親子旅遊

跳至

首頁
12345...52

尾頁

子爵府

繼上次台灣桃園行,今次又為個仔仔編排另一五日四夜親子行程,當然去的地方一定要有溫泉、樂園、農場及景點。最後選了台中,其實正確來說今次主要是在南投,不過就跟一般港人的叫法,叫台中,即是台灣中部而巳。
同上次去台北一樣,借這個BK平台為自己作一紀錄,也好分享第一次準備去此熱門景點旳爸媽吧。先入行程日誌,然後再說行程酒店及交通安排,最後總結

溫泉:浸於溫泉渡假酒店
樂園 :玩於九族文化村
農場:看羊咩咩在青青草原
景點:日月潭,清境

自己對台中不及台北熟悉,希望其他爸媽多多指教。

fionaleung43    發表於 15-4-16 23:20
tyz1234    發表於 14-9-5 18:02
Bo^.^Bo    發表於 14-2-19 16:24
fatmth    發表於 13-9-2 14:30
ming418    發表於 12-5-21 12:30
sweeticandy  6 月尾我地一家三口都會去台中.. 謝謝你的資料..  發表於 12-5-21 09:49
sweeticandy   好靚~  發表於 12-5-21 09:46
懶亞媽  我正想要呢d 資料   發表於 12-5-2 16:07
htts    發表於 12-4-17 11:14
KooKoo  我今個暑假都plan去九族, 日月潭  發表於 12-4-16 15:54
ET0626  好靚, 期待續集  發表於 12-4-15 20:47

子爵府

回覆:台中親子遊,溫泉、樂園樣樣齊,第一次自由行入來分享

Day 1:中午機,撘港航預定必delay,又估中delay了一個多小時。過關人山人海(第二航廈一般旅客多很多人)過得關來已是四點多,坐接駁車到桃園高鐵站,趕得切坐四點半個班高鐵車到台中,約四十分鐘後已身在台中烏日高鐵站。

再坐的士十分鐘左右,已身處第一日目的地。

呢間酒店位於山中,我訂間房大窗可以望到台中夜景(睇睇下面個幅夜景相,遠處就是台中)。房內已有大大個溫泉缸,足夠阿仔游水。唔喜歡房內浸、酒店提供一個戶外(唔比映相)泡溫泉SPA,有幾種唔同温泉種類(藥泉、冷泉、高溫泉)。末玩夠可以去花園溫泉SPA(睇下面幅相)繼續,旁邊重有一個標準游池,很正。

Shirleykai  是在台北桃園下機??  發表於 14-7-24 14:17
myaurora  pls pm hotel details, thanks  發表於 14-7-24 11:59
square72  Pls pm hotel detail to me~ thx  發表於 14-2-17 22:54
bear1202  please can I have the hotel details of your trip. many thx  發表於 14-2-8 13:05
mimuib  can u pm me the detail ?  發表於 14-2-5 02:26
Apple1  可否pm 酒店資料,謝謝!  發表於 14-1-28 03:33
viandes  可否pm酒店資料給我!謝!  發表於 13-12-28 18:00
tszdaddy  可否 PM 這間酒店資料給我嗎? 謝!!!  發表於 13-12-27 14:56
maymayin  可否pm旅館資料給我嗎?thank u  發表於 13-10-24 10:06
lgc1225forever  請幫忙PM溫泉旅館資料給我, 唔該你  發表於 13-10-21 17:18
mama915  請幫忙PM溫泉旅館資料給我, many thanks!  發表於 13-6-2 01:37
ka1714  可否 PM 這間酒店資料給我嗎? 謝!  發表於 13-3-1 18:37
Smilesun  想問房內溫泉是露天的嗎?  發表於 12-9-18 12:58
maggielau0705  可給我這間酒店資料嗎?THX  發表於 12-9-9 19:17

子爵府

台中親子遊,溫泉、樂園樣樣齊,第一次自由行入來分享

Continue..Day 1
酒店有個小型波波池同遊樂室,勝在冇乜人。另酒店的佈置看得出花了不小心思,很有曰本味。
是夜,就在酒店附設的日本餐廳食晚餐,NTD670(連10%稅)大人,NTD165小朋友連稅任食任叫,以為呢種任食的一般都是次等貨色 ,結果錯了,所有的都是新鮮做,食佢嘅天符羅和魚生已值回票價,埋單兩大一小若港紙四佰多些,在酒店食算超便宜了。

