2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有少少心理壓力..又好多野擔心
但個心都有0的開心,但又唔敢開心到出面喎

別墅

畀面勳章

2CupsOfT 發表於 12-4-13 11:27
有少少心理壓力..又好多野擔心
但個心都有0的開心,但又唔敢開心到出面喎 ...
同情你之前既遭遇...
恭喜你今日發放好消息....個天一定要送比你既bb, 你就唔駛擔心咁多la....
心情盡量放鬆d....正面d , 有無同老公講左先???

男爵府

ada91 發表於 12-4-13 11:46
同情你之前既遭遇...
恭喜你今日發放好消息....個天一定要送比你既bb, 你就唔駛擔心咁多la....
心情盡量放 ...

就係之前0既遭遇令我今次好多野擔心..擔心同上次一樣啦..touchwood先..擔心陀唔穩啦,因為醫生話at least要3個月身體復完番先可以再有...我0岩0岩人流後夠2個月咋,就check到有4週喇..
我都想既來之,則安之呀..上胎由有左一路擔心到做人流,希望今胎真係可以放鬆去享受,其他野交俾個天決定啦
我老公知道呀,佢好緊張呀...攪到大家都好緊張咁

男爵府

好媽媽勳章

2CupsOfT 發表於 12-4-13 11:55
就係之前0既遭遇令我今次好多野擔心..擔心同上次一樣啦..touchwood先..擔心陀唔穩啦,因為醫生話at least要 ...
我第一次有係做結構時發現佢走左.
我個女依嫁22個月了. 加油ar .
唔好咁操勞多多休息啦.
依嫁都同大家一樣係1212 既媽媽

[img]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1140.snc4/148200_10150131167720097_628700096_8080620_3354178_n.jpg[img]

男爵府

小兔咕 發表於 12-4-13 12:05
我第一次有係做結構時發現佢走左.
我個女依嫁22個月了. 加油ar .
唔好咁操勞多多休息啦.

sorry..提起左你傷心事呀
你第二胎係點樣克服陰影架?我而家成日都好擔心會好似上一胎咁..

男爵府

好媽媽勳章

2CupsOfT 發表於 12-4-18 09:51
sorry..提起左你傷心事呀
你第二胎係點樣克服陰影架?我而家成日都好擔心會好似上一胎咁..
...

同我同期我老公屋企有3 個親戚都係大肚, 所以去所有gathering 就會見到人地既肚越來越大,
個個都問佢地野, 但係自己就坐埋左一邊, 人地可能係唔想提起我既開心事, 但係自己呢就好難過, 覺得好似isolate 左咁, 到人地果d 出世,擺滿月更加頂唔住!咪成日係人地面前忍番到屋企閂埋門/ 上左車狂喊,
你話10周8 周我仲可能接受得到, 但係去到呢個stage 真係好難接受, 仲要邊有咁多小朋友係度提住.
最後我產科e生介紹我去左睇家庭輔導.

因為我知自己當時心態心情都唔適合在有小朋友住,我唔想新既bb 做舊既bb代替品(要視佢地係獨立個體), 因為拕bb 有風險, 如果我用呢個心態再去有bb , 萬一再小x 就一定痴線.
攪掂曬d情緒同埋睇法,至再去有bb , 成個過程攪左成年.
睇輔導唔係睇好多次, 同埋好耐, 只係3次. 但係發現, 然後要面對自己有問題, 自己決定解決,再去搵人輔導既過程既係最長. 因為我頭果2 個月完全唔覺得自己有任何唔開心同埋覺得自己絕對睇得開既.
[img]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1140.snc4/148200_10150131167720097_628700096_8080620_3354178_n.jpg[img]

男爵府

小兔咕 發表於 12-4-18 10:10
同我同期我老公屋企有3 個親戚都係大肚, 所以去所有gathering 就會見到人地既肚越來越大,
個個都問佢地野, ...

係呀..我都好明白你感受,我都係結構第二日就人流喇..當時都已經FEEL到胎動啦,無左之後真係好唔開心
但我就好0的..我抖左兩星期就番工喇,之後都無喊LU..可能接受左BB去左另一個世界仲開心,唔洗0黎呢個世界受苦啦

而家你再有左一定要堅強呀,同對BB有信心呀!!我都學緊對BB有信心..大家一齊加油啦
你而家週數係唔係同我差唔多呀?希望我地過兩週一齊可以見到閃閃,一齊擁有一個健康GE寶寶

男爵府

好媽媽勳章

我呢個係第3 個了
第2 個依嫁22個月. 佢聰明又可愛. (我自己覺得)
我呢個係speacial case 來既,其實最快, 同快正常就係忘記, 但係果期周圍既環璄唔容許...
所以就要面對.. 要面對的確不易.

不過好多時因為得來不易, 就會更珍惜.
我下星期覆診. 有7 week ^^
希望今次順利啦.

