跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

小塵 發表於 12-11-8 17:21
回覆 puffer-fish 的帖子

原來係咁! 謝謝你地! 咁我都唔洗太在意居留問題。
買衫買鞋我多數回香港或上淘寶,在大馬我都會在brand outlet,Bata,Jusco買下的,
但講靚點都係回香港正,所以次次回去都買唔少比自己同阿女

我來大馬後多數同香港朋友在網上用文字傾計,只有同阿媽and 1,2位好朋友會用voice chat,
voice chat我一係就用IDD,一係就用NEW WORLD的internet phone,個 internet phone

都唔錯的,一個月都係around HK$35,但可以任打比任何HK mobile number or fixed line,你的香港
朋友/家人又可以用佢地手機/fixed line call你,好正的,不過你就要在pc前先接到佢地call,同埋間中會收唔好,近來upgrade後都好左啦,90%時間係收到好似你打IDD咁好!

skype我只試過同美國朋友傾,有時都係聽唔清楚..但free就唔會計咁多了...

puncak jalil無記錯同puchong都應該唔遠的,有機會我地搞gathering你又出囉,不過我就快生啦,有排唔出得去玩了

係呀,落雨係冇咁熱,有時仲會凍凍地呢

複式洋房

我現在用 Skype 同個妹講多,一路見住一路講開心的。 Puffer fish 你個 baby 就黎出世相信你真係好忙,希望大家下次聚會我也可以参加。我現在正考虑參加 KL The Expat club 的 morning coffee. 可以認識同我地一樣以 MM2H 來KL 住的朋友。唔知其他香港來的媽咪有沒有興趣呢?

複式洋房

多謝你的介紹,現在才知道有這樣東西。

打算等陣打去問下詳情

複式洋房

回覆 cindy.lam 的帖子

me same with u ar... ve been in kl nearly 3 yrs........my daughter nearly 2yrs old..........hard to find and meet hk people living in malaysia.................hope can keep in touch with mama from hk for chatting and out for gathering .......now live near mont kiara.....any mama from hk can pm me ar

大宅

畀面勳章

回覆 coffee223 的帖子

actually a lot of HK mami live in Malaysia,as I know some of them live in Mont kiara

複式洋房

去富山食點心都唔錯......duck記燒味同菜餚都唔錯......幾個月至回ipoh...丈夫父母住緊....me現在住kl...女兒2 years old.....回來ipoh可以見面吖

大宅

畀面勳章

回覆:HI,香港來的媽咪

個帖要沉底喇,頂吓先
有無新朋友係Penang 住呀?over over

複式洋房

引用:回覆+cindy.lam+的帖子 去富山食點心都唔

原帖由 coffee223 於 13-01-23 發表

去富山食點心都唔錯......duck記燒味同菜餚都唔錯......幾個月至回ipoh...丈夫父母 ...
我上次去怡保都有去富山飲茶,D點心都唔錯,不過都係阿一的點心最接近香港…

複式洋房

引用:Quote:原帖由+coffee223+於+13-01-23+發表

原帖由 emmababy0615 於 13-03-01 發表
我上次去怡保都有去富山飲茶,D點心都唔錯,不過都係阿一的點心最接近香港…

...
我想試阿一呀,請問邊度有?我住怡保,覺得富山麻麻地~

複式洋房

引用:Quote:原帖由+emmababy0615+於+13-03-01+發

原帖由 mimimeme 於 13-03-03 發表
我想試阿一呀,請問邊度有?我住怡保,覺得富山麻麻地~
阿一係PJ 同KL 都有,仲有云頂都有間的,我多數去PJ 果間飲茶,我上星期去怡保試左明閣,haha…同富山一樣係大馬local 味道,同香港差好遠…

複式洋房

引用:Quote:原帖由+mimimeme+於+13-03-03+發表我

原帖由 emmababy0615 於 13-03-16 發表
阿一係PJ 同KL 都有,仲有云頂都有間的,我多數去PJ 果間飲茶,我上星期去怡保試左明閣,haha…同富山一樣 ...
thanks!下次去kl希望可以試下阿一啦!
我個人覺得富山好過明閣,環境又好d!不過我始終想食接近香港口味嘅點心,所以好期待去食阿一!

男爵府

陪月勳章 BK Milk勳章

回覆 Semall 的帖子

有...差不多返來長住....
個女就要返學....

男爵府

回覆 emmababy0615 的帖子

Hi EMMA
我係FB ADD 左你呀...

就快返來..識定D朋友先..

男爵府

不如係FB 都開個GROUP 啦...

大宅

大家好呀,之前比較少上黎講野,
我都想同大家做個朋友呀!
等遲d返大馬冇咁悶丫嘛!

複式洋房

大家好,我都嫁咗嚟十年啦,大仔九歲,女5歲,住係沙登,serikembangan,對我嚟講唔識馬拉文都唔太大問題,因英文溝通都 Ok,我上年開在始拿工作证揾到份工,手續都唔大麻煩,我比較好彩,我嫁過嚟之前已有車牌,只要將香港車牌十visa拿去COPY就ok 架la,好方便,

大宅

回覆 JQNat 的帖子

你好呀〜咁申請工作簽證難唔難呀?
要咩手續同點先申請到?

複式洋房

回覆 jezz_ka 的帖子

要一封公司信,正明请咗你,職位、工作性質、人工,该公司商業登记copy,老板ic copy。你可以找朋友幫你出呢封信,然後要去税局出一封唔知乜信,然後去唔知边個政府部門申请,呢個工作证費用全free ,因係用你老公担保你,稅局信和担保信我口地冇凖備,比人整,成为RM150,即日ok,以前我比老公騙我講唔可以打工,我足足留係屋企8年,成個c9咁,其實如果當初嫁過嚟我地都可以申請另一種工作证都係under 你老公個名.不過要3年出 次境,但我而家呢種就唔駛,不過试問边過3年裏面唔返香港?

複式洋房

引用:大家好,我都嫁咗嚟十年啦,大仔九歲,女5歲

原帖由 JQNat 於 13-05-08 發表
大家好,我都嫁咗嚟十年啦,大仔九歲,女5歲,住係沙登,serikembangan,對我嚟講唔識馬拉文都唔太大問題, ...
咁你宜家做咩工?唔識馬拉文易唔易揾工?我都想做野,不過無人幫手凑仔,可能要等阿仔讀幼兒園先可以出來做野啦!

複式洋房

Hi JQNat and emmababy0615 ,

I am also working in KL, I have been here almost 8 years. My son is now 6 years old, time flies...... nice to see so many HK mom staying in KL now. I agreed with JQNat, "馬拉文都唔太大問題" cos they know a bit English and most of the words they used r similar to English, so that you can catch what they mean ... not that difficult but depends what work nature you are doing, if you deal with them most of the time and government department, that will be an issue. Other documenst can google translate on line.. shouldn't be a big problem.

首頁

尾頁

跳至