少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔近排成日尖叫,即使響公眾地方例如餐廳及地鐵,若有少少不滿都會大聲尖叫,令到我地好尷尬,想問下有冇解決方法?

大宅

回覆:小朋友常尖叫令我好頭痛

我個仔而家七個半月又係甘,我都覺得好煩惱。你仔仔幾大?其實係咪個個小朋友都係甘架?點先可以stop佢?有無媽媽可以分享下(^-^)

別墅

我孩子四歲,他從小開始,一興奮就尖叫,慢慢長大懂事就好很多。現在玩得太投入也會,只是不太利害。我聽醫生說很多孩子都是這樣的,過一段時間就自然不做。我沒認真撟正,只是孩子一尖叫,我就心平氣和地題醒他這樣很吵,很擾人。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

冇得stop. 只能夠同佢講唔好尖叫, 但小朋友好多時只會有佢自己一套, 佢地唔知咩叫尷尬, 過左呢段時期後就會好d 架啦.

以前我都怕瘀, 而家我都算啦, 因為我老公話個個人既細路都係咁, 我根本唔駛覺得自己有問題... 同時我又唔想下下因為我自己怕瘀而要同小朋友妥協, 遷就得佢太多只會令佢變本加厲, 第日仲難搞.

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我個囡而家19個月都係咁, 我會同佢講"no", "noisy", 公眾場所唔可以大叫

珍珠宮

我個仔從小到大都好少大聲尖叫,不過唔完全係教出來,都有d係本性,但都會間中有,佢叫時,我會stop佢,話比佢知咁樣好吵耳.
其實多數BB都係咁!只要有教佢唔好,同當佢用尖叫來要求時,唔好滿足佢,同時教佢用正確方法來作出要求,慢慢小朋友一定會學懂,但真係要耐性!

珍珠宮

女女兩歲,一發脾氣就尖叫,尤其daddy 在場,仲誇張。

jloklok  哈哈 我個仔都係呀  發表於 12-4-15 22:42

大宅

多謝各位媽咪分享自己嘅經驗,因為我個仔下個月便兩歲,希望我可以用正面態度去面對佢嘅trouble 2!

子爵府

引用:多謝各位媽咪分享自己嘅經驗,因為我個仔下

原帖由 kinoko 於 12-04-14 發表
多謝各位媽咪分享自己嘅經驗,因為我個仔下個月便兩歲,希望我可以用正面態度去面對佢嘅trouble 2!:sickmi ...
我個仔就來14個月,昨天play group 有個博士旁觀來做評估,下課後我同佢講我覺得好困擾,我覺得個仔好煩(其實我唔想咁諗),我好唔開心,佢同我講咗好耐,佢話我個仔已經進入咗trouble 2,我話有排都未两歲喎,我咪有排受?佢安慰我話當佢讀書(n1/k1)開始學紀律就會有改善,忍耐下,唔好諗住佢平時都識嘅野點解要佢做時又唔做,千奇唔好諗佢突登玩對抗,其實佢都有情緒,大人都唔係你講咩都照做,何況bb,所以大家一齊努力

大宅

回覆:quarterday 的帖子

大家一齊努力~

侯爵府

BK Milk勳章

我個仔都係尖叫王 大家一起努力呀

男爵府

我個囡就快兩歲,最近都係成日尖叫,好煩

大宅

BK Milk勳章

你有冇試過同佢講「你尖叫令媽媽隻耳仔好痛,媽媽好唔開心呀?」佢會唔會因為你唔開心而停止尖叫?又試者你有冇試過直接同佢講,要佢用言語黎表達,唔好只尖叫?
有時亞仔尖叫時,我就會好細聲在佢耳邊同佢講「咮~ 細聲D...我地一齊講野細聲 D 好冇?」佢又真係會STOP 左,好留心咁聽你講乜(可能佢八卦掛 ),你都試下,睇下WORK 唔 WORK ^^

首頁

尾頁

跳至