論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

番緊工, 用cam 都好難時時刻刻咁睇住.

整定個時間表, 佢唔做唔跟又耐佢唔河 ...

叫佢又未必會聽, 聽左又未必會做 ....

俾個b佢湊, 真係得個信字架咋wor ...

大宅

回覆:大家用咩方法monitor姐姐每日同bb做d咩呢?

最好有人突擊檢查,如冇唯有自己多留意,清潔容易忽略的地方,多問下bb日常狀況

大宅

都係ip cam 同6299 幚手, 因為我覺得d工人好難搵到一個信得過.

伯爵府

VeryB 發表於 12-4-16 11:16
番緊工, 用cam 都好難時時刻刻咁睇住.

俾個b佢湊, 真係得個信字架咋wor ...

同意, 主要靠個信字....所以一定要揾個對小朋友有愛心耐性的工人...

無可能要求姐姐跟晒你要求, 所以無傷大雅的就要放過佢....
日日放工後要住BB情況, 見有問題(PAT PAT紅咗, 流鼻水...)要教姐姐應該點做解決問題...
間中試吓工人煲的粥仔, CHECK味道是否OK.

只要BB沒病痛, 有笑容就算, 不需CHECK得太仔細.

別墅

多謝大家既意見 ... ...

我依家發覺個女既反應, 各樣野既發展都好似好慢, 依家佢1age, 未識叫baba, mama, 又唔識俾d反應, 好似俾野佢又唔係次次肯拎, 莫講話佢俾野我. 所以有d擔心, 好想知姐姐係點教, 但問多兩問我姐姐話resign唔做tim (我另一個post都提過) ...

依家打算唔留呢個姐姐喇 (都留唔到架啦), 下一個要安排好d, 諗住睇下應該點樣monitor 好 ...

大宅

趣教勳章 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁變態...問多幾問唔做`~~大你喎宜家`~~~

我仲有一個星期就番工啦~~~都好擔心...因為佢唔係成日同BB講野,怕佢語言發展遲呀真係~~~

所以宜家係度就話下佢.....但係話得多又唔鐘意....俾面色我睇~~衰到爆~
我既BB係2012年2月10日出世啦~~~^^

我係全人奶媽....希望..可以餵到佢2歲~~

別墅

amykwok6 - 係呀, 真係會好擔心. 我叫左99同mom黎, 但佢地兩個都用唔同既方法同bb講野, 姐姐又有佢既方法. 最慘係我同佢地三個都有唔同既睇法lor ... ... 好煩, 又控制唔到 ...

我打算之後如果姐姐係好既, 就叫99/mom唔好日日黎, 甚至唔黎. 我就想個姐姐跟晒我既instruction 去同bb玩 ... ... 唉 ... 不過諗就咁諗, 世事無完美 ... 煩惱中.

男爵府

畀面勳章

其實真係唔好諗住姐姐幫手教到d乜喎~
教小朋友係重質不重量o既,d人咪話小朋友返學好快學好多嘢o既~你諗吓返學時間3.5個鐘,當中有好多時間係用嚟茶點/排隊去洗手間/自由活動時間,其實計落一日真係好多時間坐定定聽書咩? 小朋友都冇咁好耐性啦~ 不過老師同一樣嘢可能喺一星期內每日都講,小朋友慢慢就入咗腦~

妳試吓每日放工或者食完飯都抽時間同小朋友邊玩邊教,好快會見到小朋友有進步㗎喇~ 加油呀~

大宅

同意joanie731
唔好預工人教到d咩, 工人既責任只要照顧好bb飲食, 健康, 心情愉快己經要多謝了

伯爵府

VeryB 發表於 12-4-16 14:07
多謝大家既意見 ... ...

我依家發覺個女既反應, 各樣野既發展都好似好慢, 依家佢1age, 未識叫baba, mama, ...

1歲唔叫人唔拎嘢叫發展慢 ??? 你要求高咗D喎!!!

我個女16MTH都唔係成日叫人 (視乎佢心情), 以前成日發音BABA, 對住我都叫BABA, 我教佢我係MAMA, 佢依家對住爸爸都講MAMA ...比嘢佢亦唔一定拿, 佢無興趣玩會當見唔到..... 我叫佢10次, 佢都無一次跟到我指示.

其實一歲人仔已經有自己的喜好和性格, 佢心情唔好就唔理你... 駡佢或打佢手仔佢識得苦起口面扮晒慘, 所以你小朋友都好正常.

教細路由父母教好過靠姐姐.... 依家D姐姐多數都好懶, 我覺得只可係做家務和教細路之間選一類:
有D淨係做家務和照顧BB基本需要(食嘢,換片), 做完嘢後自己呢埋SMS, 唔會陪小朋友玩....
另一D肯照顧細路和陪佢地玩, 但通常都懶做家務, 有時間便會坐係小朋友旁邊同佢地玩, 一面自己SMS...

我寧願選第一類, 姐姐做嘢我和BB玩....否則好似我係工人佢係主人咁...

珍珠宮

syeemom 發表於 12-4-16 17:31
同意joanie731
唔好預工人教到d咩, 工人既責任只要照顧好bb飲食, 健康, 心情愉快己經要多謝了 ...
我都係咁話!返O黎見到個 b 安全,對住佢又無乜特別負面反應已經偷笑!

首頁

尾頁

跳至