自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

現在有2位小朋友的媽媽,請問是否真的很吃力?
現在心態是否覺1個就夠?
甜多或苦多呢?
希望你們能回應一下.
謝!

民房

視乎家境吧...
而且都要睇返老婆老公關係,
如果屋企關係好,
跟本問題唔大

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 15週年勳章

我係兩個仔~~~相差8年~~~即係要由頭辛苦過~~~~

苦梗係有架啦~~~但佢一笑~~氹下你~~就可以抵千苦啦~~~

男爵府

有2位小朋友的媽媽..

兩個冇咁悶,雖然有時會打交,但佢地一嗲就咩都唔記得,開心晒

伯爵府

畀面勳章

回覆:手提電腦 的帖子

睇住兩個小朋友一齊玩得開心又互相照顧愛錫對方,真係好好架,成個屋企都充滿笑聲,不過嘈起上黎都
最重要係小朋友自理能力高左,因為真係顧唔到咁多mouth:同埋性格好左,因為我大仔以前好靜內向,自從有阿妹後開朗左,多野講左,又肯分享
總括黎講係好

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

兩個都好渦心架.
熱鬧D, 開心都雙倍(咁當然勞氣都雙倍)
不過比我再揀都係要兩個. 有伴會開心D.
辛苦當然有, 但要看你自己點湊. 有d媽咪好緊張的,
小小事都好著緊.
我就咩都要佢地自己做(用眼尾及下佢有冇錯)
可以訓練佢地獨立,我又唔洗咁辛苦

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

吃力就一定多左.....但每當睇見佢地2兄弟玩時.....就覺得開心~~同埋2兄弟相差7年....所以就冇爭寵呢樣野.....大仔亦都多左個細佬....唔洗好似以前得自己一個時...咩都自己玩....好悶咁......加上我生大仔時可以太年輕......當時咩都唔識.....到生左細仔就好唔同.....所有野感受好大......我自己就覺得係甜多過苦.....我冇後悔生2個

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

有兩個好好多, 可以一齊玩, 又無人同他分享喜與悲, 一個好孤獨,

大宅

回覆:maggie0043 的帖子

我二個仔雖然都會爭野,但大家都好錫大家。生二個希望佢地有咩都有個照應。

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:有2位小朋友的媽媽..

我有3個,吾覺太辛苦

好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

珍珠宮

吃力點壓力大點但好開心

961123    發表於 12-4-12 20:43

水晶宮

好媽媽勳章

如果以我想生夠4個,2仔2女

依家大仔8.5,細女5.5...
係經濟上吃力d, 一個人搵4個人洗
其他野都ok呀,反而一個o既時候仲忙,依家2個佢地會自己玩,互補不足
當初哥哥自閉傾向,語言能力慢一年,但妹妹語言能力超高,快一年...於是乎妹妹一開始多野講時,哥哥2,3個月就追返半年

而妹妹亦因為有個哥關係,佢自理能力都好高,4歲可以自己沖涼,紮瓣,4.5歲可以自己洗頭(長頭髮到腰),綁鞋帶....

家務仲有佢2個可以同我分擔

banbanmm    發表於 12-4-12 23:08
milktealai    發表於 12-4-12 23:06
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

育兒性格勳章 畀面勳章

手提電腦 發表於 12-4-12 18:42
現在有2位小朋友的媽媽,請問是否真的很吃力?
現在心態是否覺1個就夠?
甜多或苦多呢?
我有一仔一女. 相差6年, 當年佢兩細個真係非常吃力.
要照顧大仔功課, 咩住細女訓. 真係有苦自己知.

今日佢兩大過晒啦, 大仔仲讀緊博士學位. 細女讀 f.5, 兩個都好鍚我.
所以回想當日, 已經唔覺辛苦了.

boy11  你好叻  發表於 12-4-12 21:36

男爵府

christy31400 發表於 12-4-12 18:47
我係兩個仔~~~相差8年~~~即係要由頭辛苦過~~~~

苦梗係有架啦~~~但佢一笑~~氹下你~~就可以抵千苦啦~~~

me 2

侯爵府

畀面勳章

一定 2 個,我唔想我 2 老死晒,佢一個親人都無 !

侯爵府

我兩個小朋友相差3年, 都吃力, 但又幾開心, 生兩個係我同老公都有共識, 希望到我同老公將來百年歸老, 佢兩個都可以互相照應.

伯爵府

引用:一定+2+個,我唔想我+2+老死晒,佢一個親人都

原帖由 潘高壽 於 12-04-12 發表
一定 2 個,我唔想我 2 老死晒,佢一個親人都無 !
好同意!我自從生咗細女,大女更懂事又錫個妹,個妹得4個月大,大女成日同佢唱歌,睇見都開心。希望我老咗,佢地有商有量,有乜事傾下都好。

男爵府

我揍大兩個好辛苦,因為我無人幫, 就算一個病,半夜都要全家出動,甜同苦一般一般

伯爵府

引用:我有3個,吾覺太辛苦 +

原帖由 szehang420 於 12-04-12 發表
我有3個,吾覺太辛苦
你教下我奌分配時間啦。我準備做全職媽媽湊2個,奌可以又做家務又煮飯又湊佢地?

男爵府

陪月勳章

有兄弟姐妹對成长健康好多

首頁

尾頁

跳至