爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

年初計劃與太太造第一個人仔,意外地醫生照到係孖B,心情真係又驚又喜,好難形容。驚嘅係太太身體會負上極大壓力,生理反應亦比單胎大,醫生亦提醒危險程度也會高出一倍;喜就當然係多個寶寶同時出世,家裡會熱熱鬧鬧,兩個寶寶都有伴玩。除此之外,養兩個寶寶亦擔心我與太太在時間及經濟能力上嘅問題。因為我倆也是上班一族,朝九晚六,家庭總收入也不算高,只有三萬八左右,扣除比各自原生家庭的家用、供樓及各雜費後,所淨無幾… 我雖然住得好近我的老爸老媽,但他們已湊緊一個外孫,我想他們亦未必有能力幫手再睇多兩個小寶。所以,我又要想想請個工人姐姐嘅問題… 另再細想,將來帶著兩個寶寶出街搭公交也很不便,所以又要想想考車牌買架二手車用…
唉,請工人姐姐要開支,買車養車要開支,多個寶寶又多一倍生活開支,而家真係又開心又頭痛…

大宅

請工人都要呀。 買車就遲D先啦,一人咩一個先囉~

大宅

回覆:年底將做兩B爸爸,又驚又喜…

請工人先,車可以遲D

大宅

引用:年初計劃與太太造第一個人仔,意外地醫生照

原帖由 馬騮珠公 於 12-04-21 發表
年初計劃與太太造第一個人仔,意外地醫生照到係孖B,心情真係又驚又喜,好難形容。驚嘅係太太身體會負上極 ...
In case both of you and wife will be full time working and your parents cannot help, you need to consider to employ two maids.

侯爵府

睛靈勳章

congrats!!!!

請工人姐姐先, 車......遲D先啦!!

公爵府

車...... luxury item...later la

別墅

congratulation! 可以考慮兩個PART TIME或一個FULL TIME工人,負擔較輕。。。

大宅

養孖B加工人加車加供樓,你要人工再多少少啦!under五萬其實都會幸苦

男爵府

首先恭喜你先, 我想你要開始儲假, 小朋友出生之後的兩週最好放假, 一個都好辛苦, 兩個就真係....
不論身心及支出都Double,要同太太做好心理準備, 減少不必要開支, 之前的網友講得對, 姐姐先啦.

禁止訪問

趣教勳章 叻叻勳章

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

馬騮珠公 發表於 12-4-21 12:06
年初計劃與太太造第一個人仔,意外地醫生照到係孖B,心情真係又驚又喜,好難形容。驚嘅係太太身體會負上極 ...

恭喜

車就唔好諗住啦, 非必需品, 有需要時可以 call taxi, 應該平過養車....

計下數請唔請到工人先啦....睇怕你都要搵海外工人先得啦......

大宅

Under 50k 要有車有樓有工人有孖b,真係要好慳

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

車遲啲買!請工人先

複式洋房

多謝各位嘅意見, 請工人姐姐真係首要先, 同埋真係要學習將壓力化為動力....

大宅

回覆 回覆:馬騮珠公的帖子

加油!支持你!

我都有兩個(不過唔係twins ),兩個真係開心o的。

複式洋房

加油!支持你

大宅

孖b多數早產,要有心理準備,同埋政府好過私家醫院,設備齊全,通常產假前四後六,但孖b會比較重,辛苦到行唔到,可能要放早多一個月,可試下叫醫生開兩星期病假,再兩星期病假

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

恭喜晒先, 記住太太依家要萬事小心, 好好安胎呀!
係啦, 一闊三大架, 請姐姐緊要D, 冇車可以坐的士...
你請姐姐都要預早D安排, 一來依家姐姐唔係易請, 仲要湊孖B, 經驗好緊要, 而且好多姐姐都唔肯...再講早產機會十分大, 等姐姐早D上手家中各樣, 大家都要時間磨合, 好過到時唔夠時間!

珍珠宮

牛年勳章 開心吸收勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

congra.....................

複式洋房

車可以遲D先, 你地自己屋企老人家湊唔湊到呀, 淨係比姐姐湊唔係幾好. 其他開支我覺得豐儉由人, 唔駛太擔心. 一家人一齊開心就得啦.

首頁

尾頁

跳至