別墅

回覆 2CupsOfT 的帖子

我同你差唔多,新年前先係醫院用藥排左個胎出黎,到依家岩岩三個月,即係有呢個b的時候都未夠三個月!

我果陣18w4d去例行產檢發現阿囡冇左心跳,
休息左兩個星期就返工喇!頭兩個星期係最難受架!
因為岩岩遇正新年,人人都開開心心,但係我就只可以留係屋企,

而返工又係另一個大挑戰,因為我d學生d家長都知我有左,
岩岩返工果幾日真係最辛苦,唔少家長都走黎恭喜我,
但係我個人都ok正面,我會安慰自己,阿囡想我專心讀埋書先返黎,
當然中間我都會間唔中喊,尤其我有兩個同事同我預產期差唔多,
而且我仲有同之前果班準媽媽一齊出去,見到人地個肚咁大都會諗起,
我相信個天要阿囡走,一定係有原因,佢一定會有另外安排比我。

所以今胎我一樣會做返之前ga野,當然要注意要小心ga都要留意,
但係唔會比太大壓力自己,所有野都隨遇而安喇,反正好多野唔到我地控制!

你要加油呀,唔好諗太多,好好照顧自己同肚入面個bb,
仲有成班姐妹同你一齊擔心一齊分擔架!

別墅

回覆:兩個月前20週做左人工流產,而家又驗到有左..

恭喜你,我本來都係12月mama, 不過到7週時胎沒有長過,係空心胎,剛食葯流產,惡露仲未清,已好想快d再懷孕,好心急想d為仔仔添細佬妹,我打算調理2個月後再試,但經過今次會有少少陰影
But anyway, 祝福你今次順順利利,bb健健康康

大宅

maney_wong 發表於 12-4-21 19:25

我同你差唔多,新年前先係醫院用藥排左個胎出黎,到依家岩岩三個月,即係有呢個b的 ...
加油!萬事都要小心為上

男爵府

引用:我呢個係第3+個了第2+個依嫁22個月.+佢聰明

原帖由 小兔咕 於 12-04-18 發表
我呢個係第3 個了
第2 個依嫁22個月. 佢聰明又可愛. (我自己覺得)
我呢個係speacial case 來既,其實 ...
我今胎雖然擔心,但我都會好好珍惜架
今日去照超聲波,未見到心跳,但見到胎囊同卵黃囊都好開心喇,過多十日再照閃閃,希望到時可以見到啦
你都要加油呀,bb一定痴實你架

男爵府

引用:回覆+2CupsOfT+的帖子 我同你差唔多,新年

原帖由 maney_wong 於 12-04-21 發表

我同你差唔多,新年前先係醫院用藥排左個胎出黎,到依家岩岩三個月,即係有呢個b的 ...
係架,bb其實佢唔想出世之後你會因為佢可能要受苦所以早啲選擇離開,我都係抱住呢個信念先可以快啲開心番
我可能做唔到咩都唔諗,而家失而復得,緊係唔想再失去,所以都俾左唔少壓力自己,你有無呢個感覺?
我地經歷相似,大家一齊加油丫

男爵府

引用:恭喜你,我本來都係12月mama,+不過到7週時

原帖由 karenbabe 於 12-04-22 發表
恭喜你,我本來都係12月mama, 不過到7週時胎沒有長過,係空心胎,剛食葯流產,惡露仲未清,已好想快d再懷孕 ...
你要好好休息呀,當坐月咁,調理好身體bb好快番嚟你度
我今日流啡即刻去照下,都俾醫生嚇可能會個胎唔長,因為個胎細喎,不過我知自己遲排卵就定啲,而家暫時照到胎囊同卵黃囊咋
我今日有問醫生,之前佢話我人工流產後最少要三個月後先可以再試,咁我只係嚟左一次m就有喇,我問佢其實得唔得,佢話原來3個月主要係用嚟心理復原架,所以你要快啲開心番,順其自然,諗多啲開心嘢,唔好心急想要番,如果好似我咁快又有左,講真心理質素都幾差,因為真係有陰影,咩都怕餐飽,係要照us先會安心到,唔好學似我呀

別墅

2CupsOfT 發表於 12-4-24 21:33
係架,bb其實佢唔想出世之後你會因為佢可能要受苦所以早啲選擇離開,我都係抱住呢個信念先可以快啲開心番
...

講真,我話唔擔心會再冇左個b就係假ga,尤其上次我咁大週數阿b先走,但係我上個月見左醫生,醫生都講左,我好大機會係因為抽絨毛所以先冇左阿b,所以我會安慰自己,依家知道唔係我同老公ga問題,只係我地同阿b有緣冇份,今次個天比返個bb我地,一定唔會再有事!
加油呀!今次阿b一定會痴實我地架!(我日日都有同佢打氣架!)

首頁

尾頁

跳至