論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ivanama 發表於 12-4-24 12:18
我都想炒佢, 不過c6話佢今次可能係佢好唔舒服先咁對我地, 叫我唔好話佢, 因為佢平時做嘢有90分, 咁我唯有忍 ...

做嘢有90分咁再觀察吓先啦!我屋企果隻野做嘢由day 1已經唔合格到依家,諗住俾d時間佢,原來係唔得囉!依家又難搵工人,又怕新工人對bb唔好!

禁止訪問

引用:Quote:cyos19 發表於 12-4-24 12:09 呢個工

大宅

LongRyan 發表於 12-4-24 12:22
痴線, 比著工人咁對我, 我產到佢上天台~~

想瞓咪快d做晒家務囉, 我工人好多時11點幾先瞓(佢洗碗同抺廚房 ...

我都想摌佢, 不過佢性格係唔話得, 一話佢就會話唔做, 依家咁難請工人, 真係唯有忍忍忍, 將佢優點放大, 臭皮氣缺點縮到最少先得!

你講得冇錯, 佢想早瞓咪做快d lor, 一係就同我地講, 並唔係發脾氣黑晒面兼怒睥喊住講 i want to sleep! 人地唔知以為我地虐待佢唔比佢瞓 tim 呀!

侯爵府

點解一晚半晚夜夜小小, 要黑臉, 仲話要瞓, 佢真係好無規矩, 同佢講呢種熊度好無禮貌, 叫佢立即改善, 唔知你同佢仲有幾耐約, 如果佢唔改又仲有成年的話, 仲要咁樣不定時繼續黑面要瞓, 我諗你都係部署炒咗佢算

大宅

C9J 發表於 12-4-24 13:02
點解一晚半晚夜夜小小, 要黑臉, 仲話要瞓, 佢真係好無規矩, 同佢講呢種熊度好無禮貌, 叫佢立即改善, 唔知你 ...
咪係lor, 一晚半晚, 好似受咗好大委屈咁, 發神經!
佢仲有14個月約呀, 我都唔知佢或我捱唔捱到咁耐lu

禁止訪問

大宅

kuririn_ja 發表於 12-4-24 14:14
我之前有個工人又係做野好ok, 好錫bb, 但佢成日自以為勁, 乜都自把自為, 當你無到 (因為工人年紀大過我同 ...
我同c6講咗要同工人坐低傾傾呢個問題, c6好驚佢走, 所以每句說話都要好小心, 好多謝你嘅建議, 好有用! 起碼我知點同佢講先可說服佢! many thanks!

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

回覆:ivanama 的帖子

有得一次就有第二次,特別係佢地,下次更加惡劣都會,不斷test你既底線,或者唸定換左佢,畢竟需要時間。講真,佢克面已經好大問題,晤理佢有咩理由啦!始終佢係打你工,你要出糧比佢。你會晤會對你老細克面先?

大宅

我個工人, 同樓主你個一樣, 不過, 我個工人就做了第4年後才黑面, 佢係唔比人話得, 你一話佢, 佢d態度衰到無朋友, 所以我次次都要找相機錄影, 一影, 佢就好強調自己態度無問題, 立即唔敢黑面, 扮個樣出來

我已經唔要求佢說甚麼早晨/吃飯之類 (以前有說, 而且笑容滿面), 但起碼我要佢做的野, 佢都應該回應一下, 好等我知佢聽到, (佢真係有好多次係我有我講, 佢又用佢方法去做, 叫佢蒸魚, 佢就煎, 叫佢煎時, 佢又走去蒸) 十問九唔應的態度, 係專登比面色我睇, 唔想做, 不餘直接d同我講啦, 又或者想要甚麼福利都同我開句口, 好等我有個知字呀, 好像聾啞一樣無反應, 有時仲攪指甲, 寸到飛起

結果我係忍忍忍, 第3個約忍左1年多d, 亦安排過兩個月便炒, 我機票都已經買了, (我仲要比長期服務金添), 我以前請佢時, 佢performance非常好, 我仲諗, 他朝當佢走時, 我會大哭一場, 我會好唔捨得佢, 點知, 佢可以迫到我想佢即刻人間蒸發, 真係氣到爆炸

大宅

cyos19 發表於 12-4-24 15:56
有得一次就有第二次,特別係佢地,下次更加惡劣都會,不斷test你既底線,或者唸定換左佢,畢竟需要時間。講 ...

