親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

計劃5月中出發,兩個大人,會半自駕、半乘火車;暫定路線為:
HK > Madrid (3晚) > Sevilla(2晚) > Malaga (1晚) > Granda (2晚) > Barcelona (4晚)
Sevilla - Granda這幾天會是自駕,往Barcelona則會乘通宵火車。
請指教行程及推介住宿。Thanks.

男爵府

回覆 goodies 的帖子

1. 會否考慮Madrid附近的幾個小城?Segovia有羅馬水道和「白雪公主」城堡、Avila有高城牆、Toledo是中世紀古城!有興趣不妨選其中一、兩個參觀。

2. 想問問點解住Malaga,另一城市Cordoba更有特色,城內的大清真寺好特別,由Seville駕車去Cordoba只需1 hr 45 mins

3. 另外,Seville附近的Ronda有高橋和舊鬥牛場,不過要上山,車程比較遠,距Seville幾乎2 hrs,由Malaga去都要個半鐘,除非在Ronda住,否則來回便花半日。

4. Barcelona以北的Figueres有達利美術館、Montserrat山城幾特別,有些人會喜歡去

難得‧旅遊最愛自助遊…
西班牙‧波斯尼亞‧突尼西亞‧俄羅斯‧中亞
beetravelhard.blogspot.com
www.utravel.com.hk/member-blog.lanniettb/

子爵府

Lannie: Thanks.
我們原本的計劃是在Madrid 走走,沒有想過租車外出,現在也可能租一天車外出一下。
Malaga 和 Cordoba 還在選擇中。
Ronda 好吸引,但又要轉旅館有點煩,研究一下先。
請問以上各地旅館有推介嗎?

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

hi, 我都係下個月中去西班牙, 會去sevilla, ronda, nerja, malaga(for轉車/轉機), barcelona~

你仲未book酒店呀? 好似有點遲..因為我之前睇岩既, 都要幾個月前先book到....

ronda同granada最後我都揀左ronda, 因為ronda呢個山城我覺得幾值得一睇, 唔係個個地方都可以睇到, granada睇既野我反而冇乜興趣~

男爵府

我自己幾年前去,資料唔up-date,見過一個好祥細的遊記blog,2011年剛去完,相信可以參考下住宿!http://www.itahk.net/new/xspace/index.php/3586/spacelist-blog-itemtypeid-451

你留Madrid三天,應該夠時間以day trip去附近小城玩,公車都去到!
難得‧旅遊最愛自助遊…
www.utravel.com.hk/member-blog.lanniettb/

男爵府

我自己幾年前去,資料唔up-date,見過一個好祥細的遊記blog,2011年剛去完,相信可以參考下住宿!http://www.itahk.net/new/xspace/index.php/3586/spacelist-blog-itemtypeid-451

你留Madrid三天,應該夠時間以day trip去附近小城玩,公車都去到!
難得‧旅遊最愛自助遊…

珍珠宮

我推介呢位師兄既遊記, 真係寫得好好!

here

男爵府

回覆 Nix1828 的帖子

我自己都沒有住Granada,不過Granada有非常出名的La Alhambra宮殿,是到西班牙南部必去的,當年暑假去時還要幾日前網上預約才訂到參觀時間…有時間的話,不如Granada和Ronda都去啦!
難得‧旅遊最愛自助遊…

珍珠宮

Lannie 發表於 12-4-10 23:24
回覆 Nix1828 的帖子

我自己都沒有住Granada,不過Granada有非常出名的La Alhambra宮殿,是到西班牙南部必 ...
係呀, 我都知alhambra好出名呀, 開頭諗住去granada都係為左睇佢, 但係後來睇多左人地既blog, 又唔覺得有d咩特別, 可能自己冇乜興趣啦....又唔想去到淨係為左睇佢....所以最後都揀左ronda :)

別墅

一個我好想去的地方!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

等我save底啲遊記參考下先, thanks

子爵府

Thank you all!
我們的確是plan得遲,不過上班一族又要就工作、又要就時間! 每次外遊,我們都習慣了追酒店的生涯,應該還OK的,嘻嘻!
提供的 blog會今晚細心閱讀,Granada 和 Ronda 都想去,但 Ronda應該是路過不會留宿。
Nix1828: 你的行程共多少天? 可否分享book了的酒店名稱 / 大概價錢? 我有個朋友現正身在 Sapin,星期五便回到HK,應該有較多的行程 update.

珍珠宮

goodies 發表於 12-4-11 11:17
Thank you all!
我們的確是plan得遲,不過上班一族又要就工作、又要就時間! 每次外遊,我們都習慣了追酒 ...
我會留9天, seville 2 天, ronda 1 天, nerja + malaga 2 天 + bcn 4 天
因為我一個人去, 所以住都不太講究~~seville 我會住hostel, ronda 會住 TA 好多人讚既b&b - Hotel Ronda, Nerja住的是Hotel Abril, Malaga也是住Hostel, bcn 就住La Isla Hostal, 其實都睇左好多間酒店, 睇到都唔識揀, 最後都係以安全同乾淨 + 位置為主...當然價錢同都好重要, 因為冇人share房真係爭好遠~

子爵府

Nix1828 發表於 12-4-11 11:52
我會留9天, seville 2 天, ronda 1 天, nerja + malaga 2 天 + bcn 4 天
因為我一個人去, 所以住都不太講究 ...

你一個人去!勇敢!! 不過我個 girl friend也是一個人去。 我hubby 對住宿一般都嫌尖,希望安排到,今晚要先攪好租車和 Granada > BCN 的火車票。

子爵府

其實也想去Consuegra看風車,不過應該應付不了。

子爵府

Nix1828: 你返來未? 我個旅程已經完滿結束了!

首頁

尾頁

跳至