跳至

首頁

尾頁

大宅

有無bb都係咁?
我上星期同囝囝戒奶咀之後, 頭兩三天都可以免強訓到晏覺, 夜晚都好夜先訓著(12點), 總之每次訓覺都要搞成個鐘先訓著, 後來幾天直頭唔想訓, 指住房門要出去玩, 好精神, 唔比佢玩係咁喊, 比佢出去玩超開心。
其實, 真係無左奶咀搞到咁? 定係依家訓少左呢? 可以唔訓晏覺? 你地bb依家訓幾耐晏覺? 唔想訓會唔會迫佢訓?

別墅

我個女冇食奶咀好耐,佢都好有精力算係瞓得小午睡1個鐘之後到夜晚9點瞓...因為佢地好有精力所以下午會出去"放電"咁就夜晚累就會好瞓

複式洋房

回覆:JF2010 的帖子

係吖!我仔都要出去放電。我依家都只俾佢訓中午覺,訓得幾多得幾多囉,訓唔著都要佢訓係床上,總之唔俾佢落床,除非真係訓唔到,咁咪遲d再訓。

男爵府

陪月勳章

好難暗距瞓晏覺,一定要奶嘴

男爵府

好媽媽勳章

畀個bedtime routine佢,每日同一時間,做同一樣0野。

例如七點半就沖涼,七點九就換衫傾下偈,七點十個字就故事/唱歌時間,八點正放落床。媽媽要熄燈離開房間,喊就由佢,或者隔一段時間先入去拍下佢。

日子有功,佢會自己瞓著。有時我過0左鐘都未放阿囡落床,佢會自己手指指住張床示意要瞓覺,勁like佢呢樣。

(我囡仲有瞓晏覺,一個鐘至個半鐘,最多兩個鐘。晚上通常七點幾八點上床,瞓到翌日六點九。)

大宅

joycec9 發表於 12-5-27 17:04
畀個bedtime routine佢,每日同一時間,做同一樣0野。

例如七點半就沖涼,七點九就換衫傾下偈,七點十個字 ...

你個囡係叻.
但我同老公放工番到屋企都差不多6:30, 同去玩一陣就8:00食晚餐, 9:00 同BB沖涼, 之後到大人.
要到10:30 左右先開始入房訓, 仲一定要有大人陪訓 (其間又睇一陣video)... 到11:00先訓著架....

男爵府

好媽媽勳章

菠蘿媽媽 發表於 12-5-28 16:02
你個囡係叻.
但我同老公放工番到屋企都差不多6:30, 同去玩一陣就8:00食晚餐, 9:00 同BB沖涼, 之後到大人.
...
HI 好耐冇見!!
其實我個囡唔叻啦,我用0左兩個月時間先令佢完全學識自己入睡,未識之前都係喊/扭到七彩。有段時間佢仲要勁衰,朝朝五點起身,唔肯瞓番,搞到我同老公就快黐線。跟住我0地決定就算佢叫同喊都唔理佢,佢先瞓到六點九咋。中間仲要好多0野配合,例如我自己本來十二點幾先瞓,依家十點就瞓。日間幾多0野做都帶佢出街放電。要搞好多0野先可以令佢瞓到咁多。

當然最後我0地兩公婆都有得著,囡瞓0左我0地就可以二人世界,大家都冇0甘辛苦,拗撬少0左,感情好0左。0甘阿囡晚上瞓得好,日間又易湊0的。問題係爸爸媽媽捨唔捨得的起心肝去改個生活習慣,我覺得係咁。(我老公放工返到屋企都過六點0架,但佢一返來我0地就拿拿聲開飯)。

大宅

joycec9 發表於 12-5-28 19:34
HI 好耐冇見!!
其實我個囡唔叻啦,我用0左兩個月時間先令佢完全學識自己入睡,未識之前都係喊/扭到七彩。有 ...

多謝你記得我呀!
唔經唔覺已經20個月啦, 其實俾起初生時已經好好多, 有一定嘅生活習慣. 而加阿囡勁多野講, 基本想已經溝通到, 所以好好玩! 再過幾個月仲開學啦, 好緊張!

首頁

尾頁

跳至