烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

topkidsmom 發表於 12-4-5 18:46
有 jm 在自由報料, 話 Jusco 三文魚排 買一送一, 噚日整咗,就咁 grill 原汁原味 配薯菜, 超正 ...
請問烤咗幾耐?

我其實怕三文魚d魚味,我一煎就忍唔住煎到佢脆,迫哂d魚油出黎,但我知咁會sai料,所以多數會蒸畀我老公同仔女食,我唔食。
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

kittymilo 發表於 12-4-5 19:36
咁即係可以食咩菜會安全?已冇留隔夜菜好耐了。莧菜之前都鍾意食架,睇完嚟篇嘢唔敢買

...
要食隔餐......就要食瓜、粟米、紅蘿蔔、蘿蔔之類,葉菜類就盡量避免,但我避唔到,分開煮花好多時間,所以一時瓜一時菜。

超級版主

hinwaimama 發表於 12-4-5 21:04
你終於露面好耐無見
近排有咩好介紹,過幾招來丫~

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:hinwaimama+發表於+12-4-5+21:04+你

原帖由 召藥師 於 12-04-06 發表
近排有咩好介紹,過幾招來丫~
咪玩一向都係我問你答,邊有招會比到你呀?你無上黎,我入小左好多廚房,你要多D上黎,唔好掛住返工呀

子爵府

陪月勳章

回覆:各位好煮友,最近有咩新搞作可以分享吓?

搞吖呀,近排d菜,瓜好似咩都貴咗,除咗唸平送之外就係唸搵工賺錢!

伯爵府

引用:Quote:晴B媽 發表於 12-4-5 17:58 竟然迫到

原帖由 召藥師 於 12-04-05 發表
咩迫喎

我尋晚有去種植版出聲架

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

召藥師 發表於 12-4-6 00:41
請問烤咗幾耐?

我其實怕三文魚d魚味,我一煎就忍唔住煎到佢脆,迫哂d魚油出黎,但我知咁會sai料,所以多數 ...
我係 小學雞 咋, 你 大師姐 咁問我, 我會
我放入 oven grill 大約 8-10 mins, 太耐會 好鞋

我 亞仔 都唔 like 佢 陣 腥味

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

考掛住你呀,我入嚟玩你就唔見人,我以為你唔要我地啦。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

召藥師 發表於 12-4-5 08:41
請問烤咗幾耐?

我其實怕三文魚d魚味,我一煎就忍唔住煎到佢脆,迫哂d魚油出黎,但我知咁會sai料,所以多數 ...
我會加蒜頭豆鼓蒸,不過真係好多油,或者我食得腥,我咩魚都可以清晒架。
有時就焗或煎,係慢火煎果隻,逼D油出嚟。最鍾意三文魚頭,有幾多清幾多。

召藥師  我仔女最like食魚眼同魚云,搶食  發表於 12-4-13 17:42
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

Hi 咁多位

我唔鍾意食熟三文魚,趁假期今早去左街巿買鮮魚,有盲糟、鯪魚、烏頭,好開心

C6病左幾日,今日好番咯!可以煮麻辣鴨舌一齊辣住食

自煮有快樂

翡翠宮

引用:Quote:Mimmy+發表於+12-4-5+17:44+我有朋友

原帖由 召藥師 於 12-04-05 發表
http://happypama.mingpao.com/cfm/health3.cfm?File=20100731/hnea/gma1h.txt

葉菜硝酸鹽超高 嬰兒多吃變 ...
隔夜菜唔食得,但隔夜飯可以嗎?

翡翠宮

今晚去公開ot,阿女去咗我阿媽到!得反一個人開餐

超級版主

唔好意思,放長假一返到99屋企即出事,中咗感冒,成個假都係大昏迷,到而家都仲係喉嚨痛同有咳。

唔認老唔得囉~ 要學人養生養生

今次返99度拎咗好多奶蕉,有成4x條,心思思想整朱古力奶蕉miffin

超級版主

peony_so_hk 發表於 12-4-6 19:27
隔夜菜唔食得,但隔夜飯可以嗎?
飯又未聽過有問題,不過我聽我媽講,患糖尿唔好食咁多隔夜飯,話d糖份吸收得仲快喎,唔知真定假,但我每次去我媽度食飯,一定畀新解飯我爸食(佢有糖尿病)。

超級版主

lovingsleep 發表於 12-4-6 18:42
Hi 咁多位

我唔鍾意食熟三文魚,趁假期今早去左街巿買鮮魚,有盲糟、鯪魚、烏頭,好開心
要請教,點樣煮麻辣? 用咩材料?

超級版主

topkidsmom 發表於 12-4-6 10:38
我係 小學雞 咋, 你 大師姐 咁問我, 我會
我放入 oven grill 大約 8-10 mins, 太耐會 好鞋
小朋友食有益,我仔對三文魚肉麻麻地(尤其係蒸),但都要佢食,最多有時就吓佢會煎香d。

超級版主

peony_so_hk 發表於 12-4-6 19:40
今晚去公開ot,阿女去咗我阿媽到!得反一個人開餐
有機會時我會享受一個人嘅時間
一個人食時簡簡單單又一餐都可以好好味

伯爵府

召藥師 發表於 12-4-13 17:41
要請教,點樣煮麻辣? 用咩材料?
唔好客氣話請教,大家交流下,好開心! 假期中做了兩次麻辣,內有詳情做法

麻辣鴨舌
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4844422
雞煲
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4847192
自煮有快樂

超級版主

lovingsleep 發表於 12-4-13 17:47
唔好客氣話請教,大家交流下,好開心! 假期中做了兩次麻辣,內有詳情做法

請問麻辣醬係邊度買? 幾銀?係唔係超濃縮辣架? 定偏向麻?

畀我老公知道我想整就弊,佢好怕

伯爵府

召藥師 發表於 12-4-13 18:01
請問麻辣醬係邊度買? 幾銀?係唔係超濃縮辣架? 定偏向麻?
係濃縮麻醬,偏麻的,在鵝頸橋財合利買的,$38一樽

召藥師  thank you~  發表於 12-4-13 18:09
自煮有快樂

首頁

尾頁

跳至