前都鍾意食架,睇完嚟篇嘢唔敢買

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:各位好煮友,最近有咩新搞作可以分享吓?

你終於露面好耐無見

超級版主

conlysister 發表於 12-4-5 17:59
回覆 召藥師 的帖子

而家食咩都死,。。。。近在排掛住左揼揼右揼揼^_^。。所以無咩新搞作 ...
左揼揼右揼揼? 揼咩?

每次睇到妳個簽名檔,真係覺得嘆為觀止,想當年睇到妳介紹,嘩~真係估唔到可以用刀呀針呀整出咁靚嘅jelly花

首頁

尾頁

跳至