親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

Hi Pot Pot, 看了你的推介後,令我立定心志要走轉台中,雖然我的旅程時間有限,而且又係第一次去台中,但仍想計劃一個又豐富、又充實、又o岩小朋友既旅程。所以,以下真的有很多很多問題,希望妳可以為我逐一解答,謝謝!

我們一家三口,包括了3歲4個月大的女兒,將於7/6(Thur) (不過是黃昏機,18:50起飛)至 11/6 (Mon) 第一次到台中遊,即實際是4日三夜的旅程。現在只book了機票,未book酒店/民宿,而且未plan行程,所以希望妳能給予一點意見。

1) 很想去清境、老英格蘭、青青(想睇羊咩show)、日月潭、九族(以上是否全都屬於南投縣?)、苗栗飛牛(苗栗縣是否太遠?要放棄?) 行程應怎樣編排會較順暢?
2) 是否一定要住民宿?民宿是否除了床鋪外,不會提供其他物資,如牙刷、毛巾、洗頭水等?民宿是否通常沒有空調?住民宿一定要包車?民宿是否通常都沒有wifi?
3) 如果幾晚都住台中同一所酒店,不轉換酒店,是否每天的旅程均需要來回3至4小時?
4) 如果建議行程如下,有何需要修改?

Day 1 (Thur) 20:30到達台中機場-->台中酒店CHECK IN-->晚上逢甲夜市(如果有時間又精神的話)
Day 2 (Fri) 自然科學博物館--> 集集小火車 --> 紙教堂
或是 Day 2 (Fri) 台中兒童藝術館(有沒有聽過,好玩嗎)--> 晚上逢甲夜市(如第一晚沒去的話)
Day 3 (Sat) 日月潭遊湖 --> 九族文化村 --> 清境老英格蘭
Day 4 (Sun) 青青草原睇綿羊秀--> 小瑞士花園+紙箱王
Day 5 (Mon) 苗栗飛牛牧場 -->21:25台中機場離開

Thank you so so much~~~

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

hi,本人六月中去台灣七日,想請教去過清境的媽咪,交通方面點安排會好啲,我會坐飛機到台北先,之後點樣去會比較方便呢?清境可以留幾耐,有無附近民宿推介?附近仲有咩好玩呢?另外想各位推介一下台北的酒店,謝謝!
day1 hk-台北-台中
day2 清境-日月潭
day3九族-台中
day4未知附近仲有咩景點可以再玩-台北
day5九份+十份
day6基隆淡水
day7玩台北-返hk
對於以上行程有無咩意見呢,thx!

Shirleykai  想要由台北+台中行程  發表於 14-7-28 12:10
I 大蚊豬   

翡翠宮

補充今次六個大人一個小朋友去,囡囡4.5years,包車定自駕方便啲?有三個人有車牌,住宿點安排呢?多謝解答!
I 大蚊豬   

子爵府

引用:補充今次六個大人一個小朋友去,囡囡4.5year

原帖由 fionlei88 於 12-05-18 發表
補充今次六個大人一個小朋友去,囡囡4.5years,包車定自駕方便啲?有三個人有車牌,住宿點安排呢?多謝解答!:kis ...
有三人懂駕車,我這個極喜歡自駕的人,當然建議自駕,七人剛好租七人車(不過你們駕車經驗豐富嗎?雖則建議但上清境是山路,新手怕應付不來)。我都會跟妳一樣,先落台中,然後租車再上清境,再落曰月潭順遊集集等回台中還車,再坐車落台北開始台北景點。另我上次不全程租車,因得一人從台北開車去清境,路太遠了很辛苦,你們三人可考慮全程自駕吧。自駕真的方便及彈性很多,價錢也比包車便宜。

珍珠宮

回覆 potpot 的帖子

Hi, potpot,

請搞清楚條路線, 應該點行:

- 坐台鐵/火車 (?) 去瑞芳
1) 去九份
2) 平溪線的 --> 青桐 (行火車軌,老街,吸印仔) --> 平溪 --> 十分 (吊橋,放天燈) --> 黃金瀑布 --> 回九份
3) 去五分埔, 由瑞芳坐火車前往松山火車站, 再去饒河夜市

** 1+2 or 2+3,一日時間較急或可接受。
** 如是這麼行, 可網上訂"對號坐" 嗎, 如何訂,如何付錢,唔上網訂,到台灣後可在那買票,因為網上路線太多, 真的尚未睇得明 >.<

1) 買手信是否在西門町, 最多東西買.
2) 誠品和寧夏夜市接近嗎, 日間去babyboss --> dinner --> 誠品 --> 行寧夏可以嗎?
3) 唔去花海, 1:00 pm. 落機後即去飛牛玩 (住一晚),第2日再玩到黃昏, 值得嗎?
4) 最後一日黃昏機,早上去台灣科學教育館,再吃lunch, 出機場,趕嗎,或盡有其他近的景點可去。

伯爵府

Is 清境 ok for elderly people (aged 65) and kids (aged 3)? Will they feel unwell because of the heights?