一間無敵夜景兩大床溫泉房,室內室外溫泉泳池,臨走時有人向你揮手送別,如此渡假溫泉酒店,你願意付多少住一晚?遲些開估。

Shirleykai  想要酒店資料  發表於 14-7-24 14:18
vickinguk  可否PM酒店資料嗎? 我一家都會於8月去台中呀, 些些!  發表於 14-7-14 11:41
happy_yuenyuen  我都想要酒店資料, THX板主!  發表於 14-5-2 18:37
debbycheung  想要酒店資料,謝謝  發表於 14-3-31 23:33
cobey  可否PM酒店資料嗎?那酒店很美  發表於 14-3-19 01:14
munce  Please let me know which hotel it is? I have not booked hotel for my 2 days at Tai Chung yet. THANKS  發表於 13-3-19 15:13
cocokan2004  可否PM酒店資料,謝謝.  發表於 13-3-9 02:03
paklok  清新一流!!  發表於 13-2-27 13:49
vinvillalee  可以PM 酒店資給我嗎?謝謝  發表於 13-1-3 12:55
ming418  間野好靚呀 !!!!  發表於 12-5-21 12:32
sweeticandy  間酒店好正呀.. 可以PM 給我酒店資料嗎.. 謝謝..  發表於 12-5-21 09:51
TOKIN    發表於 12-5-2 18:05
KooKoo  噢....你呢間酒店好正呀, 我仔見到實唔願出去其他地方玩   發表於 12-4-16 15:53

子爵府

台中親子遊溫泉、樂園樣樣齊,第一次自由行入來分

Day 2

一早起來,食個早餐,游個早水再浸浸溫泉,那就中午了。坐酒店shuttle回高鐵開始自駕遊(順道去高鐵站旅遊中心攞料,睇睇如非自駕怎安排交通,遲些同大家分享)。取車前行去新烏曰站,去紙箱王門口拍個照,跟着去旁邊鐵路故事館參觀,如小朋友是火車迷就不容錯過了。

第一站彰化扇形火車庫,此站如小朋友是Thomas火車迷,就非去不去,這種火車庫是碩果僅存的了,可惜今次見唔到佢調動,唯一點點的失望。

話咁快已是三點,通常從台中去清境要2個幾小時,看GPS計算出來只須一個半小時,有冇計錯?

結果去到清境時才430分,原來GPS冇計錯,原來從台中去行高速真係唔遠,比上次從高雄到墾丁還要短。
途經old England,當然要係門口拍個照。

跟住就去今日住宿-雲海觀景渡假旅店。Book呢間因為佢有兩層(樓中樓),我個小朋友一定喜歡,另佢嘅觀景房可以看到日出,這就不用一清早出門看日出。但沒有日出照片可分享,原因?睡過頭!
雖此民宿屬中價,但外表看來也不懶,露台看出去也美極了

子爵府

Day 2- Continue

至於呢間房內隴都算整潔,雖沒有特別華麗的裝飾。

阿仔在樓上樓下走來走去,很快又到食飯時間。聽聞國民賓館內有間餐廳牛扒不錯,就去試試。

不差但也不能說好,比3粒星。反而那片帶芝士味的麵包郤有驚喜

食飽後已有睡意,打道回民宿睡覺去也。

子爵府

Day 3

原本站在露台看日出,但一覺醒來,窗外的景色已變成這樣

時間還早,吃過早餐便往合歡山出發。出發前先到71買些零食,所有的包裝食品都因氣壓變得漲卜卜的,末上到最高處已拍一聲袋也破了。順帶一提,這個爆谷很不錯,回來時買了一大桶。

經過九曲十三灣,約30分鐘到達最高處,3275公尺的武嶺。很佩服當初起公路的人,雖然他們是被日本兵強迫起這條全台最高公路,但沒有他們的犠牲,今天大家就看不了如此美景

跟着回程去另一香港人熱點,青青農場。那天沒有羊咩show,但滿山都有羊咩很忙碌地食草,而這個農場又實在很美,有種飄零燕般的場景。同阿仔騎騎馬仔,hea住行很舒服

在農埸旁邊的食市食過牛肉麵,便行行清境旅遊中心,沒有什麽好買,放棄瑞士花園,起程朝去日月潭方向去也

去日月潭這條路會經過埔里,當然要須道遊遊。本想去埔里酒廠,但此景點似乎小朋友興趣不大,反而另一景点會同我今次最後行程的景点相呼應的,所以棄酒廠,去另一埔里著明景点,就是埔里紙教堂.