你講得冇錯, 佢塊面一次比一次黑! 初初叫一次唔應第二,三次都會應下, 呢家直頭過份到叫10次都唔應! 佢真係試緊我底線, 好過份!

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

ivanama 發表於 12-4-24 12:18
我都想炒佢, 不過c6話佢今次可能係佢好唔舒服先咁對我地, 叫我唔好話佢, 因為佢平時做嘢有90分, 咁我唯有忍 ...

唉! 我寧願要個做野麻麻但態度好既工人, 屋企理應係最舒服既安樂窩, 返到屋企要睇人面色?
你估佢係米飯班主呀? 咪又係賓妹一個, 呢啖氣點都吞唔落, 的佢照肺, 唔改即炒.

主 賜 平 安

大宅

五歲仔 發表於 12-4-24 16:35
我個工人, 同樓主你個一樣, 不過, 我個工人就做了第4年後才黑面, 佢係唔比人話得, 你一話佢, 佢d態度衰到無 ...
d賓真係唔話得ga, 佢地自尊心好重, 我諗係佢地國家嘅民族性, 淨係睇佢地個總統就知佢地死都唔認衰, 唔話得啦! 一話d工人就即刻喊住同你反面喇! 你搵相機拍佢佢咪更加唔妥你??

你講得冇錯, 佢地一有唔滿意淨係識得黑起塊面唔睬人, 又唔同個僱主講, 鬼知你咩事咩? 佢地屈埋屈埋同d同鄉呻, d同鄉又加鹽加醋, 咪更加仇視d僱主lor!

d人講得好啱, 佢地只係過客, d工人冇感情可言ga, 你個工人用咗4年都變成咁, 工人d真面目真係好恐怖!

大宅

ecling 發表於 12-4-24 17:04
唉! 我寧願要個做野麻麻但態度好既工人, 屋企理應係最舒服既安樂窩, 返到屋企要睇人面色?
你估佢係米飯班 ...
你講出我心聲! - "屋企理應係最舒服既安樂窩, 返到屋企要睇人面色, 你估你係我米飯班主咩"
我都有同c6講佢再係咁我唔會忍佢!!! 有咩理由比佢影響我每日心情? 係咪?!

複式洋房

回覆:ivanama 的帖子

咁既情況不如先搵定新人,confirm左就比1mth notice佢或者到左即炒豪一個月比佢。去到呢個地步,返晤到轉頭。你只會越來越勞氣,何必咁對自己呢

大宅

佢已經比你寵壞了!!

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

引用:Quote:ecling 發表於 12-4-24 17:04 唉! 我

原帖由 ivanama 於 12-04-24 發表
你講出我心聲! - "屋企理應係最舒服既安樂窩, 返到屋企要睇人面色, 你估你係我米飯班主咩"
我都有同c6講佢 ...
梗係,加上你地去到呢個地步,同隻賓妹同食又同住,都唔知會否在送菜加料?醒啖口水過你嘆佢已出咗啖氣

主 賜 平 安

公爵府

快D炒!!!無得留低!!

男爵府

回覆 vego 的帖子

如果不满意工人某些表现,我觉得一定要同工人坐底倾,你坐在凳上,然后叫工人企听你训话,不过,要平心静气的说,如果她没有慊意,再祥细告诉她你的要求,然后问她你觉得我的要求合理吗?她最后能否尊从你的要求你未必知道,但至少你不需要谷住条气。

首頁

尾頁

跳至