論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人一向大約10點前瞓, 6點餵bb食早奶, 有時佢早完成工作, 我都會叫佢早d瞓, 上星期日因婆婆公公來睇bb攪晏咗, 佢勁黑面, 十問九唔應, 佢9點幾先開始洗碗(晚飯只得我, c6同工人食), 好少嘢洗但洗到11:30pm!!!

之後果日態度更差, 叫極唔應! 我同bb响play mat玩緊, 佢攞餸出來時比我見到佢怒睥我地, 我即刻問佢咩事, 佢喊住好惡咁話 i want to sleep!!! 我問佢係咪唔舒服, 佢唔睬我仲睥住我, 跟住發咗癲咁講咗幾次i want to sleep!!! 我話你咪瞓lor, 不過我地關心你想知你係咪唔舒服jeh! 佢話有d頭痛, 我話依家9點冇醫生睇, 一係睇急症, 一係食住頭痛葯先.

到第二朝問佢有冇事, 同叫佢下次有唔舒服通知我地, 佢竟然唔睬我!

我平時對佢算好, 盡量比佢早瞓; 久不久買零食比佢; 聖誕有禮物; 新年又比超大利是; 佢d衫全部比佢攞去洗衣店洗, 唔使佢手洗; 好少話佢; 對佢唔該前, 唔該後, 佢仲想我點呀?! d 工人真係麻煩!!!

goodgoodluck  你对佢地好, 佢地當係應該,一開始已對佢地太好, 已好難番轉頭,  發表於 12-4-24 17:57

大宅

你係一個好顧主,可惜誤好彩遇到個奇怪工人。佢平時做嘢係咪好好所以你對佢咁好?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

工人對佢好係冇用架, 唯有以後用反你係太太佢係工人, 分清楚唔好對佢咁好~~
[img][/img][img align=left

男爵府

milkbear23 發表於 12-4-24 10:37
工人對佢好係冇用架, 唯有以後用反你係太太佢係工人, 分清楚唔好對佢咁好~~ ...
agreed!!! 工人對佢好真係無用!初初以為對佢好D,當佢係自己人咁,但佢以為自己好巴閉,我地無左佢唔得咁!

fatmth  Agree, 佢地唔會感思, 只會得一想二.  發表於 12-4-24 14:30
ivanama  佢真係覺得自己好巴閉呀! 怒睥我地又十問九唔應超討厭!  發表於 12-4-24 11:15
milkbear23  係呀, 佢地係犯賤~~  發表於 12-4-24 10:51

大宅

delirious 發表於 12-4-24 10:36
你係一個好顧主,可惜誤好彩遇到個奇怪工人。佢平時做嘢係咪好好所以你對佢咁好? ...

佢平時做嘢都好好ga, 不過間唔中會黑面, 尤其每星期放完假返來果日就好嚴重, 我懷疑佢聽d同鄉講得多僱主是非, 所以好仇視我地! 因為佢初初來做時佢同我講同鄉話佢地d僱主點衰點衰, many many stories 喎!

男爵府

ivanama 發表於 12-4-24 10:57
佢平時做嘢都好好ga, 不過間唔中會黑面, 尤其每星期放完假返來果日就好嚴重, 我懷疑佢聽d同鄉講得多僱主是 ...

所以我唔鍾意工人星期六、日放假
學壞哂!
以力服人者,非心服也;以德服人者,心悅而誠服矣。

大宅

milkbear23 發表於 12-4-24 10:37
工人對佢好係冇用架, 唯有以後用反你係太太佢係工人, 分清楚唔好對佢咁好~~ ...
其實我已經唔算係對佢好好果種, 諗返起, 好彩我冇對佢太好, 呢d人真係唔識感恩,太老憑了!

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

你個工人係菲傭?又真係幾差喎個態度...

男爵府

DaddyBO 發表於 12-4-24 11:01
所以我唔鍾意工人星期六、日放假
學壞哂!
係呀,我果隻野都係放左星期六、日之後就開始勁講大話!但我地要返工,點俾閒日佢放呀!唔同唔使佢放,俾錢佢?佢好想架,賺錢麻,但佢有無諗下自己做野做成點呢,俾多D錢佢條氣都唔順!

大宅

poonsun 發表於 12-4-24 11:12
你個工人係菲傭?又真係幾差喎個態度...

係菲傭, 海外來做咗10個月, 做嘢幾好, 但每次放假返來就變第二個人, 好串唔睬人又黑面,一到星期四五先回復正常, 我諗佢思鄉+同鄉講太多負面嘢影響咗佢

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

ivanama 發表於 12-4-24 11:23
係菲傭, 海外來做咗10個月, 做嘢幾好, 但每次放假返來就變第二個人, 好串唔睬人又黑面,一到星期四五先回復 ...

其實對菲傭真係唔好太客氣,

因為菲律賓人本身以為自己叻同醒D,

你對佢太客氣,佢真係以為自己好緊要,反客為主!!
以力服人者,非心服也;以德服人者,心悅而誠服矣。

大宅

kuririn_ja 發表於 12-4-24 11:25
你個工人太巴閉
teach her a lesson!
今次呢件事後我對住佢都有黑面, 仲好想摌佢鑊金, 但無奈有人質响佢手, 想話佢都唔得, 真係好慘!

大宅

回覆 pandey 的帖子

我以前隻嘢唔比佢放星期六, 日 都學壞, 佢地要壞都無辦法.

大宅

好人難做... 我都係禁, 話佢又唔係, 唔話佢條氣又唔順

大宅

你對佢太好,d工人真係唔駛對佢咁好

複式洋房

回覆:D態度衰到呢...

呢個工人抄得la

大宅

cyos19 發表於 12-4-24 12:09
呢個工人抄得la
我都想炒佢, 不過c6話佢今次可能係佢好唔舒服先咁對我地, 叫我唔好話佢, 因為佢平時做嘢有90分, 咁我唯有忍佢, 睇下佢今個星期d態度仲係咪咁差先再決定

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

痴線, 比著工人咁對我, 我產到佢上天台~~

想瞓咪快d做晒家務囉, 我工人好多時11點幾先瞓(佢洗碗同抺廚房超慢), 有時5點幾就起身, 我叫佢唔洗咁早, 佢話瞓唔到晏.
明天會更好~~

首頁

尾頁

跳至