跳至

首頁

尾頁

男爵府

【明報專訊】不少移居海外的港人都誤以為他們在外國出生的子女可自動成為香港永久居民,保安局昨在立法會上澄清,根據《國籍法》,夫婦任何一方已定居海外,子女於外國出生時不會自動取得香港永久居留權。去年有5334名這類港人的海外子女,被入境處拒絕確認為香港永久居民,不能取得香港永久居民身分證及享受港人福利,數字創回歸以來新高。

立法會議員陳茂波早前向保安局查詢,稱曾有在香港出生並有香港永久居民資格的市民向他投訴,稱其子女在97回歸前在海外出生後,本已取得英國屬土公民護照兼香港兒童身分證,並一直留居海外升學,未料子女滿18歲返港後欲換領成人身分證後卻被入境處拒絕,陳茂波遂查問原因。

過去4年平均有逾8000宗類似的申請永久居民資格個案,但遭入境處拒絕的比率達五至六成,去年即有5334宗申請被拒,是97年回歸後的新高。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

"本已取得英國屬土公民護照兼香港兒童身分證"--- 都會收返?

男爵府

其實我有個問題, 點解父母都想仔女有香港永久居留身份?

想仔女返香港讀書? (黎得外國都係想個仔女教育好D, 段估都唔會想仔女係香港讀者掛....)

返香港旅行出入方便D? ( assume 仔女有 US passport, 免簽證入境三個月... 如果有需要長時間留港, 到時再申請居留, 有晒利由申請仲用易啦)

想仔女去中國玩唔洗俾錢申請 visa? (又唔係年年去.... )

其實我眼見有好多外國出生, 讀完書畢左業想去香港做野長住, 一定搵到工, 大公司又一定會幫你做 visa, 身份証好易拎, 係無三粒星, 但如果喜歡香港, 住夠七年都可以申請三粒星... 不過話說回來... 制度成日改, 今日唔知聽日事... 唉

我估如果我去幫阿仔申請, 九成九都唔得.... 我只係好奇.... :)

B豬仔  AGREE... 都唔明點解大家咁執著個HKID 做乜.  發表於 12-4-20 02:00

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:其實我有個問題,+點解父母都想仔女有香港永

原帖由 BossCatCat 於 12-04-19 發表

想仔女返香港讀書? (黎得外國都係想個仔女教育好D ...
簡單d 黎講, 正如大陸唔係成日去, 不過普遍香港人都有回鄉卡一樣

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

BossCatCat 發表於 12-4-19 07:36

想仔女返香港讀書? (黎得外國都係想個仔女教育好D ...

之前有個自由post就係兩個媽咪開片,一個話外國出生BB,只要父母任何一方有永久居民身份而生BB時未入籍,BB就可以攞到HKID,另一個話唔得,只要父母有外國居留權,BB外地出世就唔得,要住滿7年至可以申請居留,第一個舉例子話有幾個親戚攞到,仲要有4國國籍,後者話根據法例唔得。其實都唔知佢地有咩好拗,去申請過咪知囉,事實係呢度有好多JM試過,有人得有人唔得,睇入境處當時處理個case嘅工作人員點睇,法例上應該係唔得,但又有人得。

我都覺得呢個係港人特色,攞多樣嘢冇壞,冇就話啫,攞到點解唔攞?我阿媽以前都哦我,話我唔帶對仔女番香港搞,阿邊個邊個都搞到,好啦,當我問一個搞到嘅朋友,佢係一年有差不多半年喺香港住(FTM),去到入境處佢係講大話話同個仔搬番香港住(其實唔係),最後批佢居留權,有Passport有回鄉証,但佢要每年或每幾年換証一次,7年後至正式有永久居民資格,呢樣我冇可能做到,要攞兩個星期假返香港都難過登天,仲要每年或幾年返一次?我7年都未返過香港!

我明白其他人心態係想俾多個出路小朋友,將來或者佢地去香港或中國做嘢會方便D,但事實係可能呢世都用唔著。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

別墅

以前是得的,但97之後改了例,要看BB出生時,父母有否外國居留權 (緑卡)。

實不相瞞,我上年都幫仔女申請,結果一個得一個唔得。因爲我生大仔時未有緑卡,所以批。而生細女時我剛拿到緑卡幾個月,所以細女的申請就唔批。

其實入紙申請一兩個月後收到大仔OK的通知時 ,我地已經返咗美國了,不能親身到入境處辦手續,好在可以授權俾親友代辦。

至於點解申請,老實説,冇咩特別大理由,只是好似rosemag所講“攞多樣嘢冇壞,攞到點解唔攞”的心態,所以大仔OK咗固然開心,細女唔批都冇所謂。

都有少少因爲去中國玩唔洗申請 visa,而且過關唔洗排長龍,第時仔女去香港或中國做嘢會方便D等等理由啦。

大宅

We just came back to Hong Kong for good and my girl is not allowed to get HK residency because I am a US citizen. We can only get her the dependent visa and apply the residency after 7 years.

大宅

港人心態,唔好蝕底。有好處嘅,好似可以本地收費去公立醫院。但係我諗都有壞處。有D工作需要申請security clearance, 雙重國籍我諗可能有會影響. 尤其小朋友又唔係香港出生,無啦啦去申請香港id.

