自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

點解用 A uniform, 唔係用 An uniform ?

男爵府

It depends on the sound the vowel makes. There is a "yuh" sound at the beginning, if it were pronounced "oooniform" then it would be "an uniform"

子爵府

引用:點解用+A+uniform,+唔係用+An+uniform+?+

原帖由 yoyomay 於 12-04-26 發表
點解用 A uniform, 唔係用 An uniform ?
因為係u音讀做you音,而y唔係響音

伯爵府

好媽媽勳章

因為唔係所有 u 字頭的字都用 an 的,
要看 u 字的 讀音,
如果好人似 umbrella, uncle , 發 "us" 音, 就用 an,
但如果個 u 係發返 U (YOU) 音 就用 A, 例如 : university, uniform..

伯爵府

好媽媽勳章

要看 u 字的 讀音,
如果好人似 umbrella, uncle , 發 "us" 音, 就用 an,
但如果個 u 係發返 U (YOU) 音 就用 A, 例如 : university, uniform..

珍珠宮

引用:因為唔係所有+u+字頭的字都用+an+的,+要看+

原帖由 tuenmunbb 於 12-04-26 發表
要看 u 字的 讀音,
如果好人似 umbrella, uncle , 發 "us" 音, 就 ...

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔該晒咁多位....

首頁

尾頁

跳至