2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題

子爵府

回覆:ka091011 的帖子

蛋、牛肉、訓覺

男爵府

有D人話牛肉唔好食咁多, 有D人又話食多D好, 有鐵質, 真係唔知邊個先岩 !! 唉......

別墅

回覆 回覆:ka091011的帖子

蛋,奶,士多啤利,yogurt…

大宅

花膠, 牛奶 好長胎

男爵府

回覆 回覆:tangyiu的帖子

我而家12w, 係咪未食得花膠住?

子爵府

唔好咁快食太多嘢催谷bb住, 你未知你嘅bb係咪本身已經大size, 太早谷冇好處

多d休息係最養胎

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

男爵府

我都冇咩胃口, 冇咩食野, 食得落既都係d冇營養既野(魚旦, 魚肉翅), 正餐冇胃口(有營養又食唔落), 我同C6都係瘦人, 一定唔會係大B, 我反而驚呀B唔夠營養唔長肉咋 !

複式洋房

我都因為冇胃口而瘦左幾磅, 不過我知道食烚雞蛋可以幫bb增磅, 花膠可以養胎。

男爵府

但係應該幾時開始食先有用 ?

大宅

回覆 ka091011 的帖子

雞蛋我現在都日日食一隻,花膠可以6個月先開始食

男爵府

雞旦就一時時, 唔一定日日食, 但一星期都有3-4日或以上,
但日日食 :
(1)MATERNA一粒
(2)GNC葉酸400mcg一粒
(3)鈣片一粒
(4)高鈣奶一盒/鈣思寶一盒.

洋房

日日食 :
早:
(1)雞蛋兩隻(兩蛋白, 一黃)
(2)MATERNA一粒
(3)高鈣奶一盒/鈣思寶一盒
晚:
(4)安怡孕媽媽奶一杯

洋房

回覆:ka091011 的帖子

食邊隻鈣片呀?

男爵府

我食usana

男爵府

我食唔到花膠呀 !! 未有前勁like, 有左之後"文"到都想嘔, 好腥呀 !

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 睛靈勳章

rest more is ok ar

男爵府

可以食D咩 ? 呀B會大得快D ? 重D ? 長胎D ?

一日at. least 一隻蛋(蛋白),訓多d,我上次去照oscar ,BB比預期大左4 日

男爵府

可以食D咩 ? 呀B會大得快D ? 重D ? 長胎D ?

仲有魚!!!

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

等我(阿B出左世,依家26個半月了)分享下啦.....

我果時每日兩隻蛋,連蛋黃都食埋,一杯全脂奶,另外冇咩胃口食飯,所以都係食肉(豬、牛、雞、魚)同多菜(驚自己便秘),但就戒左D冇營養嘅野,味精野,茶啡都戒埋......

到3個幾月時,因晚晚起幾次身去厠所,所以先開始食花膠.......

到23週時,我自己去C+照結構,個醫生話阿B重量排68/100,但由於我自己唔係重左好多.....所以醫生叫我唔駛再每日一杯全脂奶,改為每星期2﹣3杯就OK,因阿B吸收哂,如再谷佢,怕順產會困難.....所以之後就改左個pattern,阿B係39週6出世時,有7磅半......

另外食唔食牛.......我係陀阿B時只係31-33週冇食,因都後期,怕阿B吸太多毒素,點解係33週6俾阿B呃左入醫院抽血話我有輕微缺鐵性貧血(係懷孕初期果次驗血冇ga).....咁食番牛肉又冇事.....所以我個覺點都要食少少嘅,如果真係唔食牛都要搵其他食物吸取番D鐵....

還有個人喜歡係食物到吸收營養多過食補充劑,所以我只係食過醫生開果D葉酸,係初期食左1個月左右啦.....之後都冇再食D補充劑了~
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

首頁

尾頁

跳至