親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問問大家6月去泰國 2 pattaya 3 bangkok (第一次去) 應該帶咩衫 同 鞋 會比較好? 可以分享下嗎?

瑪瑙宮

大廚勳章

我好幾次....只係著對 brickenstock 就上機....
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

複式洋房

去泰國女士們著乜?

露趾個隻? 仲有無帶多另一對拖鞋去呀?

複式洋房

去泰國女士們著乜?

瑪瑙宮

大廚勳章

raymondlau1234 發表於 12-4-25 08:41

係呀.... 因我無特別高級的酒店餐廳會去 ...所以一對走天涯
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

複式洋房

回覆 seaheart88 的帖子

有冇去寺廟? 可以入? 我想去~但好似話拖鞋唔俾入??? 係咪真架???

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

raymondlau1234 發表於 12-4-25 08:19
想問問大家6月去泰國 2 pattaya 3 bangkok (第一次去) 應該帶咩衫 同 鞋 會比較好? 可以分享下嗎?

...

我去泰國, 全程會T-shirt, 短褲 + 踢拖...

公爵府

raymondlau1234 發表於 12-4-25 10:08

有冇去寺廟? 可以入? 我想去~但好似話拖鞋唔俾入??? 係咪真架??? ...

係架, 對鞋要放喺寺廟門外, 要赤腳入去... (通常有指示)

記住唔好踩門檻...

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:回覆+seaheart88+的帖子 有冇去寺廟?+可以

原帖由 raymondlau1234 於 12-04-25 發表

有冇去寺廟? 可以入? 我想去~但好似話拖鞋唔俾入??? 係咪真架??? ...
除鞋放門口,吾清楚就望下其他人做咩先。不要亂踏門檻

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

複式洋房

回覆 buklaylay 的帖子

你地著牛仔短褲定係邊D短褲? 去5D4N 要帶幾多3褲先夠換??

複式洋房

seaheart88 發表於 12-4-25 10:35
除鞋放門口,吾清楚就望下其他人做咩先。不要亂踏門檻
即係可以著拖鞋~但去到要除鞋?

瑪瑙宮

大廚勳章

回覆:去泰國女士們著乜?

我印象有一次住state tower就限制多d,男人要穿密頭鞋,不能著拖。酒店內吾係間間餐廳入得。

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我著背心,短褲,人字拖,好爽

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我都就黎去啦 我會著背心裙 + 薄外套, birkenstock 上機, 去到果幾日都係會著裙 or 背心短褲, 會帶對人字拖游水果日著 (因為 b 仔濕左好難乾)

有一日要去有 dress code 的酒店食 buffet, 所以會帶對密頭矮爭鞋

and 我地唔會去廟

大事化小, 小事化毛.........

複式洋房

kmbb519 發表於 12-4-25 12:31
我都就黎去啦 我會著背心裙 + 薄外套, birkenstock 上機, 去到果幾日都係會著裙 or 背心 ...
Thx for sharing!! 可以參考下你
我地未定實行程~但我想去一間靚d既酒店bar 有dress code
同埋c6想去廟~佢話俾我揀去大皇宮定鄭皇廟~(我唔識揀>_<)

聽完你地分享又睇過下人地d post 我諗緊好唔好買對crocs去...行街舒服d?
不過 crocs又好似好肉酸 ,去唔到有dress code地方???

jm 們有意見可以俾下我嗎? thx

公爵府

raymondlau1234 發表於 12-4-25 10:35
回覆 buklaylay 的帖子

你地著牛仔短褲定係邊D短褲? 去5D4N 要帶幾多3褲先夠換?? ...
raymondlau~~

會著牛仔短褲同埋沙灘褲...

失禮d講, 褲通常係隔日先換, 衫就日日換...

公爵府

raymondlau1234 發表於 12-4-25 12:39
我地未定實行程~但我想去一間靚d既酒店bar 有dress code
同埋c6 ...

如果去大皇宮, 一定會去埋鄭皇廟...
因為搭船都係差幾個站...

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

raymondlau1234 發表於 12-4-25 12:39
同埋c6 ...
我諗你睇下你行程會唔會喪行 我地有三日都係喪行, 本來我都想著波鞋, 但又覺得會好焗, 所以都係著 b 仔, 都算舒服, 好過人字拖
crocs 我未著過, 不過老實講我都覺得佢幾肉酸

如果你去靚酒店食飯or飲野, 就要帶對密頭鞋, 有一間叫 the dome 佢個網頁寫明連 birkenstock 都唔比呀, 仲有 7 歲以下小童都唔比入, 男人唔可以背心短褲拖鞋波鞋.... 比 d 網你參考下
http://tw.myblog.yahoo.com/sandy-0922/article?mid=7032
http://www.lebua.com/en/the-dome-dining/
http://www.lebua.com/en/the-dome-dining/dress-code/

至於廟, 我完全唔識, 你可以上網搵下, 就咁打 "

鄭皇廟"

去 search 都會有好多資料, 有 d 人係人地去過寫 blog 介紹咁, 幾有用架, 你睇下人地的介紹再揀下想去邊度咁, 我地都係咁 plan

大事化小, 小事化毛.........

複式洋房

buklaylay 發表於 12-4-25 12:49
raymondlau~~

會著牛仔短褲同埋沙灘褲...

即係預帶多2件衫就得~thx

複式洋房

buklaylay 發表於 12-4-25 12:52
如果去大皇宮, 一定會去埋鄭皇廟...
因為搭船都係差幾個站...
我2度都未去過我話都想去...但係c6話佢以前去過大皇宮了...
佢仲話是但去一度...費時"特登"又轉黎轉去woo

首頁

尾頁

跳至