論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我舊工人做咗一年,湊小朋友OK, 但脾氣超大,一家人要睇工人面色行事,都算,為咗小朋友都忍,點知新年前突然同我講唔做,理由是年紀大,腰骨痛,同埋要同個等咗她十年 GE男朋友結婚(工人37歲,請之前都問過這問題,會否無啦啦要結婚,她好肯定,一定會完約先),好啦,這理由我哋唔可以拒絕,不想耽誤她終身,結果給了封超大利是讓她返家。

等了差唔多兩個幾月,新工人才到。點知,今朝送女返學,見到舊工人在屋苑樓下,原來根本就是被鄰居挖角,現在工作只湊一個小朋友,有工人自己房間,人工應該也不俗。當然她說了一堆理由解釋為何沒結婚,但我已經唔信了。我女仲要好中意 e 個工人,成日掛住她,今天分手后仲追問我,姐姐是否返了我們屋企,是否晚上會接她放學。。。真是傷心!

大宅

珍珠宮

回覆 nannanma 的帖子

甘冇辦法, 佢依正手績做,掉轉頭你都會啦 !

大宅

我個工人做咗一年嘖,我唔會咁自私lor 試問邊個工人可以頂收高薪厚職的誘惑,我唔會做壞規矩lor,點都要等人地完約先吧

有時是雇主令到工人可以擇工

男爵府

BK Milk勳章

其實情況都好似我地轉工咁,有份好D嘅會唔走?咪又係會諗其他籍口同老闆講,都唔怪得個工人嘅,不過利用我地嘅同情心就好衰囉

大宅

VCMS 發表於 12-4-24 14:07
其實情況都好似我地轉工咁,有份好D嘅會唔走?咪又係會諗其他籍口同老闆講,都唔怪得個工人嘅,不過利用我 ...
係lor, 你轉工我就唔會比埋超大結婚利是LOR 同埋兩年CONTRACT都唔係好難守嘖,自問我們對她也不錯,屋企90%嘢由工人話事,人工都有4000,爭在要湊兩個,同埋要同小朋友SHARE房LOR

琥珀宮

親子達人勳章 畀面勳章

回覆:個個工人都講大話

男爵府

這怎能怪人!

要怪怪自己一廂情願對工人好,已給四千......
再怪香港僱主高薪挖角/請未完約,她們都會計那樣著數的!
以力服人者,非心服也;以德服人者,心悅而誠服矣。

禁止訪問

大宅

我地只有自我催眠,, 佢地諗甘多藉口係想大家好過的. 起碼佢都做下樣
..算啦,, 講大話既豈止只有工人, 我公司一樣有大話精...:;pppp:

別墅

係啦,唔做咪照直同僱主講唔做囉,做乜仲要欺騙僱主嘅感情同對佢嘅信任呢?

大宅

My maid also said go back to phillipine, even we said add her salary to $4500, 20 days holiday, she still reject! She said home sick, want to go back! My girl love her so much, and now the little boy come out, want her to take care,she said no!
哎!我們對她超好,朝九晚九,夜晚唔使揍,我自己揍返,都唔肯!冇計!唯有又花一筆agent fee, 又賭一次。

大宅

jaca 發表於 12-4-24 15:27
My maid also said go back to phillipine, even we said add her salary to $4500, 20 days holiday, she ...
其實係唔中意湊兩個,覺得辛苦,有得擇就擇ga啦

大宅

實在香港太缺工人啦,佢地可以好似我們咁隨時轉工,咁簽個兩年CONTRACT來做乜哩,完全廢話,完全無約束力

男爵府

BK Milk勳章

我未請過工人,但都想問如果合約期間佢地走人,需唔需按合約賠錢架

大宅

唔需要,佢地通常唔會即刻走(這情況要佢賠一個月人工),會給你一個月通知,但一旦決定唔做,就好危險,唔單指工作態度和質素問題,通常雇主都博唔過,豁免一個月通知期,對佢地來講好著數,免費返家鄉一次,又可以返來打工

男爵府

回覆:個個工人都講大話

我哋搵到好工而轉工,冇問題,但啲外傭係有簽合約,佢哋點解可以隨時唔使履行合約精神?話走就走!仲有,得嗰一個月通知,僱主根唔夠時間請新工人。一啲落後嘅條例,係咪應該係時候要改呢!啲外傭毀約,應該要佢賠番餘下未完約嘅薪金囉!

男爵府

引用:我哋搵到好工而轉工,冇問題,但啲外傭係有

原帖由 芝達 於 12-04-24 發表
我哋搵到好工而轉工,冇問題,但啲外傭係有簽合約,佢哋點解可以隨時唔使履行合約精神?話走就走!仲有,得 ...
絕對同意,簽約都唔知為乜。

複式洋房

引用:我哋搵到好工而轉工,冇問題,但啲外傭係有

原帖由 芝達 於 12-04-24 發表
我哋搵到好工而轉工,冇問題,但啲外傭係有簽合約,佢哋點解可以隨時唔使履行合約精神?話走就走!仲有,得 ...
Agree

侯爵府

佢講大話呃你同情心, 總好過佢衰到無人有咁摶炒屈你一個月....

首頁

尾頁

跳至