跳至

首頁
12345...24

尾頁

子爵府

近日新屯門中心大維修事件, 因某些居民意見不一至. 令事情越攪越大及覆雜化. 當中可能竊及政黨, 政治, 私人因恕, 利益收受.....等等.

首先表明立埸, 我不認識現屆法團的成員, 更不認識正在反A3的集結居民, 更不認識關注組成員.

我只不過是一名新屯門中心小業主.

近日發覺原來好多居民都唔清楚整件事的來龍去脈. 究竟自已處於什麼處境. 究竟每日L4大字報布的資料是否熟實. 不多講. 明白事理的人都識去分析.

希望在這裡盡我所能發放真實資料, 大家都可以一齊分享意見. 不過不歡迎懷有惡意, 不禮貌的居民入來搗亂.

多謝合作.

大家進一步想清楚整件事的來龍去脈, 現在發展的情況. 大家可以進去參考以下討論區.

香港討論區>金融財經>地產討論>全港屋苑住戶專區>新屯門中心住戶專區 6-19

男爵府

回覆:新屯中大維修事件討論區

子爵府

有居民問"我一睇到呢封野.覆都唔想覆佢.根本係到攪分化.講真約又唔係我簽,無啦啦違咩約?又想我賠償D咩?"

今次大維修係通過合情合法下進行兩次業主投票, 兩次都係通過左, 選用A3方案. 亦已在2012年2月24日簽訂合約. 工程亦已正在開始.

現在反A3人士, 煽動不大知情的居民(大部份都係公公婆婆)於L4平台, 遊行, 示威, 擾攘, 千方百計企圖停止及阻撓工程的進行. 卻沒有如實地告訴大家推翻工程合約後要付上法律責任, 這是鐵一搬事實. 如果真係違約, 最終係所有業主都要付上法律責任. 不論你有沒有投過票, 有沒有反對過. 只要你係業主, 就要一齊賠錢. 呢個係法例之一.

最慘就係D公公婆婆, 誤信謠言, 比人擺左上台, 自已及所有新屯中居民無辜付上沉重的代價.

希望居民明白事理. 為自己設想.

nono913  十分認同...   發表於 12-4-26 12:06

子爵府

有居民問 "我文章內意思已經表明"大廈維修.業主有責"我並不是反對維修的.請用心了解一下我既問題!
我既意思係佢今次太唔夠公開.太草草了事.點解唔可以再公開d呢?張呢件事一早就要大陣象d.
話晒大型維修!要真係可以引起業主關注.而唔係鬼鬼鼠鼠咁就話通過左!!

當時法團已經成日派通告, 所有野都寫得好清楚, 貼哂通告係大堂. 投票當天反對A3那班人士, 係會上知道自已兩次投票都輸左, 就拉隊離場.

這樣叫唔共開, 鬼鬼鼠鼠嗎?

男爵府

愚蠢, 無知, 是最大的罪惡. 自作孽, 不可活.

http://www.youtube.com/watch?v=a3g6W1mRMnI

沙中蚌,常怨路茫茫,常怨處身灰暗地方
而四週好陽光,他閉起眼來看,常合上難怪不見光

小島裡,誰也是繁忙,求進取不惜拚命趕。
難有空的目光,可會緊閉如蚌,忘掉看四周境況。

願你可不將耳目收藏,願你可與我多聽多望。
盡去關心多一些,你從不似蚌,我願與你共創千柱光。

攜手可創造光芒,齊心關注定破浪,既在人海中同航;
但求齊力幹,星火穿起會變一串光。

照著你,照著我,去共創更好境況

bestwish    發表於 12-4-26 15:48

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你主動開另一個topic討論呢件事

有疑問
既然你唔係兩幫人物成員
請問從何可以得知事件的真相

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:shyeung 的帖子

珍珠宮

首先我都申報我唔係兩幫人物成員

我絕對支持屋苑進行大型維修

原因係我親眼見過大大條爛喉,
大大舊石屎由高空飛墮平台後的景況,商場變水簾洞的奇景
大家會問㸃解我見到你地見唔到?
三次事件都係清零晨發生,我出門口返工時遇到(大部分人仲發緊好夢)
真係可遇不可求!
大家唔知係因為我地有一支出色既管理員團隊
佢地既上司會第一時間下令清理現場

小弟家中有老有嬾,已叮囑家人係平台必須行走有蓋通道
如果有得俾我揀,我會選擇全面重舖紙皮石!
但係從來冇人認真報過價,!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

akachanman 發表於 12-4-26 16:43

樓主係第一個POST已經講左啦,個個討論區我一直都有睇,已經去到"新屯門中心住戶專區V"

子爵府

akachanman 發表於 12-4-26 16:43

係親自詢問各有關部門,如港鐵, 民政事務處,啟勝高層,何俊仁議員等等。 仔細分析成件事, 就會得知整件事的真與假。 絕不會誤信謠言. 亦都不會亂信HK dIscuss所有言論.

