爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想裝合法隔熱膜,都會去驗埋,想問下係吾係裝左會有少少「蒙」?

洗吾洗自己洗定玻璃先,有d三k多d,最貴有d要成六、七k,值吾值,效果分別係未咁大?

子爵府

回覆 Evan 的帖子

我2星期前O係YAHOO團購買o左呀....佢自稱日本子彈火車同香港disneyland hotel 都係用佢, 合法又有TD的approval letter wor......佢都寫原價係6-7k, 但我買o左3千幾....於是我就買o黎試o下,但我仲未有時間去貼呀, 可能要下星期!
我未買時打去問....佢話透光達95%, 貼o左之後可以揸去TD check,如果唔批就refund....

大宅

Re EVAN,

Make sure 透光達95%.

車主勿改裝暗色車窗玻璃

運 輸 署 提 醒 汽 車 車 主 不 要 改 裝 其 車 窗 玻 璃 , 並 須 確 保 所 裝 配 的 安 全 玻 璃 的 透 明 度 能 使 車 內 人 和 物 皆 清 晰 可 見 。

運 輸 署 發 言 人 表 示 : 「 道 路 安 全 ( 車 輛 構 造 及 保 養 ) 規 例 要 求 車 頭 擋 風 玻 璃 的 透 明 度 須 為 百 分 之 七 十 五 或 以 上 , 而 側 窗 及 後 窗 玻 璃 的 透 明 度 則 至 少 為 百 分 之 七 十 。

如 車 主 違 反 有 關 法 例 , 其 行 車 証 將 會 被 吊 銷 。

男爵府

回覆 mini_cc 的帖子

期待遲d你份試用報告.....

子爵府

回覆:Evan 的帖子

Ok!

原來透光率係全車91%呀!! 我之前記錯

複式洋房

禁止訪問

回覆:請問有無隔熱膜經驗分享。

大宅

leanna~ 發表於 12-4-24 12:42
3M,要無咩色嗰隻,之後寄信去政府部門申請驗車,等收信就拎去紅磡定九龍城碼頭驗!
貼呢啲要隔價!

...
去政府部門申請驗車? 咁大鑊, 你make sure 之前無其他改裝野架呵? 如有, 全部還原先. 你好似揸左去最嚴格地方去驗車.

禁止訪問

引用:+本帖最後由+oyasumi2002+於+12-4-24+12:51

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 回覆:Evan的帖子

合法的隔熱貼好似透明,不如吾好整我整左3m不合法但不過份的顔色,幾年都冇比抄牌,但驗車过吾过到就吾知了,未洗驗住!

你去3m專門店睇吓啦!

別墅

下面是相關法例
http://www.td.gov.hk/filemanager/tc/content_1178/glass.pdf
自己架車上年初已貼3M紙,一日攪掂,店舖代我入信運輸處,
約兩星期收到運輸處驗車信,自行打去約時間驗車,最後當然全部合格,出晒合格證明信,自己是滿意的。

註:上年初我貼時還跟據2009年法例,而家看2012年,已再次放寬

別墅

補充:我是貼晒11隻窗,包括大銀幕

別墅

回覆 vet 的帖子

隔熱能力
同意透光率有一定影響
但透光率是與阻隔UV無關
能阻隔UV是隔熱的因素之一

http://solutions.3m.com.hk/wps/portal/3M/zh_HK/Automotive_Home/Main/-/professionalService/autofilm/

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 回覆:edmondlui的帖子

原來而家放寬了,仲一定要驗車,真係吾知!thank you

別墅

回覆 vet 的帖子

其實是....
好多先進國家在環保原則下都容許用深色玻璃,所以好多水貨車都是深色玻璃,無記錯好似是25%透光率,
發展中國家直頭無管制,而香港有關法例成日俾人話落後,所以你看到相關條例不斷修改、放寬。

當然,好多水貨會用不合格或未得到運輸處認可玻璃,風險是遇著查車有權要你去驗車,而有關保險在索償時都會有問題(可查看車保條款)。

有錯請指正

複式洋房

leanna~ 發表於 12-4-24 13:38
我原廠車,無改裝,怕咩?
同埋好似淨係用儀器check玻璃,無check其他嘢!

...
之前去政府驗玻璃,佢地只會check玻璃,唔會開頭,睇內籠。除非你對鮑魚好外眼 ...

禁止訪問

引用:合法的隔熱貼好似透明,不如吾好整我整左3m

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 回覆:leanna~的帖子

我也是啊尤其做完cps

首頁

尾頁

跳至