大宅

potpot 發表於 12-5-5 00:52
我訂個間應該是最正的,cityview高層睇台中夜景。pm 比你我去邊處訂

can PM me

Thanks

子爵府

引用:Is+清境+ok+for+elderly+people+(aged+65)+

原帖由 zxzx 於 12-05-20 發表
Is 清境 ok for elderly people (aged 65) and kids (aged 3)? Will they feel unwell because of the hei ...
我上次去到合歡山個段山路,就感到有小小坐飛機降落時那種氣壓。不過如你地坐飛機冇問題,去清境應是沒有問題的。合歡山是高處是三仟多公尺一般人的高山症不會在此高度出現的,放心。反而上山路很多彎,有些人會暈車浪,但暈車好像跟年齡沒有關係的。

我之前有個不快經驗,所以我反而會留意附近有冇急症可睇(touch wood,大家不會用到,純粹分享)我留意到在山腳下剛到埔里範圍有一24小時急症、從清境約四十五分鐘車程。

大宅

想問星期六/日去彰化扇形車庫是否必須預約, 因見星期六和日需要預約, 但網上見到只須到時在門外登記便可.
因我想星期六落機後放底行理就同阿仔出發睇火車, 唔想到時去到入唔到去

大宅

很好的分享, 謝謝你 !!!!
[ 賣物] Intel Core 2 Duo E6750 桌面電腦 及  Panasonic Lumix DMC-ZS7 數碼相機, 詳情請到我的主題或二手市場 !!

翡翠宮

多謝你的解答,好詳細呀!不過我問左老公佢唔肯自駕,因為三人之中佢經驗最好(2x年),我同朋友最差,無人墊底會煩啲,所以都係包車算啦!
I 大蚊豬   

子爵府

KT1028 發表於 12-5-21 11:41

想問星期六/日去彰化扇形車庫是否必須預約, 因見星期六和日需要預約, 但網上見到只須 ...

剛有個break, 答答你問的.

我去到門口,如綱上說只在門口做個簡單的登記就入去了。我個日是平日下午,我見個登記list整日也不多人,前面只有一個日本人名字。我之前做資料收集時也未看過話要預約.(坦白說,要預約也不知怎預約, 門口那個更停叔叔比我的感覺只是一個保安,他只照例做個出入登記).

另我可能資料收集不足,以為這個車庫已沒有運作,但原來還有工人正做维修,所以你去參觀都要看指示,有些地方是不準進入 (我爬上火車影相,下來才看見有告示說不准攀爬上火車,真不好意思 ).

洋房

Hi Pot Pot,

Please kindly name the 1st day hotel as we'll like to go there this summer holidays.

Thanks a lot!

Kykyma

子爵府

kykyma2000 發表於 12-5-22 18:46

Hi Pot Pot,

前面有答案的,叫清新溫泉渡假酒店,位於台中烏日區。由台中高鐵站去會近些,它離市中心會幾遠,搭shuttle落逢甲都要半小時以上

洋房

Many thanks! Just missed that!!

大宅

畀面勳章

Potpot , 我一行6人(4個大人+2個小童, 2歲及3歲)想7月尾到台中台北, 7日6夜, 以下行程會唔會好辛苦或唔順路?

Day 1, 台中機場 -> 彰化 (扇形車庫) -> 清境
Day 2, 青青牧場 -> 瑞士花園 -> 集集車站等
Day 3, 合歡山 -> 日月潭 -> 台中高鐵 -> 台北
Day 4, 九份 -> 十分 -> 菁桐 -> 平溪等等
Day 5, Baby Boss
Day 6, 大溪花海 -> 慈湖等等
Day 7, 動物園 -> 貓空 D -> 台北機場

以上行程係台中入台北走的..如果台北出入又會唔會太辛苦?因為機票費都幾大分別...

謝謝!

12312  台北到台中約2hrs巴士車程. 台北到清境 4hrs車程  發表於 12-6-14 13:45
12312  台中機場到清境車程2.5hrs  發表於 12-6-14 13:44
12312  上babyboss 網 看適合年齡.  發表於 12-6-14 13:43

大宅

畀面勳章

12312, 謝謝提點。我們是2個家庭, Babyboss 係俾3歲小朋友同佢爸媽去的..我同我2歲的就諗住HEA 一日。

"台北到台中約2hrs巴士車程. 台北到清境 4hrs車程", 如果包車又會唔會可以快啲?

12312  台北到 台中逢甲是 1.45hrs. 是第一站. 不會太多車站停。  發表於 12-6-14 13:56
12312  台北到清境是包車時間。  發表於 12-6-14 13:55

男爵府

potpot 發表於 12-4-29 23:18
酒店只提供酒店至台中機鐵免費shuttle,去酒店是下午3點鐘,回高鐵站是12點鐘。如租車,最好在高鐵站。已pm ...
我也想要, PM我呀, thx.

子爵府

引用:Quote:potpot+發表於+12-4-29+23:18+酒店只

原帖由 sumsummummy 於 12-07-13 發表
我也想要, PM我呀, thx.
台中那間好像已不可以直接在我之前用的"P"字頭酒店綱站訂了,但官方綱站有個暑期四人房promotion,妳可以上去望望啱唔啱。

男爵府

回覆:potpot 的帖子

Potpot,
我想問下清境有冇好的民宿推介?只要地方乾淨,沒有寵物就得!

首頁

尾頁

跳至