跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:我當時都係好擔心佢唔識講野架。好彩當時早

原帖由 babyfayeface 於 14-06-18 發表
我當時都係好擔心佢唔識講野架。好彩當時早發現,到健康院時撿查再作評估再得到政府安排之後既言語訓練,到 ...
我係好擔心呀~因佢連爸爸媽媽都唔願意講……我一定會同健康院姑娘講,等佢同我囝囝做評估先……
想問做完評估,如發現有問題,係政府轉介你去言語中心?咁點解會入左愛鄰既?

民房

回覆:粵南信義會腓力堂愛鄰幼兒學園

當時我仔二歲左右,健康院都發現仔仔有言語遲緩就幫我地申請做政府評估,因都要等一輪時間,我當時又心急,咁岩同事個仔仔同我case一樣,佢介紹左我去私家做訓練,因佢仔比我仔大一歲左右,佢私家做完唔洗十堂,佢個仔講野叻到不得了我先去試,當時比左錢做評估再做十堂訓練,到第十堂都未好似我朋友個仔咁理想,所以無再join...而呢段時間,我諗都差不多3歲左右,政府排左第一次訓練比我仔,之後我仲比埋私家報告比政府評估嗰邊,二邊出黎結果都一樣係咁慢,姑娘就叫我比心理準備排兼收學校,我當時仲好怕係的咩學校,但姑娘話小朋友著想係大前題,想小朋友好就要比小朋友讀呢的學校有一定性既訓練,但其實都係一間普通學校,唔係的咩特殊學校,而且定時會有治療師到校幫小朋友做訓練,而家仲有30分鐘,家長又可以一齊出席去同小朋友玩,但佢仲講要讀又未必一定讀倒,有學額的,都係要排的,排左有位就要讀,後黎姑娘比我睇的學校,嘩....原來近我家之餘,又係我當時想幫仔報n班,可惜當時無位,無收到我仔,所以讀左令一學校。而且比我想像中好的一間學校 。

民房

回覆:Kimlong 的帖子

我諗返當時我仔2歲都係講媽同要,跟著就係同發脾氣,再加埋的手指指,都係唔多說話的。

別墅

引用:我諗返當時我仔2歲都係講媽同要,跟著就係

原帖由 babyfayeface 於 14-06-19 發表
我諗返當時我仔2歲都係講媽同要,跟著就係同發脾氣,再加埋的手指指,都係唔多說話的。

...
一樣呀~淨係喊同發脾氣囉~我都好頭痛,見左好多間n班都唔收,愛鄰我都有排呀~不過我個仔3個月時先排,所以遲左
嘩……原來排評估都要排咁耐架……我諗住好快就同你做添咁即係要等

民房

回覆:Kimlong 的帖子

係架,你都知排政府既野都係要等架啦。所以如果家庭入息許可,政府一樣照排,而令外可出去私家做左評估再作考慮做唔做訓練。因一堂都算貴的。但真係有問題就要快的解決左先,都算係黃金時期,早訓練可以快的追返的言語。而我仔可趕得切k1入讀愛鄰做訓練亦很感恩,因政府都話排住落去,未必大半年就入倒校,有機會做插班生。

別墅

引用:係架,你都知排政府既野都係要等架啦。所以

原帖由 babyfayeface 於 14-06-19 發表
係架,你都知排政府既野都係要等架啦。所以如果家庭入息許可,政府一樣照排,而令外可出去私家做左評估再作 ...
明白,真係唔該曬你……我會同健康院講架喇,等睇下姑娘點做啦

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章

引用:係架,你都知排政府既野都係要等架啦。所以

係架,你都知排政府既野都係要等架啦。所以如果家庭入息許可,政府一樣照排,而令外可出去私家做左評估再作 ...
兼收老師真係幾好
朋友仔仔不是兼收位,
見佢講野唔叻,都帶堆佢去上堂

複式洋房

請問這間學校校園寬敞嗎?

複式洋房

回覆 babyfayeface 的帖子

請問這間學校校園寬敞嗎?

民房

回覆:粵南信義會腓力堂愛鄰幼兒學園

可以到校參觀。。每人觀點不同。。我感覺可以接受。。。我睇倒每個小朋友返學放學都會開心。。。而且最緊要老師每一個都有愛心同教好小朋友的心。。。

民房

回覆:babycherry22 的帖子

寶寶一出世有出世紙就要排

大宅

回覆:babycherry22 的帖子

你好!

請問愛鄰幼兒園語文教學如何?有外籍英文老師及普通話課嗎?

謝謝!

子爵府

引用:你好!請問愛鄰幼兒園語文教學如何?有外籍

原帖由 rtt@kaikai 於 15-11-03 發表
你好!

請問愛鄰幼兒園語文教學如何?有外籍英文老師及普通話課嗎?
請問你係咪收到信?你幾時交表架?

複式洋房

回覆:kit2011312 的帖子

2014年8月報名,琴日收到學校電話叫今星期六見面~

複式洋房

回覆:LTY419 的帖子

打錯,應該係2013年

子爵府

引用:打錯,應該係2013年 +

原帖由 LTY419 於 15-11-05 發表
打錯,應該係2013年
唔該晒

複式洋房

2月6日, 18/19 年N班唔知有沒有機會IN?

大宅

回覆:longlongching 的帖子

2月出世好大機會架!

複式洋房

回覆 C9Ma 的帖子

6/2,報名, 18/1出生^^

大宅

引用:回覆+C9Ma+的帖子6/2,報名,+18/1出生^^

原帖由 longlongching 於 16-02-18 發表
回覆 C9Ma 的帖子

6/2,報名, 18/1出生^^
跟收表日期排。我囝囝6月出世排唔到!

首頁

尾頁

跳至