係要有實據,用客觀分析。

珍珠宮

引用:+本帖最後由+bestwish+於+12-4-26+17:33+編

原帖由 bestwish 於 12-04-26 發表

珍珠宮

引用:Quote:akachanman+發表於+12-4-26+16:43+讚

原帖由 nono913 於 12-04-26 發表
樓主係第一個POST已經講左啦,個個討論區我一直都有睇,已經去到"新屯門中心住戶專區V" 啦
...
係我當年介紹呢度啲兄弟姊妹認識「香討」嗰邊架
當然當年唔係用呢個身份喇

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

mouth:

伯爵府

其實依家反A3的,就是想做A2 整紙皮石。

shyeung  成年人, 肯負責, 便成, 但可不要別人和你陪葬.  發表於 12-4-27 00:55
shyeung  一早不投, 現在簽好約再選a2, 是有代價的.  發表於 12-4-27 00:54
nono913  一早投A2咪好囉...  發表於 12-4-26 23:58
星期五是無飯主婦日

大宅

其實好簡單.23年樓係咪咁有迫切性要去外牆油漆呢?係咪唔油漆會被屋宇處列入危樓呢?
有綱友都提出過.置樂都係兩年前先維修.但佢已經成30年樓.咁新屯係咪又可以有空間可以
推遲多5年先去考慮油漆呢?要知道原本可以用到30年既野.係都要25年就去做左佢.

冇錯.係冇壞處.只不過係要業主們提早5年比錢同埋提早縮短左佢既實際可用年期.
咁呢樣野又會引申左經濟成本問題.建築商當然樂意去做啦.試想想油漆維修係保用10年
10年後都係要再反新.佢地可樂而不為呢?諗野又真係唔好諗得太表面.
好多野都係觀點與角度問題.有d人like一勞永日.一d人like少少,少少咁去整.
條條大路通羅馬.你可以講自己的一定是冇錯?

p.s.立場問題.總之公說公有理.婆說婆有理啦!冇謂再多講.大家都是對的

shyeung  對, 所以1218及115投了票, 便是決定, 各方案一定各有優劣, 總要選一個.  發表於 12-4-27 00:57

大宅

回覆:yandonbb 的帖子

我都同意你講法,但問題係09年個舊主席已經要求做維修,原本可以二千零萬就得,但係唔知點解個舊主席會拖到依家先決定維修,攪到依家要一億三千萬,到舊主席比人踢走咗,就話唔關佢事,係個新主席攪出嚟,咁好推捨責任囉,現任主席一樣有問題,唔好好思考就蒼茫同人簽約,依家攪到好多無辜嘅小業主囉

洋房

Elfinkit 發表於 12-4-27 02:10
我都同意你講法,但問題係09年個舊主席已經要求做維修,原本可以二千零萬就得,但係唔知點解個舊主席會拖到 ...

18/12/2011及15/1/2012投了票, 便是決定,法團不簽約開展工程便是犯法。其實好簡單,投票(已投2次)、簽約、開工,工程一展開,就起碼不用担心打風落雨,會有石屎跌下傷人死人。記得上個月有一晚勁大風,第日見到房氣窗窗台有幾埋石屎,最大一塊有半個手掌大,當時未有意識到危險,棄掉垃圾筒。但現在回想,如果石屎跌落街〈平台),從4x樓而下,很有殺傷力啊!在Discuss看過一份文件指出80-90年代用的紙皮石,用得十年,就會開始出問題。

大宅

要班阿叔阿毛明先得架,我相信大部份業主係讚成做A3,但係L4班人為咗自己可以再上返位而累及咁多業主,真係有啲過份

shyeung  那便在20/5以選票對反對派作出致命一擊, 講多無謂.  發表於 12-4-27 11:20

民房

吾好用幾多年樓來睇有無迫切性,有好多客觀因素,如地理環境,高度,位置,吾喺置樂30年做既野,呢度又要30年

民房

回覆 Elfinkit 的帖子

有投票結果吾執行喺刑事,你應該問吓上屆 D 委員同主席 (依家L4帶頭個幾個),
點解上年要喺標書臨到期先開大會投票

首頁
12345...24

尾頁

跳至