我想此景点不是賣弄她的風景,她存在是代表人與人的关心。看教堂掛着一句句對地震災難人民的祝福,不分國籍的互相關懷,很感動。教堂周圍佈置也很緑化的, 行得很舒服.

子爵府

Day 3 - Continue

感動過後,便起程去此行程逗留得最長的一間旅館(兩晚咁大把). 之前找日月潭的旅館也很費神,因本想住酒店類的,但發覺那裏比較像樣的也要一仟五、六佰元港紙,更加不用說什麼涵碧樓這些五星級酒店了。結果,找到了一間綱上口啤不錯,位於伊達邵的民宿,因住兩晚本來只book了一間沒有湖景的普通三人房, 但checkin時忍不住問問民宿主人湖景房除湖景外, 跟我將要入住的有什麼不同?他說帶我去睇睇吧!我就帶埋個仔去睇, 結果闖禍了.

mouth:mouth:" />

我見到如下的房間連按麾浴缺及那無敵碼頭湖景

阿仔當著民宿主人嚷着說:「就住這間啦!大呀,好靚呀!去旅行嘛,開心D嗎!」.心想去interview小學時唔見你那麼主動發言,宜家對着陌生人就敢大大聲. 我原本那間三人房都只不過約港纸750一晚,,呢間要成double價錢, 住兩晚足足贵咗一倍。結果,我猶豫之際民宿主人就給了我一個驚喜價, (sorry, 我不說價錢了,大家有機會住呢間去到時才跟老板問優惠吧!).

安頓後,又到晚飯時間,經民宿主人介紹去了附近的餐廰食飯,四菜一湯盛惠NTD700元,當然也要嘗嘗呢度出名嘅總統魚, 一條就要NTD600元,不便宜。好食嗎?淡水魚來說算很鲜美的,不過條魚很多骨,小心食.

晚上的伊逹邵很寧靜,問民宿主人晚上有什麼可去,他說去看螢火蟲。也好,不過要走黑埋埋的山路及沒有帶蚊怕水,反正在沙巴也看過了,都是早些睡,好準備明天九族之旅吧!

yingtim  可否 PM 有關民宿資料給我,too?  發表於 14-2-18 14:58
evon688  我想要呢間民宿資料,可否 pm 我呀? thx  發表於 14-2-15 13:05
miranda0311  請pm 民宿資料, 謝。  發表於 13-5-9 13:40
ka1714  可否 PM 有關民宿資料給我嗎?  發表於 13-3-1 18:42

子爵府

台中親子遊溫泉樂園樣樣齊,第一次自由行入來分享

DAY 4

一早起床,先上民宿頂數吃早餐。在民宿頂層看日月潭又是另一景緻。民宿早餐雖不多選擇,但有中有西也可以了。頂層有個飲茶的地方,看得出民宿主人都很享受生活.

本想開車去九族鑬車站,但民宿主人提議走路去。果然沒介紹錯,從民宿走路到鑦車站只十五分鐘,沿途風景很美,行得很舒服。

路上經過叧一旅館,外表不錯.

一邊行走步道,一邊欣賞日月潭,樂事。

個鑦車站也很有氣勢

有些人只坐鑦車,入閘時記得走蓋手印通道。我買了九族文化村入場券,這已含鑦車費,不用額外再買鑦車票, 入閘時走另一不蓋章通道。那天人不多,傳聞的陸客不見跡影, 幾乎不用排隊已很快上到鑦車了.

不得不說,從高空看日月潭又是一番美麗景像

撘了十多分鐘已到另一山頭. 已買九族入場票可以入場後再乘多一程鑦車到九族的機動遊戲的地方.

呢程在九族內的鑬車沿途風景也不錯。

整個九族文化村分三個部份, 即原居民部落區,主要看原居民表演

歡楽世界, 即機動遊戲

歐洲花園, 台劇取景處

子爵府

Day 4 - Continue

呢期樂園正用緊海賊王做主題(呢個漫畫台灣比香港熱得多), 成個樂園滿佈佢影子.