Quote from wikipedia:

Dual citizenship
Dual citizenship is associated with two categories of security concerns: foreign influence and foreign preference. Dual citizenship in itself is not the major problem in obtaining or retaining security clearance in the United States. If a security clearance applicant's dual citizenship is "based solely on parents' citizenship or birth in a foreign country", that can be a mitigating condition.[20] However, exercising (taking advantage of the entitlements of) a non-U.S. citizenship can cause problems. For example, possession and/or use of a foreign passport is a condition disqualifying from security clearance and "... is not mitigated by reasons of personal convenience, safety, requirements of foreign law, or the identity of the foreign country" as is explicitly clarified in a Department of Defense policy memorandum which defines a guideline requiring that "... any clearance be denied or revoked unless the applicant surrenders the foreign passport or obtains official permission for its use from the appropriate agency of the United States Government".[21] This guideline has been followed in administrative rulings by the United States Department of Defense (DoD) Defense Office of Hearings and Appeals (DOHA) office of Industrial Security Clearance Review (ISCR), which decides cases involving security clearances for Contractor personnel doing classified work for all DoD components. In one such case, an administrative judge ruled that it is not clearly consistent with U.S. national interest to grant a request for a security clearance to an applicant who was a dual national of the U.S. and Ireland.[22]

別墅

想知道如果有居港權和回鄉卡,但沒有HKSAR passport, 只有US passport, 咁算唔算dual citizenship??

To me, HKID card is like US green card which isn't a citizenship, right? I'm not really sure. Thanks.

男爵府

國籍 同 passport 係兩回事, 你入左美國籍都唔一定申請 passport (到 2011Feb 為至 還有 70% 美國人沒有 US passport), 同樣地, 你無HKSAR passport唔等同你唔係中國籍... 你有居港權同時有 US Passport (即你是 US Citizen) 已經係 duel citizenship.

希望幫到你. :)

大宅

上次返 HK,我哋都冇幫仔仔申請 HKID呀!乜原來可以申請?

別墅

Thank you BossCatCat for your explanation! But I'm still a little confused why "有居港權同時有 US Passport (=US Citizen) 已經係 dual citizenship."

居港權=中國籍嗎?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

mrschao 發表於 12-5-2 04:29
Thank you BossCatCat for your explanation! But I'm still a little confused why "有居港權同時有 US P ...

有居港權唔等於有中國籍.

居港權係一樣野, 中國籍又係另一樣野. 兩者可以無關係, 亦可以有關係.

外籍家庭傭工同埋響香港做野既外籍人士都有居港權, 但佢地都冇中國籍. 響香港做野既外國人就算響香港住夠7年, 可以做香港永久性居民, 但佢地唔放棄外國國籍同申請歸化為中國籍, 佢地一樣唔係中國籍.

香港身份證上寫左唔同既資料, 佢冇直接提及國籍狀況.
http://www.gov.hk/tc/residents/immigration/idcard/hkic/smartid.htm

有3粒星, 或者1粒星既人係可以申請回港證, 今時今日要申請回港證, 就要中國公民或者拎唔到其他國家既護照既非中國籍人士至拎得. 所以有好多人會話身份證有星既人就會有中國籍.

要拎回鄉證, 一定要中國公民至拎得到. 以前要有回鄉證, 聽聞淨係show 身份證就得, 冇而家咁多要求, 咁咪變左有d 人冇特區護照但都有回鄉證/卡. 而家首次申請回鄉咭, 要show 特區護照或回港證, 咁有d 人揀用回港證去申請回鄉咭, 咁佢地都可以冇冇特區護照但都有回鄉卡.
你提及果個人既然有回鄉咭, 應該有2個國籍, 不過要查證佢有冇中國籍就最好問番入境處.

有錯請指正.

別墅

Thank you bosch!

I understand now.

HK身份證 and US passport, 唔係 dual citizenship
回鄉咭 and US passport, 係dual citizenship, 因爲要拎回鄉證, 一定要中國公民至拎得到.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

mrschao 發表於 12-5-6 00:09
HK身份證 and US passport, 唔係 dual citizenship
回鄉咭 and US passport, 係dual citizenship, 因爲要拎回鄉證, 一定要中國公民至拎得到.

如果我冇理解錯:
"HK身份證 and US passport, 唔係 dual citizenship" => 可以係可以唔係.

冇3粒星既身份證 and US passport, 唔係 dual citizenship. 例如響香港工作既美國人.

有3粒星既身份證 and US passport, 大部份人係 dual citizenship. 以我理解, 無國籍人士都可以拎回港證, 即係佢地d 身份證都可以有3粒星.

男爵府

我妹bb 暫是apply 到1年visa stay in hk 打後每年續期, 好似係住夠7年再apply 成為永久居民. 當時見入境處阿妹都係同佢地講唸住同bb 一齊回流hk 先批架.

大宅

bosch 發表於 12-5-6 09:20
如果我冇理解錯:
"HK身份證 and US passport, 唔係 dual citizenship" => 可以係可以唔係.
無錯,就好似我老公一樣,hold US passport 曾經住咗7年香港有HK ID,但係申請唔到 HK passport /回鄉證。我好失望原來改咗例,BB外地生唔可以申請 HK passport? 咁如果我BB在美國出世後即刻去中國領事館申請 HK passport, 唔申請 US passport住,咁唔知得唔得?我自已 hold green card + HK passport,唔想轉美籍。

別墅

Nicolemomo, 以我所理解,你老公hold US passport, 你hold green card , BB在美國出世,BB一定要在香港住夠7年才合資格申請HK passport的。

大宅

引用:+本帖最後由+mrschao+於+12-4-21+17:01+編

原帖由 mrschao 於 12-04-22 發表

以前是得的,但97之後改了例,要看BB出生時,父母有否外國居 ...
入境處會查到你有綠卡嗎?

別墅

回覆 sugasuga 的帖子

我唔知入境處查唔查到你有綠卡,我只知申請表格上要填小朋友出生時父母的status (如緑卡,外國籍,等等),一定要如實填寫,否則實屬違法。

首頁

尾頁

跳至