母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡病到入醫院

19日突然嘔吐大作.更嘔出啡色.幾乎嚇暈我.
立即飛入急症室.私家醫院建議轉去政府醫院.(因為怕是大件事.)
去到威爾斯.開始兩天受難的生活.
我只能用[size=medium]好可怕來形容.

兩天之後,我強行出院.轉去私家醫院.
簡直有回到人間的感覺.

原來是感染輪狀病毒.
先會嘔吐兩三天,然後發燒,繼而是拉肚子.

感染原因不明.
小悅還未上學.真不知從何感染.可以由空氣傳染.
醫生只說現在是病毒活躍期.很多病童都是同一病住院.

小悅很少病痛.一來就是住院四晚.
真沒想到爸爸媽媽的生日,要在醫院渡過;
也沒想到迪士尼之旅要報銷. :-(

患病期間,小悅無法進食.吃甚麼嘔甚麼.包括清水.
唯獨母乳.小悅肯吃,吃了也不會嘔吐.

原來這病毒會令腸道不能消化乳類.但母乳就例外.
這幾天,小悅便以母乳維生.

男爵府

Re: 囡囡病到入醫院

咁小悅依家係咪好返喇, 我又想知, "好可怕"係點?

希望小悅快d回復狀態, 你哋再去迪士尼啦.

珍珠宮

祝小悅早日康復!!
補祝小悅ba & ma 生日快樂!!

有媽媽奶o既強大支持,小悅好快就龍精虎猛 :mrgreen:

我都好有興趣想知,2天威爾斯受難生活係點好可怕法
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

pc9,
oh~一見到你個topic嚇死我!!!
而家小悅點啊?
ryan早兩個星期都腸胃炎, 半夜又係嘔到一床香腸!!
快感謝自己仍有餵母乳, 如果唔係亞囡可能要吊藥, 兼冇啖好食!
希望小悅快d好返啦!!

男爵府

pc9,
poor Yuet, hope she is recovered immediately..
how's horrible in the public hospital ? I already bought the medicine insurance for Moses, for private hospital, as i know sometimes babies may suffer more in public one as sometimes poor services..

雲師奶 該用戶已被刪除

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

pc9 ,
你囡囡無事嗎?好好休息!你自己都要保重身體....
最近病毒流行,盡量少帶小朋友到人多的地方.....
你自己都要注意飲食,因為小悅這段時間,全靠你的母乳為生!
My Two Princess

別墅

~~~ 祝各偉大的爸爸媽媽 Merry X'mas ~~~

大宅

Hellocandy,webjen,gigi,mon,雲,pigpig,

謝謝你們的問候和關心.
小悅好點了.現在是我病倒.也許幾天在醫院照顧,抵抗力下降.

我原先想入私家醫院,但醫生擔心是大件事.原來私家醫院的兒科外科都不及政府醫院.所以建議我們去公立醫院.

公立醫院能夠給予詳細的檢查.卻沒有關顧人的需要.也許是忙得麻木了.
沒有關顧兩歲小孩的需要,沒有顧念做家長的心情.

只有檢查,卻沒有解釋發生甚麼事.
為方便檢查.首先就是禁食禁水.吊鹽水.
每天十幾個穿白袍的來摸肚,卻沒有人解釋是為甚麼.
與醫護人員的對答只是:"點呀?""得啦."
"即係點呀?""唔~~~"

我不計較被不禮貌對待,甚至呼喝,那只是小事.因為不影響孩子.
但把孩子安排睡在隔離病房走廊.我就不能接受.
隔離病房病人和姑娘阿嬸,可以自出自入,毫無安全措施.
睡在門口走廊,沒有抽風系統.連醫生都說情況不能接受.但實在無床位.

沒有床位...很可悲!!
眼見病房幾乎都是說普通話的.鄰床病友就是香港產子的大陸居民,為省幾千元醫藥費,坐車到羅湖call白車入院.

大宅

雲,

從前只有在電視新聞聽過輪狀病毒這名詞.
沒想過會感染.

奇怪的是,小悅還未入學.平日接觸的只是家人.
近期天氣冷,連遊樂場都少去.

真不知從何感染.
雲師奶 該用戶已被刪除

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

pc9 ,
我絕對明白你的心情!所以我個人覺得,小朋友有咩事的話,一定要入私家醫院,我囡囡大約7個月時入過威爾斯,我覺得簡直係我同囡囡一生中的惡夢呀!
現在最重要你自己爭取時間休息,因為囡囡靠晒你 加油呀!
依家有好多唔同的病毒名稱,聽落都幾恐佈 我囡囡就試過感染“猴包子病毒”入院,病徵都係發高燒、肚all、嘔......真的很令人擔心呢!
祝安康!
My Two Princess

珍珠宮

pc9
我都有同公立醫院打交道....唉....有時唔係有無 $ 去私家,可以當然會去,但係有d情況係一定要去公立......
希望你地一家身體健康,開心快樂!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

PC9,

Hope Yuet is better. for this kind of bacteria, I just heard it about 3 months ago, from the newspaper.
I think it is no need to find out why Yuet got this sickness, the most important is to let her recover soon.

大宅

多謝各位關心.
小悅康復情況理想.已肯吃一點清淡東西.不會再嘔.
但仍未poo poo.

反而我更慘!病了兩天,頭昏眼花.

我明白公立醫院的優勢.大病一定要到政府醫院.但小病就可免則免了.

我想首要是好好管理.斷不能不設防的任人濫用公共資源.
從前,我只聽聞有人當救護車是的士,現在親眼看到.那些人居然是臉不紅,耳不赤的.

男爵府

聽到你講都心痛, 祝小悅快快康復.
原來輪狀病毒咁厲害架.

pc9 寫道:
原來這病毒會令腸道不能消化乳類.但母乳就例外.
這幾天,小悅便以母乳維生.
我的曳豬囡囡在浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07; 16.2kg-Jan 08; 17.6kg-Jun 08; 19.0kg-Jan 09;  19.8kg-Jun 09; 22.4kg-Jan 10; 22.6kg-Jun 10

大宅

pc9,
Hope your little girl recover soon :lol:
And take care :lol: :lol:

大宅

pc9,
take good care and wish you get well soon!
the new year is coming, hope every bad things will leave you with the old year!

男爵府

pc9

Take care yourself and hope your bb girl recovery soon
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

男爵府

pc9

公立e 院而家的資源有咁緊張? 連小朋友都要訓走廊……

anyway, 小朋友病, 跟手媽媽病倒,係較麻煩~

祝你同小悅快d好返晒!! :wink:

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