小朋友當然去歡樂世界嘅阿拉丁廣場

大人當然要去毆洲花園拍拍照

行完歐洲花園已是4点了,看來沒有時間再去原居民區看九族文化及表演了,唯有在鑬車高處看吧!

今天已不多遊客了,看來要認真走走整個文化村,一天也不足夠.

是夜,開車到日月潭另一旺点食飯,水社.

水社比伊逹邵熱鬧些,商鋪也比較多。走了一圈找食,也許那天不多遊客,每間歺廳都是一、兩枱食客,唯獨有一間坐滿人,Pot氏理論,多人的餐廳不包証好食,但食物必相對地新鮮. 好,剛好有一吉枱,就入去試試吧

健康的豬肉火煱

呢個豬腳是必食推介

還有一個忘記映相的什麼古法豬肉粒蒸飯, 也是個人推介

至於佢個招牌邵族麵就覺得淡口了一点,沒有什麼味道.

加多一碟靑抄菜,埋單NTD600多元.不貴.

呢間就叫做阿榮...

今日雖只去了九族,但也很累了

Contiune to Day 5.......

相太多,預唔夠位,請轉去page 2.

ET0626    發表於 12-4-18 18:39

別墅

回覆:台中親子遊,溫泉、樂園樣樣齊,第一次自由行入來分享

日月潭住邊間民宿?

KooKoo  我都好心急想知住邊間   發表於 12-4-17 15:15
potpot  等等,呢間又係另一驚喜,遲些公佈  發表於 12-4-16 19:13

大宅

台中的是否清新溫泉度假酒店?

子爵府

畀面勳章

很有興趣知多d, 謝謝你的分享

子爵府

smallpig 發表於 12-4-16 14:26
台中的是否清新溫泉度假酒店?

全對!

唔該哂提醒. 呢間真係唔錯的酒店, 昨天問大家願付多少錢住一晚. 開估 - 我是用小於HK1200就book了呢間兩大床(我相信它是四人房來的) 兼有溫泉,對我覺得最超值的是那間房有個無敵180度台中夜景,那晚對着此夜景真捨不得訓.

sweeticandy  謝謝.. 等我..SEARCH 一下先.  發表於 12-5-21 10:12

男爵府

potpot 發表於 12-4-16 19:08
全對!唔該哂提醒. 呢間真係唔錯的酒店, 昨天問大家願付多少錢住一晚. 開估 - 我是用小於HK1200就 ...
之前我都有book過呢間酒店...因到最後想留多晚係清境所以取消左
佢有個 1泊2食仲抵.....5400台幣 包埋早晚餐(旳餐仲係日本料理).....為返港幣都1500有找

下次再去可以住返呢間野

potpot  真底住  發表於 12-4-17 15:49

大宅

potpot, 你的資料很詳細,又有相片提供,真的好極了!很期待你餘下行程的分享。謝謝你!

大宅

potpot, 想請問你在清新溫泉度假酒店住的房間類型屬那一種呢?因我也想計劃暑假帶小朋友到台中玩。謝謝!

大宅

請問POTPOT第一問溫泉酒店在那裏?因本人計劃7尾4大小到台北自由行,但本人是第一次到台灣旅行,請問由台北到台中是否很遠?如我在台中下機向台北遊在台北乘回程機,這可行嗎?唔好意思,太多問題了。謝謝!

男爵府

POT POT
我都剛去完台北返來, 好有衝動想再去. 請問你第一晚酒店資料, 好正呀.

大宅

回覆 potpot 的帖子

請問你搭港航中午幾點機? 因我訂了港航中午 12:05 班機, 想預計下大約幾點會到台北車站, 想安排下行程. 十萬個唔該........
請唔好點評我,因為我用手機版!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

mansim 發表於 12-4-17 11:59
請問POTPOT第一問溫泉酒店在那裏?因本人計劃7尾4大小到台北自由行,但本人是第一次到台灣旅行,請問由台北 ...
代pot pot答. 上個week我都係直接去台中, 之後係台北回港. 不過因為唔同地方上機, 要加$830一個人. 其實係台北去台中, 高鐵都係1hour. 而且仲平. ticket都係nt$560. 所以由台北去台中都唔算遠!

首頁
12345...52

尾頁

跳至